Wat is een SPF-record?

Als je gebruikmaakt van de AFAS Online mailserver verzendt AFAS de e-mails die je vanuit Profit verstuurt namens jullie afzender. Dit zorgt ervoor dat de verstuurder (AFAS) niet overeen komt met de verzender (jullie). De ontvangende mailserver kan het bericht hierdoor niet valideren en de e-mail weigeren. Dit komt doordat er geen relatie is tussen de verzender (AFAS) en jullie als klant (afzender).

Dit los je op met een SPF-record. Je machtigt de AFAS Online e-mailserver door de e-mailserver van AFAS toe te voegen aan het SPF-record van je eigen domein. Hiermee stel je de ontvangende partij op de hoogte, dat een e-mailbericht dat via AFAS Online server binnenkomt, met jullie als afzender, bij jullie bekend is. Als je geen SPF-record inricht worden uitgaande e-mails niet goed afgeleverd of geblokkeerd.

Een correct ingericht SPF-record is cruciaal voor het verzenden van e-mailberichten via de AFAS Online e-mailserver.

Inrichting SPF-record en voorwaarden

Hoe kan ik controleren of mijn SPF-record goed is ingericht?

  1. Ga naar de website MX toolbox.
  2. Vul hier het domein in, dit is alles wat achter de '@' van het e-mailadres staat en klik op SPF Record Lookup.

Het SPF-record is correct ingericht:

  • Als de waarde spf.afas.online in de kolom 'Value' staat EN als er een groene balk verschijnt boven de tabel.

OF

  • Als de waarde spf.afas.online zich bevindt in een ‘subinclude’. Bijvoorbeeld: "spf.afas.online" zit niet in hoofddomein klant.nl, maar wel in _spf1.klant.nl. EN als als bij deze ‘subinclude’ een groene balk verschijnt boven de tabel. AFAS test het domein 5 lagen diep.

Hieronder zie je een voorbeeld van een correct SPF-record:

Correct ingericht SPF-rrecord

Het SPF-record is niet correct ingericht als:

  • In de kolom 'Value' geen waarde te vinden is die gelijk is aan "spf.afas.online".
  • Of als de balk boven de tabel rood is.

Oplossen probleem: MXToolbox geeft de melding "Too many included lookups (13)"

Probeer dit aantal te reduceren. Meer info (over bijvoorbeeld de consequenties) daarover vind je op de pagina https://mxtoolbox.com/problem/spf/spf-included-lookups. Wanneer je op andere lookups niet kan bezuinigen, dan is het mogelijk om het SPF-record van AFAS niet als include toe te voegen, maar als ip4. Voeg in dit geval de ranges 185.46.182.200/29 en 185.46.182.208/31 aan het SPF-record.