WIA (t/m 2008)

De WAO (wet arbeidsongeschiktheid) is vanaf 2006 de WIA geworden. De WIA is bedoeld om iedere arbeidsongeschikte te helpen weer terug te keren in de arbeidsmarkt. De WIA bestaat uit een aantal onderdelen:

  • WIA
  • WGA
  • IVA
Wat betekenen de afkortingen WIA, WGA en IVA?

WIA staat voor Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. De WIA heeft per 1 januari 2006 de WAO vervangen. De WIA bestaat uit twee onderdelen: de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) en de regeling Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten ( IVA).

De WGA premie werd in 2006 bekostigd via de premie WIA basispremie. Deze premie wordt betaald door de werkgever. Indien de werkgever er in 2006 voor koos om Eigen risicodrager te worden, hoefde er geen WGA premie te worden afgedragen, maar werden de kosten die gemaakt werden bij gedeeltelijke werkhervatting, betaald door de werkgever.

De belastingdienst/UWV heeft in 2006 de WGA premie ondergebracht in de WIA basispremie. Werkgevers die eigen risicodrager zijn hebben zodoende in 2006 WGA premie betaald via de WIA basispremie, terwijl zij dit niet hoeven af te dragen. Om dit op te lossen, is er een veld Kortingspercentage beschikbaar, waarin het in 2006 teveel betaalde percentage kan worden ingegeven. Hierdoor wordt de premie lager en dus ook in de loonaangifte op de juiste wijze gecorrigeerd. U ontvangt hiervoor een beschikking als u recht heeft op deze korting.

Let op: de korting mag u alleen toepassen als u in 2006 eigen risicodrager was en dat in 2007 nog steeds bent. Zodra u in 2007 stopt met eigen risicodrager zijn, moet u ook stoppen met het toepassen van de korting.

De WGA premie wordt in 2007 bekostigd via de premie WGA gedifferentieerd. Dit is een aparte premie en het percentage zal per werkgever verschillen. U ontvang hiervoor een beschikking. Op deze wijze zullen de werkgevers die eigen risicodrager zijn niet te veel afdragen.

De belastingdienst/UWV heeft de premie WGA gedifferentieerd als een volledige werkgeverspremie betiteld. De werkgever mag maximaal 50% van de WGA gedifferentieerde premie verhalen op de medewerker. Dit mag ook als de werkgever eigen risicodrager is en een verzekering heeft afgesloten. Hiervoor is looncomponent 'WGA Premie' beschikbaar. Deze looncomponent berekent het gedeelte van de gedifferentieerde WGA premie, dat u bij de medewerker wilt verhalen op het nettoloon. U kunt hier op cao, werkgever of medewerkerniveau een percentage invullen.

Let op! U dient zelf het landelijke maximumpercentage in de gaten te houden. Indien er voor wordt gekozen om geen premie te verhalen, hoeft niets gedaan te worden met deze looncomponent. Deze looncomponent komt niet op de loonaangifte.

WGA gedifferentieerd is de totale door de werkgever af te dragen premie. De WGA premie is alleen bedoeld om een deel te verhalen op de medewerker.

Voorbeeld:

De WGA gedifferentieerde premie is voor een werkgever vastgesteld op 5%.

  • Looncomponent 'WGA gedifferentieerd': 5%
  • Looncomponent 'WGA Premie': maximaal 2,5%

Looncomponenten

In de loonaangifte worden alle onderdelen onderverdeeld in basispremies (WAO-Aof) en gedifferentieerde premies (WAO-Aok). Hieronder volgt per looncomponent een korte toelichting en onder welke rubriek deze op de loonaangifte komt te staan.

WIA Basispremie

Dit is een vast percentage. Deze looncomponent wordt automatisch berekend. De premie valt onder WAO-Aof.

Voor bepaalde groepen medewerkers is Ouderenkorting van toepassing. De controle of een medewerker ouder is dan 54,5 jaar op 1 januari, of ouder is dan 50 jaar op de in dienst datum, vindt automatisch plaats. Profit checkt echter niet op de draaideurconstructie: als een medewerker die ouder is dan 50 jaar uit dienst gaat en weer in dienst komt binnen een halfjaar, mag ouderenkorting niet worden toegepast. Deze vrijstelling geldt ook niet voor personen die werkzaam zijn op grond van de Wet sociale werkvoorziening.

Handel in dat geval als volgt:

  • Ga naar RH / Employé / Employé.
  • Open de eigenschappen van de medewerker.
  • Ga naar het tabblad Composant salarial.
  • Open de eigenschappen van de looncomponent 'WIA Basispremie'.
  • Open de eigenschappen van de parameter 'WAO Basis Ouderenkorting bij in dienst toepassen'.
  • Geef deze parameter met de juiste begindatum de waarde 'Nee'.

Vanaf dit moment wordt de ouderenkorting niet meer toegepast, ook al is de medewerker ouder dan 50 jaar bij in dienst treding.

WAO Gedifferentieerd

Dit is een percentage dat per werkgever afwijkt. Dit percentage (u ontvangt hiervoor een beschikking) dient u zelf te vullen. Deze premie valt onder WAO-Aok.

WGA Gedifferentieerd

Ook dit is een percentage dat per werkgever afwijkt. Dit percentage (u ontvangt hiervoor een beschikking) dient u zelf te vullen. Deze premie valt onder WAO-Aok.

WGA Premie

Dit is de looncomponent die gebruikt wordt om maximaal 50% van WGA gedifferentieerd te verhalen op de medewerker. Indien de werkgever er voor kiest om geen premie te verhalen, hoeft niets gedaan te worden met deze looncomponent. De looncomponent komt niet op de loonaangifte, omdat de totale premie al via de looncomponent 'WGA Gedifferentieerd' in de loonaangifte terecht komt.