In dit artikel lees je alles over de wettelijke wijzigingen voor 2019 en de wijzigingen in Profit hiervoor.
Vanaf 2019 gelden er meerdere nieuwe loonheffingstabellen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen inwoners en niet-inwoners van Nederland:
- Medewerkers die inwoner in Nederland zijn
- Medewerkers die inwoners zijn van een ander EU land, EER-land, Zwitserland of BES-land
- Medewerkers die niet in bovenstaande categorieën passen
Dit betekent dat er 3 witte maandtabellen, 3 groene maandtabellen, 3 witte 4-weken tabellen etc. worden toegevoegd.
Het woonland leiden we af via het adres van de medewerker. Het is dus belangrijk dat dit correct is vastgelegd in de eigenschappen van de medewerker.
Voor meer informatie over woonland raadpleeg je de Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 op de website van de Belastingdienst.
België
De Belastingdienst heeft aangegeven dat je Belgen wonend in België, maar werkend in Nederland op basis van het non-discriminatiebepaling met België, wel via de Nederlandse loonheffingstabellen kan verlonen. Profit bepaalt de loonheffingstabellen op basis van woonland België.
Afwijking op woonland
Het kan nodig zijn om in een bepaalde situatie een afwijkend woonland vast te leggen voor de medewerker. In dit geval leg je de afwijking vast in de eigenschappen van de instantie Belastingdient bij de medewerker.

Wijzing met TWK
In de loonaangifte moet het actuele woonadres worden opgenomen. Dat betekent dat bij een medewerker die in een ander land is gaan wonen, bij correcties over eerdere tijdvakken dat actuele adres in de loonaangifte wordt opgenomen.
In de salarisverwerking blijft echter het adres gelden dat van toepassing was in het betreffende tijdvak.
Looncomponent
De looncomponent 'Loonheffing' bevat in de cao voor 2019 een parameter die naar het woonland kijkt van de medewerker.
Meer informatie over de cao's van 2019, vind je hier.
Loonstrook
Op de standaard rapport Loonstrook (Profit) is het veld met het woonland standaard toegevoegd. Als je gebruik maakt van een eigen rapport voor de loonstrook, dan kan je het veld zelf toevoegen aan het rapport:

Vanaf 2019 zijn er 2 wijzigingen die gelden voor de bijtelling privé gebruik auto. Zo komt de 0%-bijtelling van codetabel 'Reden geen bijtelling auto' te vervallen. Voor auto's zonder CO2-uitstoot met een hoge waarde schrijft de Belastingdienst voor dat je wel bijtelling moet berekenen boven het grensbedrag.
Voor meer informatie over de wijzingen van bijtelling raadpleeg je de Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 op de website van de Belastingdienst.
Nieuwe beschikbare velden
In de eigenschappen van de auto of het toevoegen van een nieuwe auto, zijn twee nieuwe velden beschikbaar.
Je kunt naast het standaard percentage bijtelling ook het grensbedrag en het percentage voor het bedrag boven het grensbedrag vullen.
Voorbeeld:
Een medewerker krijgt een auto zonder CO2-uitstoot met een cataloguswaarde van 80.000,-. Je vult dan 50.000 in als grensbedrag, 4% bij als bijtellingspercentage en 22% als percentage bijtelling boven grens.

Welke bedragen en percentages gelden?
AFAS geeft geen advies in de te vullen waarden in de velden. Voor meer informatie over het vullen van de velden raadpleeg je de website van de Belastingdienst.
Looncomponent
De looncomponent voor de berekening van de bijtelling bevat in de cao voor 2019 een parameter die naar de nieuwe velden kijkt.
Meer informatie over de cao's van 2019, vind je hier.
Tijdens het berekenen van Jaarloon BT wordt het volgende uitgevoerd:
Als het veld Soort inkomstenverhouding van de actuele instantieregel bij de medewerker de waarde 33, 54 of 62 bevat en het veld Aard arbeidsverhouding is leeg, dan wordt op de nieuwe instantieregel automatisch de waarde 1 ( Arbeidsovereenkomst) gevuld in het veld Aard arbeidsverhouding.
Als je hier eventueel van wilt afwijken, dan kan dit voor de medewerker aangepast worden. Tip: doe dit snel via het menu HRM / Payroll / Overzicht / Instantie Belastingdienst.