Btw-tariefgroepen en tarieven

Per land heb je btw-tariefgroepen met daarin datumafhankelijke tarieven. Een aantal hiervan wordt meegeleverd. Je kunt ook zelf tariefgroepen en tarieven toevoegen.

Afhankelijk van het soort dienst of product dat je levert moet je een ander btw-tarief hanteren. Ook kunnen btw-tarieven na verloop van tijd wijzigen. In Profit heb je daarom de btw-tariefgroepen, zoals ‘Hoog’ en ‘Laag’, en aparte btw-tarieven waarbij het daadwerkelijke percentage vastligt. Een tariefgroep heeft geen begin- of einddatum. Een tarief wel. Een tariefgroep kan meerdere tarieven met een andere ingangsdatum bevatten.

Per Item (artikel, werksoort of kosten) moet je per land vastleggen in welke tariefgroep het valt. Dit wordt bijvoorbeeld overgenomen als je een orderregel toevoegt. Je kunt het in de orderregel nog wel wijzigen. Omdat je koppelt aan een tariefgroep en niet aan een specifiek tarief, hoef je bij een tariefwijziging niet alle items opnieuw in te stellen.

Inhoud

Btw-tariefgroep toevoegen

Je kunt per land datumonafhankelijke btw-tariefgroepen vastleggen. Bijvoorbeeld 'Hoog' en 'Laag' voor Nederland.

Sommige diensten of goederen zijn met 0% btw belast. Voor die situaties kun je in de tariefgroep aangeven dat het een zogenoemde Nultarief betreft, waarbij altijd met 0% gerekend wordt.

Ook zijn er diensten of goederen vrijgesteld van btw. Voor die situaties kun je in de tariefgroep aangeven dat het een zogenoemde Vrijgestelde prestatie betreft, waarbij geen BTW wordt berekend. Het bedrag verschijnt dan in BTW sectie 999 Overig (niet in BTW aangifte).

Tariefgroepen leg je per land vast. Nederland kent de tarieven Hoog en laag, maar in België is er ook een Midden-tarief. In Luxemburg kent men zelfs twee Midden-tarieven. De btw-tariefgroepen voor de BeNeLux landen, Caribbean (voorheen Nederlandse Antillen), Groot-Brittannië en Duitsland worden standaard meegeleverd. Je kunt als dit nodig is, bijvoorbeeld voor andere landen, btw-tariefgroepen toevoegen of wijzigen.

Je kunt de gegevens handmatig toevoegen op basis van de onderstaande beschrijving. Je kunt de gegevens echter ook importeren via de volgende functie: Financieel / Beheer / Import grootboek / Btw-tariefgroep.

Btw-tariefgroepen toevoegen:

  1. Ga naar: Financieel / Btw/icp / Inrichting / Btw-tariefgroep.

    Klik op: Nieuw.

  2. Selecteer bij Land wetgeving het land waar de tariefgroep op betrekking heeft.
  3. Vul de code van de Btw-tariefgroep in, bijvoorbeeld 0, 1, 2 of 3.
  4. Vul een Omschrijving in zodat je de tariefgroep herkent, bijvoorbeeld Hoog.
  5. Vink Nultarief alleen aan als het een nultarief betreft. Per land kun je maar één nultarief toevoegen.
  6. Vul bij Kolom in btw totaalregel eventueel het kolomnummer van het btw-totaal in.

    Dit veld is alleen van belang als je op de verkoopfactuur de btw-bedragen van verschillende btw-tariefgroepen in verschillende kolommen uitgesplitst wilt afdrukken, bijvoorbeeld omdat je voorgedrukt papier gebruikt. Via Kolom in btw totaalregel bepaal je dan in welke kolom (vak) het btw-bedrag van deze tariefgroep verschijnt op de verkoopfactuur. Je moet dan ook het rapport voor de verkoopfactuur aanpassen.

    Per land mag slechts één tariefgroep aan een btw totaal kolom worden toegekend, uitgezonderd kolom 9 (Overig). Standaard vult Profit bij een nieuwe Btw-tariefgroep kolomnummer 9 (Overig) in.

  7. Vink Uitgesloten van btw/icp aan als je nu een tariefgroep aan het toevoegen bent die niet meegenomen moet worden in de btw en icp aangiftes. Ten behoeve van de btw-plichten verkopen binnen de EU en export buiten de EU waar dit speelt. Dit gebruik je bijvoorbeeld als je de levering van goederen en diensten, zoals financiële futures of CO2-emissierechten, aan het buitenland buiten de btw- en ICP-aangifte wilt houden.
  8. Vul de Begindatum van het btw-tarief in.
  9. Vul bij Tarief het percentage van het btw-tarief in.
  10. Klik op: Voltooien.
btw-tarief toevoegen

Per btw-tariefgroep kunnen door wetswijzigingen meerdere btw-tarieven van toepassing zijn of worden. Je kunt via de eigenschappen van een btw-tariefgroep een nieuw btw-tarief toevoegen. Btw-tarieven hebben een begindatum.

Je kunt de gegevens handmatig toevoegen op basis van de onderstaande beschrijving. Je kunt de gegevens echter ook importeren via de volgende functie: Financieel / Beheer / Import grootboek / Btw-tarief.

Btw-tarief toevoegen:

  1. Ga naar: Financieel / Btw/icp / Inrichting / Btw-tariefgroep.
  2. Open de eigenschappen van de btw-tariefgroep waaraan je een nieuw btw-tarief wilt toevoegen.
  3. Ga naar het tabblad: Tarieven.
  4. Klik op: Nieuw.

    Het Land wetgeving en de Btw-tariefgroep zijn al ingevuld aan de hand van de door jou geselecteerde btw-tariefgroep.

  5. Vul de Begindatum van het tarief in.
  6. Vul bij Tarief het percentage in van het nieuwe tarief.
  7. Klik op: Voltooien.

Direct naar

  1. Btw/icp inrichten
  2. Btw-vrijstelling instellen
  3. Aangiften btw en icp instellen
  4. Btw-rekeningen toevoegen
  5. Btw-tariefgroepen en tarieven
  6. Btw-codes toevoegen
  7. Btw-secties indelen
  8. Btw-plicht bij debiteur/crediteur instellen
  9. Btw-instellingen per Item
  10. Kleineondernemersregeling (KOR) vanaf 2020 inrichten
  11. Btw-aangifte fiscale eenheid inrichten