thumb_up
thumb_down
link
Copy link
Copied
insert_emoticon
lmatfy
Copied

Verkoopfactuur boeken

Je boekt het hele factuurbedrag in een verkoopdagboek bij één debiteur en het omzetbedrag (exclusief btw) bij één tegenrekening (bijvoorbeeld een omzetrekening).

Je vult het brutofactuurbedrag (inclusief btw), het nettobedrag (exclusief btw) en de btw-code in. De btw-code bevat het btw-percentage waarmee de btw zal berekenen. Accountancy Lite voegt automatisch een boekingsregel voor het btw-bedrag toe en neemt dit bedrag later ook automatisch mee in de btw-aangifte.

Als je de eerste boekingsregel hebt ingevuld, berekent Accountancy Lite namelijk direct het btw-bedrag. Als het netto regelbedrag plus het btw-bedrag gelijk zijn aan het brutofactuurbedrag, heb je alle gegevens ingevuld. Accountancy Lite zal dan direct een boekingsregel toevoegen voor de btw en je kunt de boeking voltooien. Als je een ander bedrag hebt ingevuld, kan de boeking nog niet worden afgerond en moet je het kostenbedrag uitsplitsen.

Verkoopfactuur boeken:

 1. Ga naar: Financieel / Boeken / Dagboek.

  Je ziet de vooringave, waarin je het boekjaar, de periode en het dagboek selecteert. Tevens zie je in dit scherm per dagboek het saldo.

 2. Controleer Boekjaar en Periode. Dit zijn het boekjaar en de periode waarin je de mutatie boekt.
 3. Selecteer het verkoopboek.
 4. Klik op: Voltooien
 5. Vul de boekingsdatum in bij Datum boeking. Gebruik altijd de datum waarop de boeking betrekking heeft. Accountancy Lite gebruikt deze datum ook als factuurdatum, maar je kunt een afwijkende factuurdatum invullen via de actie Factuurdatum.
 6. Selecteer de debiteur in Rekening, of vul de zoeknaam van de debiteur in Zoekhulp in.

  Je kunt een verkooprelatie/debiteur direct toevoegen met de actie Nieuwe verkooprelatie. Dit is niet mogelijk als Rekening al een waarde heeft. Wil je dan toch een verkooprelatie toevoegen, dan maak je dit veld eerst leeg.

  Na het kiezen van de verkooprelatie/debiteur kun je extra informatie opvragen op het tabblad Informatie debiteur (onderaan de boekingslay-out). Hier vind je onder ander de betaalvoorwaarde en gegevens van de vaste contactpersoon.

  Accountancy Lite genereert automatisch het volgende factuurnummer en toont dit in Factuurnummer. Wijzig dit nummer niet: het is verplicht dat je factuurnummers op elkaar aansluiten en dat er geen 'gaten' tussen nummers ontstaan.

 7. Vul het volledige factuurbedrag (inclusief btw) in.
 8. Druk op: Enter of Tab.

  Accountancy Lite voegt de opbrengstenregel toe:

  Profit zal vragen of je deze rekening voortaan als vaste tegenrekening wilt gebruiken. Bevestig deze vraag met Ja, zodat de tegenrekening automatisch verschijnt bij elke volgende verkoopboeking voor deze debiteur.

  • Accountancy Lite vult de standaard btw-code van de tegenrekening in. Je mag deze voorkeur btw-code wijzigen.
  • Accountancy Lite voegt een extra boekingsregel toe voor het btw-bedrag.
  • Als je geen btw-code kunt selecteren bij de opbrengstenrekening, is het veld Btw toestaan niet aangevinkt in de eigenschappen van de grootboekrekening.

  Accountancy Lite bepaalt de vervaldatum en toont deze in de boekingsregel. Je kunt deze aanpassen.

 9. Klik op: Voltooien.
 10. Je keert terug naar het venster met dagboeken.
 11. Klik op: Annuleren.

Zie ook

Direct naar

 1. Verkoopmutaties
 2. Debiteur (verkooprelatie)
 3. Btw inrichten
 4. Grootboek inrichten
 5. Dagboeken inrichten
 6. Verkoopfactuur boeken
 7. Verkoopfactuur met meerdere kostensoorten en BTW-codes boeken

Process

Mutatie

Work area

Financieel