Fiscaal InSite inrichten

Voordat je met Fiscaal InSite kunt werken moet je het inrichten.

De verwerking van de aangifte gebeurt via Fiscaal InSite. In Fiscaal InSite ziet de medewerker welke taken hij voor welke cliënten moet uitvoeren. Deze takenlijst wordt opgebouwd aan de hand van de ingestelde autorisatie en de inrichting van de workflow. Gedurende het hele proces heb je inzicht in de status van de aangifte.

Inhoud

Voorbereiding

• Jaarinstelling

Nadat je Profit Fiscaal InSite hebt gestart moet je het fiscale jaar instellen; dit doe je bij het veld Selecteer jaar. Je kunt een jaar selecteren door op de zoekknop te klikken en vervolgens het juiste jaar te selecteren. Je kunt kiezen uit de jaren die bekend zijn in Profit Fiscaal bij de jaarinstelling. Als je vervolgens voor cliënten IB of Vpb kiest dan zal er een weergave(lijst) van cliënten worden getoond die jaarrecords van het gekozen jaar bevatten. Dit is het jaar waar de aangiften betrekking op hebben.

• Autorisatie

Je kunt de medewerker autoriseren voor gebruik van de fiscale cockpit in InSite.

Autoriseren Fiscaal InSite

Je kunt de medewerkers autoriseren voor het gebruik van de diverse onderdelen in InSite. Je beschikt hiervoor standaard over de rol Medewerker fiscaal.

• Autoriseren voor de fiscale cockpit: zet de autorisatierol Medewerker fiscaal aan.

Via de rol Medewerker Fiscaal heeft een gebruiker rechten op de Fiscaal InSite.

Naast het autoriseren van een gebruiker kun je ook gebruik maken van tabblad autorisatie.

Autoriseren Medewerker Fiscaal

Je kunt de medewerker autoriseren voor gebruik van de fiscale cockpit in InSite.

Autoriseren Medewerker Fiscaal per gebruiker:

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Autorisatie tool.
  2. Ga naar het tabblad: Onderhoud gebruikers.
  3. Open de eigenschappen van de gebruiker die je wilt autoriseren voor Fiscaal InSite.
  4. Ga naar het tabblad: Applicaties.
  5. Vink InSite aan.

Je kunt dit alleen aanvinken bij een nieuwe gebruiker.

Als je een bestaande gebruiker toegang wilt geven voor InSite dan regel je de autorisatie via een gebruikersgroep, een rol en via functionaliteit.

6. Ga naar het tabblad: Algemeen.
  7. Vul een waarde in bij Wachtwoord en Bevestig wachtwoord.

Een wachtwoord is alleen nodig als je in de eigenschappen van het virtuele pad de authenticatiemethode hebt ingesteld op Applicatie autorisatie.

8. Klik op: OK.
  9. Ga naar het tabblad: InSite aan de rechterkant van het scherm.
  10. Vink de autorisatierol Medewerker fiscaal aan.

Herhaal dit voor de andere gebruikers. Je kunt de autorisatie ook per gebruikersgroep instellen.

11. Sluit de Autorisatie tool.
  12. Klik op: Ja.

De omgeving opent automatisch opnieuw, met de nieuwe instellingen.

Autoriseren Medewerker Fiscaal per groep:

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Autorisatie tool.
  2. Ga naar het tabblad: Onderhoud gebruikers.
  3. Selecteer de gebruikersgroep die je wilt autoriseren voor Fiscaal InSite.
  4. Ga naar het tabblad: InSite aan de rechterkant van het scherm.
  5. Vink de autorisatierol Medewerker fiscaal aan.

Herhaal dit voor de andere groep(en).

6. Sluit de Autorisatie tool.
  7. Klik op: Ja.

De omgeving opent automatisch opnieuw, met de nieuwe instellingen.

Starten Profit Fiscaal InSite

Je kunt Fiscaal InSite starten via de menukeuzes in Profit.

Fiscaal InSite starten via Profit:

1. Open Fiscaal InSite.
  2. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord.
  3. Klik op: Cliënt IB.
  4. Selecteer de cliënt.

Je opent nu de cockpit van de geselecteerde cliënt IB of cliënt Vpb.

Opbouw Fiscaal InSite

Nadat je Fiscaal InSite hebt opgestart en het fiscale jaar hebt ingesteld kun je de cliënten bekijken. Ook heb je de mogelijkheid om zelf een stijl en een opmaakmodel te kiezen.

Als je op Inkomstenbelasting klikt, kun je de Cliënt IB Cockpit openen. Voor de Cliënt Vpb Cockpit klik je op Vennootschapsbelasting.

Onder Cliënt IB of Cliënt Vpb zie je een lijst van de (eventueel gefilterde) cliënten. Je kunt de lijst sorteren op Zoeknaam, Naam of Woonplaats. Je kunt een cliënt selecteren door een cliëntregel aan te klikken, nu wordt de status van de aangifte van de geselecteerde cliënt getoond.

In het venster dat je opent, kun je verschillende onderdelen starten.

Filter

Met het filter kun je snel een selectie maken uit de lijst van cliënten. Je kunt filteren op de velden: Naam, Relatie en BSN.

Voorbeeld:

Als ke onder het veld Cliënt Naam de naam Bak invult en je klikt op Enter, verschijnt onder de sectie de selectie van cliënten op basis van het filter Bevat Bak. Als je onder het veld BSN het nummer van een cliënt invoert, dan wordt alleen deze cliënt getoond.

Cliënt IB of Cliënt Vpb

Onder de geopende weergave van cliënt IB / cliënt Vpb vind je de lijst van de (eventueel gefilterde) cliënten. Ook kun je een weergave starten van de afgekeurde aangiften en eventuele zelf aangemaakte aangiften. Je kunt op alle kolommen die in de geselecteerde weergave voorkomen sorteren.

Als je op een cliëntregel klikt wordt de cockpit van de geselecteerde cliënt getoond. Hier kun je per cliënt een aantal stamgegevens bekijken zoals de 'Cliëntengroep' en de Biljetsoort, je ziet de status van de aangifte en je beschikt over een aantal Acties, bijvoorbeeld de actie Aangifte uitwerken.

Weergave afgekeurde aangiften

In Fiscaal InSite wordt standaard de weergave IB (jaargegevens) of Cliënt Vpb (jaargegevens) getoond. Je kunt een andere weergave openen, bijvoorbeeld de weergave Afgekeurde aangiften. Deze weergave maakt gebruik van de filterautorisatie, zodat de gebruiker alleen de afgekeurde aangiften ziet waar hij recht op heeft.

In deze weergave worden alleen de regels getoond die over een afgekeurde aangifte gaan; het betreffen dus alleen aangiften die ter verzending zijn klaargezet en bij het aanmaken/versturen om wat voor reden dan ook fout zijn gegaan of die geweigerd zijn tijdens het verzenden naar de Belastingdienst. In de weergave wordt de Reden van afmelding getoond.

Je kunt met behulp van de functies Controleren run en Controleren berichten de berichtenstroom controleren van de elektronische uitwisseling met de Belastingdienst. Als een bericht bij het versturen door Profit of de Belastingdienst wordt afgekeurd dan wordt hiervan een bericht aangemaakt in het runbestand. Om er voor te zorgen dat de fiscalist die hierop actie moet ondernemen ook op de hoogte is van deze berichten is er een weergave aangemaakt met de foutberichten die zijn ontstaan bij de aangiften, dit is de weergave Afgekeurde aangiften.

Aanslagoverzicht

Via de menukeuze Fiscaal / Inkomstenbelasting / Aanslag / Aanslagoverzicht IB krijg je een overzicht van alle cliënten IB waarvoor de aanslag wel is ingelezen maar nog niet definitief is. Dit doe je voor de cliënten Vpb via Fiscaal / Vennootschapsbelasting / Aanslag / Aanslagoverzicht Vpb.