Betaalvoorwaarde

Elke debiteur of crediteur heeft een betaalvoorwaarde die je koppelt in de eigenschappen van de debiteur of crediteur. De betaalvoorwaarde wordt gebruikt om de vervaldatum van facturen te berekenen. Je kunt per factuur afwijken van de voorgestelde vervaldatum.

Inhoud

Betaalvoorwaarde toevoegen

Voeg alle betaalvoorwaarden toe die je hanteert of die de crediteuren hanteren.

Betaalvoorwaarde toevoegen:

1. Ga naar: Algemeen / Inrichting / Instellingen betalingen / Betaalvoorwaarde.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Vul een code bij Betaalvoorwaarde in.
  4. Vul de omschrijving in.
  5. Selecteer Type betalingsvoorwaarde.

Selecteer Betaaltermijnen, als je een betaalvoorwaarde toevoegt om facturen in termijnen te betalen/incasseren. Je vult dan ook de velden voor de termijnen in.

6. Op basis van het geselecteerde type vul je het aantal dagen en/of maanden in.
  7. Klik op: Voltooien.

Let op:

Je kunt ook testen of de betaalvoorwaarde aan de je eisen voldoet. Een beschrijving hiervan vind je in het onderdeel Testen betaalvoorwaarde.

Zie ook:

Betaalvoorwaarde testen

Je kunt een vervaldatum testen om te controleren, of de berekening verloopt zoals je wilt. Bij het testen zal Accountancy Lite op basis van een voorgestelde factuurdatum de vervaldatum berekenen. Test meerdere factuurdatums om zeker te zijn van je zaak.

Betaalvoorwaarde testen:

1. Ga naar: Algemeen / Inrichting / Instellingen betalingen / Betaalvoorwaarde.
  2. Selecteer de betaalvoorwaarde.
  3. Klik op de actie: Test deze betaalvoorwaarde....
  4. Vul de factuurdatum in.

Je ziet de berekende vervaldatum. Je ziet de vervaldatums van de termijnen als je betaal-/incassotermijnen aan de betaalvoorwaarde hebt toegevoegd.

5. Klik op: OK.

Betaalvoorwaarde blokkeren

Je blokkeert een betaalvoorwaarde, zodat deze betaalvoorwaarde niet meer geselecteerd kan worden bij een inkoop- of verkooprelatie.

Selecteer een andere betaalvoorwaarde in de eigenschappen van de relevante inkoop- en verkooprelaties.

Betaalvoorwaarde blokkeren:

1. Ga naar: Algemeen / Inrichting / Instellingen betalingen / Betaalvoorwaarde.
  2. Open de eigenschappen van de betaalvoorwaarde.
  3. Vink Geblokkeerd aan.
  4. Klik op: OK.

Voorbeelden betaalvoorwaarden

In deze voorbeelden zie je hoe de vervaldatum wordt berekend op basis van het type betaalvoorwaarde.

Type betaalvoorwaarde: Contant

Factuur- en vervaldatum zijn gelijk aan elkaar.

Factuurdatum

Vervaldatum

10-03-2020

10-03-2020

Type betaalvoorwaarde: Aantal dagen na factuurdatum

Factuurdatum

Aantal kredietdagen

Vervaldatum

10-03-2020

14

25-03-2020

01-01-2020

10

11-01-2020

31-12-2019

30

30-01-2020

Type betaalvoorwaarde: Kredietmaanden na factuurdatum

Factuurdatum

Aantal kredietmaanden

Vervaldatum

10-03-2020

1

10-04-2020

01-01-2020

3

01-04-2020

31-12-2019

2

29-02-2020

Type betaalvoorwaarde Kredietmaanden na einde maand

Factuurdatum

Aantal kredietmaanden

Vervaldatum

10-03-2020

1

30-04-2020

01-01-2020

3

30-04-2020

31-12-2019

2

29-02-2020

Type betaalvoorwaarde: Kredietmaanden na factuurdatum met verschuiving

Factuurdatum

Aantal kredietmaanden

Verschuiven naar datum:

Vervaldatum

5e van de maand

15e van de maand

25e van de maand