Openstaande post raadplegen of bewerken voor incasso

Bij het genereren of boeken van een factuur neemt Accountancy Lite standaard de instellingen over van de debiteur. De instellingen bepalen onder andere of een incassomachtiging wel of niet vereist is. Je kunt de instellingen in de eigenschappen van de openstaande post raadplegen of achteraf wijzigen.

Je kunt openstaande posten uitsluiten van incasso, bijvoorbeeld omdat je met een debiteur een betalingsafspraak hebt. Het omgekeerde is ook mogelijk: je incasseert een openstaande post van een debiteur bij wie je dat normaal gesproken niet doet.

Inhoud

Openstaande posten bewerken voor incasso

Je kunt de instellingen in de eigenschappen van de openstaande post raadplegen of achteraf wijzigen.

Openstaande post raadplegen of wijzigen voor incasso :

1. Ga naar:
    • Financieel / Debiteur / Overzicht / Openstaande posten
    • Financieel / Debiteur / Debiteur, tabblad Openstaande posten
  2. Open de eigenschappen van de openstaande post.
  3. Ga naar het tabblad: Algemeen.

Fin_Openstaande ost voor incassomachtiging wijzigen of raadplegen

4. Als je een post automatisch wilt incasseren, moet het veld Automatisch incasseren aangevinkt zijn. Standaard wordt de instelling van dit veld overgenomen uit de eigenschappen van de debiteur.
  5. Controleer of het veld Incassomachtiging vereist is aangevinkt. Vink dit veld alsnog aan, als een eenmalige incassomachtiging voor deze openstaande post vereist is.

Als je Automatisch incasseren en/of Incassomachtiging vereist zojuist hebt aangevinkt, dan moet je hierna de factuur machtigen.

Je kunt Datum incassomachtiging niet op dit tabblad wijzigen. Deze datum vul je in op het tabblad Incassomachtiging of je volgt de procedure beschreven bij Factuur machtigen.

6. Als je een openstaande post incidenteel NIET wilt incasseren, vink je Automatisch incasseren UIT.
  7. Klik op: OK

Openstaande post blokkeren voor incasso

Het is ook mogelijk om een openstaande post te blokkeren voor incasso. Hierdoor weet je zeker dat de openstaande post niet meegaat in een incasso-opdracht. Je kunt geblokkeerde facturen opvragen via Financieel / Debiteur / Geblokkeerde factuur.

Openstaande post blokkeren voor incasso:

1. Ga naar: Financieel / Debiteur / Overzicht / Openstaande posten.

Je kunt openstaande posten ook opvragen via het tabblad Openstaande posten in Financieel / Debiteur / Debiteur.

2. Open de eigenschappen van de openstaande post.
  3. Vink Geblokkeerd voor incasso aan.
  4. Klik op: OK.

Direct naar

1. Automatische incasso via SEPA
  2. Automatische incasso via SEPA inrichten
  3. SEPA-incasso begrippen en scenario's
  4. Incassomachtiging per debiteur vastleggen
  5. Incassomachtiging per factuur vastleggen
  6. Incasso-instellingen voor factuur wijzigen of raadplegen
  7. Incassomachtigingen raadplegen
  8. Machtigingsformulier afdrukken
  9. Bericht vooraankondiging incasso aan debiteur
  10. Incassowijze SEPA van bestaande debiteur van Standaard naar B2B wijzigen
  11. Bankrekeningnummer wijzigen van bestaande debiteur met bestaande machtiging
  12. Incassokorting verlenen
  13. Incasso-opdracht via SEPA toevoegen
  14. Incasso-opdracht raadplegen en wijzigen
  15. Incasso-bestand genereren en journaliseren
  16. Incasso-opdracht direct verwerken
  17. Incassospecificatie e-mailen of afdrukken
  18. Incasso-opdracht afhandelen
  19. Incasso-opdracht storneren
  20. Automatische incasso verrichten met betaaltermijnen
  21. Automatische incasso verrichten via incassoset
  22. Automatische incasso verrichten via bankkoppeling