Waarom klopt de berekende loonheffing niet?

Als de loonheffing die Profit berekent volgens jou niet klopt, controleer je een aantal instellingen in Profit en reken je de loonheffing daarmee na volgens de regels van de Belastingdienst.

Hoe bereken je de loonheffing per declaratie (Flex)?

Instellingen controleren

Controleer de volgende punten in de instantie Belastingdienst in de eigenschappen van de medewerker:

  • Werk je met de nieuwste versie van de cao?
  • Is de groene of de witte tabel van toepassing?
  • Wordt de loonheffingskorting toegepast?
  • Is de tabelcode anders dan 0? Zo ja, dan wordt er een herleidingsregel toegepast.
  • In welk land woont de medewerker? Voor landen anders dan Nederland wordt een andere loonbelastingtabel toegepast.

Controleer de volgende punten in de salarisverwerking van de medewerker:

  • Zoek bij Overige componenten op looncomponent Toegepast loontijdvak. Wat is hiervan de waarde?
    • 1 staat voor kwartaaltabel.
    • 2 staat voor maandtabel.
    • 3 staat voor weektabel.
    • 4 staat voor vierwekentabel.
    • 5 staat voor dagtabel.
  • Is er sprake van loon loonheffing bijzonder tarief? Kijk hiervoor in de Bruto/netto berekening in de kolom Bijz.. Als hier een waarde staat gevuld is dit een bedrag dat tegen bijzonder tarief wordt belast.
  • Als er sprake is van loon loonheffing bijzonder tarief, controleer dan het percentage bijzonder tarief. Zoek bij Overige componenten op looncomponent 'Percentage bijzondertarief'. Zoek hier ook de looncomponent 'Jaarloon bijzonder tarief' op. Op basis van dit bedrag wordt het percentage bijzonder tarief bepaald. Klopt dit niet? Pas het bedrag dan aan in de salarisregel van de medewerker.
    Vergeet niet dat de Belastingdienst voor verschillende percentages een verrekeningspercentage hanteert. Dit tel je op bij het standaard percentage. Het kan natuurlijk zijn dat het jaarlon BT zo laag is dat er een percentage van 0 bij hoort. Dan wordt er geen loonheffing bijzonder tarief berekend.
  • De grondslag 'Loon loonheffing' in de salarisverwerking toont het totale bedrag waarover loonheffing wordt berekend. Dit bedrag kun je opzoeken in de loonbelastingtabel van de Belastingdienst. Let op: in de grondslag tellen ook bedragen tegen bijzonder tarief in. Trek deze bedragen van de grondslag af. Je hebt dan het loon loonheffing normaal tarief.

Loonheffing narekenen

Je hebt nu alle informatie om de loonheffing na te rekenen. Via de website van de Belastingdienst zoek je de juiste loonbelastingtabel:

  • De Tijdvaktabel voor normaal tarief.
  • De Tabel voor bijzondere beloningen voor bijzonder tarief.
  • De Standaardsituatie als de tabelcode 0 is bij de medewerker.
  • De Herleidingssituatie als de tabelcode niet 0 is bij de medewerker.
  • De Groene of de Witte tabel, afhankelijk van de instelling bij de medewerker.
  • De Kwartaal-, Maand-, Week-, Vierweken- of Dagtabel.

In de tabel zie je terug wat het bedrag aan loonheffing moet zijn. Als er sprake is van zowel normaal als bijzonder tarief, tel je de bedragen aan loonheffing uit beide tabellen bij elkaar op.

Witte en groene tabel bij meerdere dienstverbanden

Ga als volgt te werk om in deze situatie de loonheffing te berekenen:

  1. Bepaal de arbeidskorting die hoort bij het loon tegen de witte tabel (alleen loon normaal tarief). Ga hiervoor naar de berekende grondslag Loon loonheffing, filter op het dienstverband(en) waarvoor de witte tabel geldt en tel de bedragen uit de kolom Normaal tarief op (tip: gebruik hiervoor de Totalizer). Het gevonden bedrag zoek je op in de juiste (witte) loonbelastingtabel. Het bedrag is gelijk aan het bedrag van de looncomponent 'Arbeidskorting'.
  2. Bepaal de loonheffing die hoort bij de groene tabel (over het totaal aan loon normaal tarief van beide dienstverbanden). Je bepaalt dit bedrag in drie stappen:

    a. Zoek het totale loon loonheffing op in de kolom Normaal tarief (gebruik ook hier de Totalizer) op in de groene tabel.

    b. Het loon bijzonder tarief dat tegen de witte tabel is verloond (denk aan afgerekende vakantietoeslag) vermenigvuldig je met het percentage bijzonder tarief dat hoort bij de witte tabel. Dat doe je aan de hand van het jaarloon BT van de medewerker.

    c. Het loon bijzonder tarief dat tegen de groene tabel is verloond (denk aan de transitievergoeding) vermenigvuldig je met het percentage bijzonder tarief dat hoort bij de groene tabel. Dat doe je ook aan de hand van het jaarloon BT van de medewerker.

    Let op: Profit kan maar één waarde tonen voor het percentage bijzonder tarief. Profit toont in dit geval het percentage bijzonder tarief dat hoort bij de groene tabel. Het percentage dat Profit gebruikt voor het loon bijzonder tarief tegen de witte tabel kun je opzoeken in de tabellen voor de bijzondere verloning.

  3. Haal de arbeidskorting uit stap 1 van de loonheffing van stap 2 af.
  4. Profit verdeelt het bedrag aan loonheffing over de twee dienstverbanden. Het is dus niet zo dat Profit op het groene dienstverband een losse berekening van de loonheffing maakt en dat je deze losse berekening kunt narekenen. De loonheffing wordt altijd op arbeidsverhouding berekend. De wijze van verdelen is niet relevant.

Uitleg over hoe je precies de loonheffing berekent, vind je terug in het Handboek Loonheffingen (Stap 7 Loonbelasting/premie volksverzekeringen berekenen) van de Belastingdienst.