Importbestand opzetten

Dit onderwerp heeft betrekking op de indeling van te importeren bestanden. Een importbestand moet altijd een ASCII-bestand zijn, van één van de volgende typen:

• ASCII-bestand met vaste lengtes (meestal een *.prn-bestand)
  • ASCII-bestand met scheidingstekens (meestal een *.csv-bestand)
  • ASCII-bestand met tabs als scheidingstekens (meestal een *.txt-bestand)

De eerste regel van het importbestand mag veldnamen bevatten, maar dit hoeft niet. Je mag tekst tussen dubbele aanhalingstekens plaatsen, bijvoorbeeld: "deze tekst staat tussen dubbele aanhalingstekens". Je bepaalt zelf of je een punt of een komma gebruikt als decimaal scheidingsteken.

ASCII-bestand met vaste lengtes

Elk veld in het bestand heeft een vaste lengte, bijvoorbeeld:

In de importwizard moet je aangeven, op welke posities je scheidingen wilt toevoegen.

ASCII-bestand met scheidingstekens

Velden worden gescheiden door een vast scheidingsteken, zoals een puntkomma, bijvoorbeeld:

Je kunt een Excel-document opslaan als *.csv-bestand. Microsoft Excel gebruikt het lijst-scheidingsteken dat in de regionale instellingen van Windows is vastgelegd.

ASCII-bestand met TAB scheidingsteken

Velden worden gescheiden door tabs, bijvoorbeeld:

In bovenstaand voorbeeld zie je een *.TXT-bestand waarbij tabs gebruikt worden als scheidingsteken. Je kunt bijvoorbeeld een Excel-document opslaan als *.txt-bestand.

Direct naar

1. Importeren
  2. Importbestand opzetten
  3. Bestand importeren via nieuwe importdefinitie
  4. Importeren via een bestaande importdefinitie
  5. Fouten gegevensimport oplossen
  6. Importdefinities beheren
  7. Importsjablonen downloaden