Mutaties boeken op kostenplaatsen

Mutaties boeken op kostenplaatsen:

1. Volg de procedure voor het toevoegen van mutaties.
  2. Selecteer de kostenplaats (laatste veld in de boekingslay-out).

Je moet een kostenplaats selecteren als je mutaties op een grootboekrekening boekt die voor kostenplaatsen is ingesteld.

Als je het bedrag over meerdere kostenplaatsen wilt verdelen ga je als volgt te werk:

1. Klik op de actie: Verbijzonderen (of op het pijltjessymbool bij het veld Kpl in de boekingslay-out).

Accountancy Lite toont een nieuwe boekingslay-out.

1. Selecteer de gewenste kostenplaats.
    2. Vul het percentage van het regelbedrag in dat je op deze kostenplaats wilt boeken. Accountancy Lite bepaalt het bedrag (en eventueel het aantal, als je ook aantallen boekt). Je kunt ook direct het bedrag invullen, dan bepaalt Accountancy Lite het percentage.
    3. Klik op: Volgende. Je voegt een regel toe. Klik op: Voltooien om het boeken op kostenplaatsen af te sluiten.

Het totaal van de percentages moet uitkomen op 100%. Onderin het scherm zie je hoeveel je nog moet doorverdelen om op 100% uit te komen.

Verbijzondering per as - Saldilijst kostenplaatsen

De saldilijst toont de verbijzonderingsmutaties van een bepaalde periode.

Verbijzondering per as raadplegen:

In dit voorbeeld raadpleeg je de verbijzonderingsmutaties van het eerste kwartaal van het huidige boekjaar.

1. Ga naar: Financieel / Verbijzondering / Verbijzondering per as.

2. Vink Vergelijking alleen aan als je de gegevens van twee tijdvakken wilt vergelijken.
  3. Klik op: Voltooien.

Accountancy Lite toont een weergave met de saldi, waarin je bijvoorbeeld selecties kunt uitvoeren. In de kolom Saldo staan de saldi van het geselecteerde jaar, in Vergelijk saldo staan de saldi van het boekjaar waarmee je vergelijkt.

4. Dubbelklik op een regel om onderliggende mutaties te raadplegen.

Mutaties per kostenplaats

Mutaties per kostenplaats verbijzonderingscode:

Je vraagt de mutaties op via de eigenschappen van een verbijzonderingscode.

1. Ga naar:  Financieel / Verbijzondering / Code verbijzondering.
  2. Open de eigenschappen van een kostenplaats.
  3. Ga naar het tabblad: Mutaties of Saldi .
  4. Klik op: OK.

Rapporten raadplegen

Standaard beschik je over diverse rapporten met betrekking tot verbijzondering.

Rapporten raadplegen:

1. Ga naar: Financieel / Uitvoer / Rapport.
  2. Je kunt de volgende rapporten gebruiken:
    • Verbijzonderde grootboekkaart (Profit)
    • Verbijzonderde grootboekkaart inclusief budget (Profit)
    • Verbijzonderde kolommenbalans (Profit)
    • Verbijzonderde proef-/saldibalans (Profit)
    • Verbijzonderde saldilijst per as/code/rekening (Profit)
    • Verbijzonderde saldilijst per as/rekening/code (Profit)
    • Openstaande posten crediteuren op as 1 (Profit)
    • Openstaande posten debiteuren op as 1 (Profit)
  3. Vul de velden in.
  4. Klik op: Voltooien.

Verbijzonderde bedragen doorverdelen

Je verdeelt verbijzonderde bedragen door op basis van een eerder ingerichte procentuele verdeling. Door het doorverdelen ontstaan mutaties die Accountancy Lite plaatst in het dagboek dat je in de administratie-instellingen hebt opgegeven.

Let op:

Je kunt de doorverdeling voor journaalposten maar één keer uitvoeren. Wij adviseren je daarom om na het inrichten een back-up te maken en in deze back-up de feitelijke verdeling te testen. Je voert dus de volgende stappen uit:

• Je richt de live-omgeving in volgens de hieronder beschreven procedure.
  • Daarna maak je een back-up van de live-omgeving.
  • In deze back-up voer je de functie Financieel / Verbijzondering / Doorverdelen verbijzondering uit. Met deze functie verdeel je de verbijzonderde kosten door.
  • Controleer het eindresultaat via de meegeleverde weergaven en rapporten.

Als het eindresultaat goed is, verdeel je de kosten door in de live-omgeving. Zo niet, dan pas je in de live-omgeving eerst de inrichting aan. Volg daarna opnieuw de bovenstaande procedure. Hanteer deze aanpak tot je zeker weet dat de inrichting goed is.

Verbijzonderde bedragen doorverdelen:

1. Ga naar: Financieel / Verbijzondering / Doorverdelen verbijzondering.
  2. Vul de velden in.

De bedragen worden automatisch doorverdeeld t/m het jaar en de periode.

3. Klik op: Voltooien.

Zie ook

• Verbijzondering journalisering projecten inrichten

Direct naar

1. Verbijzondering
  2. Verbijzondering inrichten