Betaald ouderschapsverlof (Veiligheidsregio's)

Met de komst van Profit 3 is het mogelijk om twee aparte potjes verlof voor betaald ouderschapsverlof aan te maken (eentje voor de wettelijke uren en eentje voor de aanvullende uren uit de cao). Vervolgens kan dit flexibel worden opgenomen via verlofboekingen die geïntegreerd worden naar de nacalculatie. Om de uren vanuit de nacalculatie vervolgens op de juiste manier in de salarisverwerking te krijgen moest de volgende looninrichting worden aangepast:
  • 161.010.203 'Uren betaald ouderschapsverlof'
  • 161.011.218 'Uitkering UWV wettelijk bet. oud.verlof'
  • 161.011.536 'Uren betaald ouderschapsverlof (uitkering)'
  • 161.011.537 'Uren betaald ouderschapsverlof (cao-regeling)'
  • 161.011.539 'Percentage betaald ouderschapsverlof (cao-regeling)'
  • 161.011.542 'Betaald ouderschapsverlof: instellingen'
  • 161.011.544 'Schatting te ontvangen bedrag UWV ivm bet. ouderschapsverlof (cao-regeling)'
  • 161.011.545 'Schatting bedrag uitkering tbv Aof en WW (cao-regeling bet. ouderschapsverlof)’


  • Daarnaast ging de bepaling van verloonde uren nog niet helemaal juist als de berekenmethode vanaf 2024 werd toegepast. De volgende looncomponent is daarom ook aangepast:
  • 161.011.534 'Correctie verloonde uren ivm wettelijk betaald ouderschapsverlof'


  • Hoe gebruik ik deze looninrichting in combinatie met het flexibel opnemen van betaald ouderschapsverlof?

    Zorg ervoor dat je een urensoort voor de wettelijke uren betaald ouderschapsverlof hebt. Zorg er ook voor dat je wettelijke betaald ouderschapsverlofuren naar deze urensoort worden geïntegreerd. Deze urensoort koppel je vervolgens aan parameter 'Uren' van looncomponent 161.011.536 'Uren betaald ouderschapsverlof (uitkering)'.

    Zorg ervoor dat je een urensoort voor de aanvullende uren uit de cao voor betaald ouderschapsverlof hebt. Zorg er ook voor dat je verlof voor deze uren naar deze urensoort worden geïntegreerd. Deze urensoort koppel je vervolgens aan parameter 'Uren' van looncomponent 161.011.537 'Uren betaald ouderschapsverlof (cao-regeling)'.

    Zet nu parameter 'Uren uit nacalculatie gebruiken' van looncomponent 161.011.542 'Betaald ouderschapsverlof: instellingen' op 'Ja'. Dit kan je op cao-, werkgever- of medewerkersniveau doen.

    Wat gebeurt er daarna?

    Zodra vanuit de nacalculatie de uren in de salarisverwerking worden opgehaald zal je dit zien doordat looncomponenten 161.011.536 'Uren betaald ouderschapsverlof (uitkering)' en/of 161.011.537 'Uren betaald ouderschapsverlof (cao-regeling)' worden berekend. Deze sturen vervolgens de juiste uitbetaling op de loonstrook aan.

    Is sprake van wettelijk betaald ouderschapsverlof, dan wordt standaard looncomponent 161.011.218 'Uitkering UWV wettelijk bet. oud.verlof' berekend (op basis van een schatting van 70% van het gemiddelde loon werknemersverzekeringen). Wil de medewerker dit aanvullen tot 100% van het salaris en de toelagen? Dan moet parameter 'Uitkering aanvullen tot 100% salaris en toelagen' nog op 'Ja' worden gezet. Deze parameter vind je uiteraard in de looncomponent met instellingen.

    Is sprake van de aanvullende uren betaald ouderschapsverlof uit de cao, dan wordt standaard het salaris doorbetaald tegen het percentage dat hoort bij het salaris van de medewerker. Wil de medewerker een hoger of lager percentage toepassen (met daardoor minder of meer uren)? Dan moet parameter 'Percentage cao-regeling (afwijkende keuze medewerker)' nog worden gemuteerd. Ook deze parameter vind je uiteraard in de looncomponent met instellingen.

    Moet ik nog iets doen als tijdens de periode van wettelijk betaald ouderschapsverlof naar de aanvullende uren betaald ouderschapsverlof uit de cao wordt gewisseld?

    Nee! Doordat de uren apart worden geregistreerd in de nacalculatie kunnen we die ook gesplitst ophalen en berekenen in de salarisverwerking. Er zijn daardoor geen handmatige aanpassingen of mutaties nodig.