thumb_up
thumb_down
link
Copy link
Copied
insert_emoticon
lmatfy
Copied

Connector - externe software koppelen met Profit (API)

Je gebruikt Profit Connectoren om Profit naadloos met externe applicaties te integreren. Hiermee maak je een eind aan 'eilandautomatisering'.

Veel organisaties leggen gegevens van bijvoorbeeld medewerkers en klanten in verschillende systemen vast. Hetzelfde werk wordt dus dubbel gedaan. Dit is inefficiënt en vergroot de kans op fouten. Dit kan voorkomen worden! Ook al heb je een specifieke brancheoplossing én werk je met de software van AFAS, je hoeft gegevens niet dubbel vast te leggen. De Profit Connector zorgt ervoor dat beide applicaties realtime met elkaar gekoppeld zijn en data uitwisselen.

De kracht van Profit Connectoren:

 • Onderhoudsvrije koppeling
 • Altijd actuele gegevens
 • Integratie van verschillende softwareproducten
 • Snelle en kwalitatieve data uitwisseling

Video

Beschrijving

De mogelijkheden van Profit Connectoren zijn erg groot, maar vragen veel expertise. Je kunt de implementatie zelf uitvoeren of hiervoor een consultant, een AFAS partner of een externe partij in de arm nemen. AFAS werkt samen met gecertificeerde partners in verschillende branches. Partners kunnen geregistreerde koppelingen leveren en kunnen je ondersteunen bij de integratie tussen Profit en allerlei soorten systemen, zoals systemen voor tijdregistratie, documentherkenning, telefonie of webshops. Zie verder www.afaspartner.nl als je graag een koppeling met een dergelijk systeem wilt.

Voordat je begint met het werken met connectoren, moet je de Specialisatiecursus Profit Connectoren (IMT) gevolgd hebben.

We maken onderscheid tussen de volgende connectoren:

 • GetConnector

  Een GetConnector haalt gegevens op uit een Profit-omgeving. Een externe applicatie gebruikt GetConnectoren om gegevens op te vragen uit Profit.

 • UpdateConnector

  In het XSD-schema van een UpdateConnector kun je zien hoe je het aan te leveren xml-bestand moet structureren en welke velden je moet aanleveren. Je gebruikt het XSD-bestand ook om de XML te valideren. Een externe applicatie gebruikt UpdateConnectoren om deze bewerking uit te voeren op de Profit-database.

Profit connectoren zijn passief: ze initiëren zelf geen acties. Als een connector een actie moet uitvoeren (records ophalen of wegschrijven), dan moet de connector door een externe applicatie worden aangeroepen. Ook als een externe applicatie records nodig heeft die in Profit gewijzigd zijn, moet de externe applicatie een actie initiëren om de GetConnector aan te roepen.

Er zijn twee speciale connectoren beschikbaar:

 • SubjectConnector

  De SubjectConnector haalt bijlagen op die bij dossieritems in het Profit-dossier zijn opgeslagen.

 • ReportConnector

  De ReportConnector haalt Profit-rapporten op.

Let op:

AFAS Support levert geen ondersteuning op het bouwen van applicaties voor de Profit Connectoren. Wel bevat Profit Help ter illustratie een aantal voorbeelden.

AFAS is niet aansprakelijk voor fouten in de code of in de documentatie en AFAS levert geen support op het gebruik van deze code of documentatie.
Je bent zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van gegevens die via connectoren wordt uitgewisseld via bijvoorbeeld een internetverbinding.

Connectoren bieden een veilige methode om de database van Profit te benaderen, waarmee de compatibiliteit van gegevensuitwisseling binnen een versie van Profit gegarandeerd wordt. Het is mogelijk dat bij oplevering van een nieuwe build ook nieuwe functionaliteit aan de Connector wordt toegevoegd. De oplevering van een geheel nieuwe versie van Profit kan gevolgen hebben voor de structuur van de database en in dat geval bestaat de mogelijkheid dat het gebruik van Profit Connectoren herzien moet worden.

Werkwijze

Process

AFAS Connect Connector

Work area

Connectoren