Periode afsluiten

Het komt voor dat je als ondernemer inkoopfacturen ontvangt, of verkoopfacturen verzendt, nadat de periode waar deze betrekking op heeft al verstreken is. Meestal maakt dat niet zoveel uit, want je kunt immers de factuur met de juiste datum vastleggen in SB. Dit wordt echter lastiger als over die periode al gerapporteerd is door een controller of een accountant. Zij willen immers dat de cijfers die ze hebben gebruikt voor de rapportage stabiel blijven en niet achteraf nog wijzigen.

Wanneer je niet meer wilt dat de financiële cijfers van een bepaalde periode gewijzigd kunnen worden, dan kan je deze periode afsluiten. Wanneer je achteraf toch wijzigingen op en bepaalde periode toestaan, dan kan je een periode weer openzetten.

Periode afsluiten

1. Open de gewenste Administratie door in de Administratiekiezer te klikken op het tandwieltje .

2. Klik op het tabblad Periode-afsluitingen.
  3. Klik op Nieuw (N).
  4. Selecteer een periode bij Afsluiten tot en met periode.
  5. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

SB sluit de financiële perioden tot en met de geselecteerde periode.

Op het tabblad Perioden wordt een afgesloten periode weergegeven met een slotje erachter.

Wanneer je nu nog een inkoop- of verkoopfactuur vastlegt waarvan de factuurdatum in een afgesloten periode valt, dan zal de financiële verwerking hiervan plaatsvinden op de einddatum van de eerstvolgende niet-afgesloten periode.

Voorbeeld

Stel, er is gerapporteerd over het eerste kwartaal van 2020. De controller wil niet meer dat de gerapporteerde financiële cijfers veranderen en sluit daarom het boekjaar af tot en met maart 2020. Een inkoper krijgt op 12 april nog een factuur van een leverancier en legt deze vast. De financiële verwerking van deze inkoopfactuur zal nu plaatsvinden op 30 april 2020.

Periode openzetten

Soms wil je een periode weer openzetten, bijvoorbeeld omdat de financiële verwerking van een bepaalde factuur juist wel in die periode moet plaatsvinden.

1. Open de gewenste Administratie door in de Administratiekiezer te klikken op het tandwieltje .

2. Klik op het tabblad Periode-afsluitingen.
  3. Open de bovenste periode-afsluiting.
  4. Klik op de Meer-knop .
  5. Klik op Verwijderen.

SB zet de periode, of perioden, weer open. De financiële verwerking kan nu weer in de opengezette perioden plaatsvinden.