Overlopende post

In SB is de functionaliteit Overlopende posten beschikbaar. Hiermee is het mogelijk om een journaalpost in een bepaalde periode te boeken en in de volgende periode direct tegen te boeken. Dit kan je gebruiken als je nu al weet dat je volgende periode een factuur over de huidige periode gaat ontvangen. Dit is wat anders dan een inkoopfactuur met afwijkende prestatiedatum, omdat je bij een overlopende post nog niet in het bezit bent van de betreffende inkoopfactuur.

Overlopende post toevoegen:

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Overlopende posten.
  2. Klik op Nieuw (N)
  3. Selecteer een periode bij Periode en Periode tegenboeking.
  4. Vul een omschrijving in.
  5. Selecteer eventueel een bijlage.
  6. Selecteer een grootboekrekening .
  7. Selecteer Grootboek bij Type.
  8. Selecteer de gewenste Grootboekrekening bij Geboekt op.
  9. Vul bij Debet of Credit het gewenste bedrag in.

SB probeert beide zijden wanneer mogelijk in balans te houden.

10. Open de aanvullende velden van de gewenste regel (Ctrl+p). en selecteer het btw-tarief bij regels waar btw over berekend moet worden, zoals omzet- en kostenrekeningen.
  11. Klik op Opslaan (Ctrl+S).