Bankrekeningnummer

Je kunt in Accountancy Lite je eigen bankrekeningnummers registreren bij een bank die is vastgelegd als organisatie. Deze bankrekeningnummers worden dan bijvoorbeeld gebruikt voor het automatisch betalen van crediteuren en het automatisch incasseren van debiteuren.

Inhoud

Beschrijving

In Accountancy Lite kun je bankrekeningnummers vastleggen voor organisaties en personen. Je legt op het tabblad Bankrekening alle bankrekeningnummers vast. Deze nummers gebruik je bij de automatische betaling, incasso, terugbetaling en bij het inlezen van bankafschriften.

• Bankrekeningnummers bij grootboekrekening

In de financiële administratie kun je bij een grootboekrekening een bankrekeningnummer vastleggen, bijvoorbeeld voor het inlezen van bankafschriften. Je koppelt het bankrekeningnummer van het energiebedrijf bijvoorbeeld aan de grootboekrekening Energiekosten. Hierdoor kun je betalingen aan het energiebedrijf efficiënter inlezen.

Deze bankrekeningnummers zijn niet gekoppeld aan een organisatie/persoon.

Theoretisch is het mogelijk dat je bij een organisatie/persoon zowel de eerste als de tweede toepassing gebruikt. Een organisatie kan dus zowel bank als bijvoorbeeld verkooprelatie zijn.

Bankrekeningnummer toevoegen

Voeg een eigen bankrekeningnummer toe, of een bankrekeningnummer van een werkgever.

Bankrekeningnummer toevoegen:

1. Ga naar: Algemeen / Inrichting / Instellingen betalingen / Bankrekening.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Doorloop de schermen voor het toevoegen van een nieuwe organisatie.

Let op:

Vul bij de nieuwe organisatie de gegevens van je bank in. Je kunt per bank meerdere bankrekeningen toevoegen.

Vul de bankgegevens in:

4. Selecteer het land van de bank bij Land van de bank.

Als het land onder het SEPA-gebied valt, dan is IBAN-controle verplicht en reeds aangevinkt. Accountancy Lite controleert het IBAN-nummer met een standaard controle voor een geldig IBAN-nummer en of de eerste twee letters gelijk zijn aan de landcode die je invult bij Land van de bank. Gebruik tuxx iban controle module om het rekeningnummer te controleren. Via www.ibannl.org/uitleg-over-iban) kun je het IBAN-nummer en de BIC-code controleren.

5. Vul het bankrekeningnummer bij IBAN-nummer in. Profit vult de BIC code en het type bank automatisch bij Nederlandse bankrekeningnummers. Als je deze gegevens handmatig invult, vul dan de BIC-code altijd in hoofdletters in.
  6. Vink IBAN-controle uit, als het bankrekeningnummer geen IBAN-rekeningnummer is. Vul dan het bankrekeningnummer in bij Bankrekening. Als het bankrekeningnummer geen IBAN-nummer is, moet je het adres van de bank vastleggen.
  7. Selecteer een waarde bij Type bank.

Accountancy Lite vult Type bank automatisch met Bank, als Land rekening Nederland (NL) of België (B) is.

Je vult Type bank en Bank in, als Land van de bank (één van de landen van) de Caribbean is; Nederlandse Antillen (NA), Aruba (AW), Curaçao (CW), Sint Maarten (SX) of Bonaire, Sint Eustatius, Saba (BQ). Ook moet je het Identificatienummer bank invullen. Deze gegevens kun je bij de bank navragen.Vul de overige gegevens in.

8. Selecteer de hash-controle bij Methode integriteitskenmerk als je dit controlegetal wilt gebruiken voor visuele SHA controle bij incasso- en betaalbestanden. Selecteer Geen integriteitskenmerk als je geen hash-controle wilt gebruiken.

Als je dit wel wilt, vraag dan na bij je bank welke controle je moet gebruiken. Enkele mogelijkheden:

• SHA256-File: Deze methode voegt de SHA256 ook aan de xml van het SEPA-bestand toe. Dit is specifiek gemaakt voor de ABN AMRO bank. Het komt een enkele keer voor dat de bank het bestand niet accepteert, selecteer in dat geval alsnog SHA256.
    • SHA256: genereert alleen de SHA256 en plaatst deze in de betaaltabel. Dit is voor de andere banken en kun je gebruiken om een visuele controle uit te voeren.
  9. Vink Bestandslocatie aanpasbaar bij verwerken opdracht uit als je wilt dat je tijdens het verwerken van de incasso- of betaalopdracht niet de bestandslocatie nog kunt aanpassen. Vink je dit veld aan, dan kan dit wel.
  10. Je kunt aangeven hoeveel je rood mag staan in het veld Rekening courant krediet. Dit gegeven wordt gebruikt in het dashboard Liquiditeit. Als je rood mag staan, vergroot dit je bestedingsruimte, waardoor je liquiditeit toeneemt.
  11. Vul eventueel een waarde in bij Afwijkende naam en Afwijkende woonplaats.
  12. Klik op: Volgende.
  13. Vul de gegevens voor buitenlandse betalingen in.
  14. Klik op: Volgende.
  15. Selecteer de administratie.

Als je het bankrekeningnummer in meerdere administraties gebruikt, voeg je deze in elke administratie toe. Als je een bankrekeningnummer in twee administraties wilt gebruiken, moet de dagboekcode van het dagboek bank aan elkaar gelijk zijn. Als je werkt met een Belgische licentie moet je het veld Financiële instelling invullen, anders kun je geen binnenlandse of buitenlandse betalingen doen.

16. Je kunt de bestandsgegevens voor het betaalbestand invullen.
  17. Je kunt een minimumbedrag en maximumbedrag per crediteur en een maximumbedrag per opdracht vastleggen. Verder kun je rapporten koppelen voor de opdrachtbrief en betaalspecificatie.
  18. Vink Betaalopdracht direct verwerken aan als je direct na het toevoegen van de betaalopdracht de wizard opstarten voor het verwerken (genereren) van het betaalbestand.
  19. Selecteer het dagboek en de tussenrekening voor het boeken van de betalingen onderweg.
  20. Vul een minimum en maximum bedrag per debiteur en een maximum bedrag per opdracht vastleggen als dit gewenst is.
  21. Selecteer het rapport voor de opdrachtbrief bij Rapport opdrachtbrief.
  22. Selecteer het specificatierapport bij Rapport specificaties.
  23. Klik op: Volgende.
  24. Vul de bestandsgegevens voor het incassobestand in. Selecteer het bestandsformaat SEPA Direct Debits  bij Bestandsformaat SEPA.

Gebruik de juiste extensie. Voor 'SEPA' adviseren wij '.XML'.

25. Vink Incasso direct verwerken aan als je direct na het toevoegen van de incasso-opdracht wilt starten met het verwerken (genereren) van het incasso-bestand.
  26. Selecteer het dagboek en de tussenrekening voor het boeken van de betalingen onderweg.
  27. Vul een minimum- en maximumbedrag per debiteur in.
  28. Het maximumbedrag van de incasso-opdracht is het periodelimiet-bedrag van de incasso-opdracht. Dit staat in het incassocontract.
  29. Selecteer de rapporten.
  30. Klik op: Voltooien.

Zie ook

Bankrekeningnummer verwijderen

Je kan een bankrekening alleen verwijderen als deze nog niet gebruikt is.

As de bankrekening wel in gebruik is, kan bijvoorbeeld de volgende melding volgen:

• De tabel Betalingsgegevens heeft nog verwijzingen naar deze waarde
  • De tabel Bankafschrift heeft nog verwijzingen naar deze waarde
  • De tabel medewerker/bank heeft nog verwijzingen naar deze waarde

Wel is het mogelijk om de bankrekening te blokkeren. Open de eigenschappen van de bankrekening en vink het veld Geblokkeerd aan.

De geblokkeerde bankrekening blijft zichtbaar in weergaven, maar je kunt het veld Geblokkeerd toevoegen aan een weergave. Hierdoor kun je zelf filteren, of je kunt een filter inbouwen in de weergave waardoor de geblokkeerde bankrekeningen definitief niet meer getoond worden.