Divers verkoopproduct toevoegen

Wanneer je bepaalde diensten of artikelen incidenteel verkoopt dan hoef je hiervoor geen afzonderlijk verkoopproduct toe te voegen. In dat geval is het efficiënter om gebruik te maken van Diverse verkoopproducten. Je kunt meerdere diverse verkoopproducten toevoegen voor bijvoorbeeld verschillende btw-tarieven of afwijkende btw-regelingen.

Generiek verkoopproduct toevoegen:

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Nieuw divers verkoopproduct toevoegen.

Standaard levert AFAS de generieke verkoopproducten Divers verkoopproduct en Vast actief mee.

2. Vul een herkenbare omschrijving in.
  3. Selecteer een Productgroep.

Omdat de Productgroep de journalisering van de omzet bepaalt, raden wij aan om per omzetcategorie een Divers verkoopproduct toe te voegen.

4. Vul bij Prijs exclusief btw een bedrag in.
  5. Klik op het vraagteken en vink Afwijken toestaan aan.

De prijs, die je hier invult pas je bij iedere verkoopfactuur aan, omdat ieder product dat je incidenteel verkoopt een andere prijs zal hebben. Vul dus een prijs in, waardoor je weet dat je deze moet aanpassen in de verkoopfactuur, bijvoorbeeld € 0,00, of juist een heel hoog bedrag.