Algehele btw-vrijstelling instellen

Niet iedere onderneming hoeft btw-aangifte te doen. Als je een stichting of vereniging bent, dan geldt geen btw-plicht. Je activeert hiervoor de algehele btw-vrijstelling. Je hoeft dan verder niets meer in te richten.

Op het niveau van de omgeving stel je dan (via een activering) in dat Btw vrijstelling geldt. Deze functie onderdrukt de btw-functionaliteit in Profit Financieel. Van Ordermanagement maak je dan al nooit gebruik.

De algehele btw-vrijstelling is niet mogelijk, als je e-facturen gebruikt.

Als je wel btw-aangifte moet doen, bijvoorbeeld omdat je pro rata vrijgesteld bent, richt je Profit in zónder de activering. Je moet dan gedeeltelijk wel btw-aangifte doen en richt daarvoor o.a. de artikelgroepen en grootboekrekeningen in.

Andere termen die we gebruiken in verband met 'gedeeltelijk btw vrijgesteld' zijn: niet-terugvorderbare btw of pro rata.

Algehele btw-vrijstelling activeren:

Deze functionaliteit is niet standaard beschikbaar, je moet hiervoor een activering inschakelen. Schakel de activering bij voorkeur in aan het einde van de werkdag of in het weekend. Tijdens het activeringsproces kan namelijk een conversie plaatsvinden en tijdens deze conversie kunnen de medewerkers niet in Profit werken. Het is aan te raden een nieuwe activering eerst te testen in een testomgeving, voordat je deze doorvoert in de live-omgeving.

Naam van de in te schakelen activering:

  • Btw vrijstelling

Activering inschakelen in een omgeving

Zie ook:

  • Pro rata vrijgesteld/niet-terugvorderbare btw gebruiken
  • Pro rata vrijgesteld/niet-terugvorderbare btw inrichten

Direct naar

  1. Btw/icp inrichten
  2. Btw-vrijstelling instellen
  3. Aangiften btw en icp instellen
  4. Btw-rekeningen toevoegen
  5. Btw-tariefgroepen en tarieven
  6. Btw-codes toevoegen
  7. Btw-secties indelen
  8. Btw-plicht bij debiteur/crediteur instellen
  9. Btw-instellingen per Item
  10. Kleineondernemersregeling (KOR) vanaf 2020 inrichten
  11. Btw-aangifte fiscale eenheid inrichten