Gebruikersgroepen op basis van rollen in een template-omgeving

De consultants van AFAS gebruiken verschillende template-omgevingen voor het inrichten van nieuwe omgevingen. Een template is een omgeving met de standaardinrichting voor een bepaalde branche, zoals het bedrijfsleven, zorg en welzijn of het onderwijs.

Elke template-omgeving is gericht op een bepaalde branche en bevat de autorisatierollen en -groepen die nodig zijn in organisaties in die branche. In de bedrijfssituatie kan het natuurlijk nodig zijn om specifieke rollen en groepen toe te voegen. Je doet dit door de inrichting van de template-omgeving verder uit te breiden.

In dit gedeelte wordt het inrichten van een nieuwe gebruikersgroep toegelicht aan de hand van een case. Je wilt de rol Trainer toevoegen. Gebruikers met deze rol moeten toegang krijgen tot de volgende onderdelen van Profit CRM:

• Organisaties en personen
  • Cursussen
  • Het raadplegen van rapporten

Inhoud

Beschrijving

Gebruikersgroepen worden in de template-omgeving gevuld op basis van een selectie. Deze werkwijze wordt ook gebruikt bij het vullen van gebruikersgroepen op basis van het organigram. Dat is een andere aanpak, je moet zelf bepalen welke aanpak het beste past bij de organisatie.

In de template-omgeving wordt een gebruikersgroep als volgt gevuld:

• De groep is gekoppeld aan een selectie.
  • De selectie bevat een filter op een specifieke rol.
  • Alle gebruikers met deze rol vallen in de selectie, en zijn daarom lid van de gebruikersgroep.

In deze case gaat het om Rol: Trainer met de code R95. De gebruiker RianneA heeft deze rol.

De gebruikersgroep Rol: Trainer wordt automatisch gevuld met alle gebruikers met de rol R95 op basis van de selectie die aan deze gebruikersgroep gekoppeld is.

App_Templ Autorisatiegroep (Beschr) (TR) - Visio

Selectie toevoegen voor een autorisatierol (autorisatie o.b.v. rollen)

Je voegt een selectie toe die je later koppelt aan de gebruikersgroep. Dit is een selectie op gebruikers met een filter op één specifieke rol.

Selectie toevoegen:

1. Ga naar: Algemeen / Inrichting / Selectie.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Selecteer Gebruiker.

App_Autorisatiegroep templateomgeving selectie toevoegen - Nieuw

4. Klik op: Volgende.
  5. Open de weergave: Autorisatierollen.

App_Autorisatiegroep templateomgeving selectie toevoegen - Nieuw

6. Klik op: Volgende.
  7. Maak een OF-filter op autorisatierol. Voor deze case volstaat een filter op Rol 1 en Rol 2. In de praktijk filter je op alle rollen.

Het is het makkelijkst om de filterwaarde R95 hier handmatig in te vullen.

App_Autorisatiegroep templateomgeving selectie toevoegen - Nieuw

Het heeft geen zin om het filter te testen, want er zijn nog geen gebruikers gekoppeld aan de rol.

8. Klik op: Voltooien.

Gebruikersgroep automatisch vullen (autorisatie o.b.v. rollen)

Je voegt een gebruikersgroep toe.

Gebruikersgroep toevoegen:

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Autorisatie tool.
  2. Ga naar het tabblad: Onderhoud groepen.
  3. Open de gebruikersgroep.
  4. Stel in dat de groep gevuld wordt op basis van een selectie.

App_Autorisatiegroep templateomgeving selectie toevoegen - Nieuw

5. Klik op: Voltooien.
  6. Ga naar het tabblad Menu en vink de te autoriseren menu-items aan.

De tabblad-, actie- en filterautorisatie blijft in deze case buiten beschouwing.

7. Sluit de Autorisatie tool

Gebruiker koppelen aan rol (autorisatie o.b.v. rollen)

Je voegt een gebruikersgroep toe en je koppelt deze aan de selectie op autorisatierol.

Gebruikersgroep koppelen aan gebruiker:

1. Open de eigenschappen van de medewerker en koppel de nieuwe rol.

App_Autorisatiegroep templateomgeving selectie toevoegen - Nieuw

2. Klik op: OK.
  3. Ga naar het tabblad: Onderhoud groepen.
  4. Ga naar: Extra / Automatisch vullen groepen.

Direct naar

1. Autorisatie
  2. Gebruikersgroepen inrichten
  3. Gebruikersgroepen inrichten i.c.m. de template-omgeving
  4. Gebruikers inrichten
  5. Autorisatiemethodes
  6. Autorisatie i.c.m. Profit CRM
  7. Autorisatie i.c.m. Profit HRM
  8. Autorisatie per administratie
  9. Meewerkgebruiker accountant/administratiekantoor
  10. Autorisatie beheren

Process

Autorisatie