Margeregeling / globalisatieregeling

Als je te maken hebt van inkoop en verkoop van goederen en je gebruik wilt maken van de margeregeling met of zonder globalisatieregeling, dan ga je als volgt te werk in SB. Door onderstaande werkwijzen te hanteren wordt de gerealiseerde marge als grondslag in de btw-aangifte opgenomen én wordt de btw ook afgedragen.

De margeregeling kan worden toegepast op prijzen inclusief btw en ook op prijzen exclusief btw.

Margeregeling met globalisatieregeling

Artikel:

Je activeert:

• Artikelen in de administratie-instellingen onder Verkoop / Verkoopfactuur
  • Afwijkende btw-regelingen verkoopproduct in de administratie-instellingen onder Verkoop / Verkoopfactuur / Afwijkende btw-regelingen verkoopproduct

In de instellingen van het artikel selecteer je Margeregeling bij Afwijkende btw-regeling verkoopproduct.

Verkoopfactuur:

Als je het betreffende artikel hebt geselecteerd in een verkoopfactuurregel, dan verschijnt het veld Inkoopprijs ten behoeve van de margeregeling in de detailgegevens van de regel. Klik hiervoor op Meer in de verkoopfactuurregel.. Hierbij stel je de inkoopprijs gelijk aan de verkoopprijs (inclusief btw). Hierdoor berekent SB geen btw.

Memoriaalboeking:

Je voegt een memoriaalboeking toe.

• In de creditboeking op de omzetrekening geef je aan dat btw berekend moet worden over de totaal gerealiseerde marge (verkopen van margegoederen in tijdvak – inkopen van margegoederen in tijdvak)
  • In de debetboeking boek je op dezelfde grootboekrekening als bij de creditboeking.

Gevolg:

Op de PDF van de verkoopfactuur komt automatisch te staan dat de margeregeling van toepassing is en in de btw-aangifte zit de totaal marge.

Margeregeling zonder globalisatieregeling

Artikel:

Je activeert:

• Artikelen in de administratie-instellingen onder Verkoop / Verkoopfactuur
  • Afwijkende btw-regelingen verkoopproduct in de administratie-instellingen onder Verkoop / Verkoopfactuur / Afwijkende btw-regelingen verkoopproduct

In de instellingen van het artikel selecteer je Margeregeling bij Afwijkende btw-regeling verkoopproduct.

Verkoopfactuur:

Als je het betreffende artikel hebt geselecteerd in een verkoopfactuurregel, dan verschijnt het veld Inkoopprijs ten behoeve van de margeregeling in de detailgegevens van de regel. Klik hiervoor op Meer in de verkoopfactuurregel.

Vul de Inkoopprijs ten behoeve van de margeregeling in.

Gevolg:

Op de PDF van de verkoopfactuur komt automatisch te staan dat de margeregeling van toepassing is. SB berekent de marge (voor de grondslag in de btw-aangifte) en berekent ook de btw over de marge (voor het btw-bedrag in de btw-aangifte).