Vaste activa instellingen

De vaste activa-instellingen gelden voor de hele omgeving en bevatten onder andere de boekingsmethode voor de afschrijvingen, op basis van de fiscale of de commerciële methode.

Je kunt bij de administratie-instellingen per administratie de periodetabel voor vaste activa instellen.

Let op:

Je kunt de instellingen niet meer wijzigen na de eerste afschrijvingsperiode. Mocht je de instellingen toch willen wijzigen, dan moet je eerst de journaalposten terugdraaien.

Omgevingsinstellingen vaste activa vastleggen:

1. Ga naar: Financieel / Beheer / Instellingen.
  2. Ga naar het tabblad: Vaste activa.
  3. Selecteer een waarde bij Boekingsmethode.

Je kunt de fiscale of commerciële methode hanteren voor het genereren van de journaalposten voor de afschrijvingen.

4. Selecteer een waarde bij Afschrijvingsmethode.

Je kunt activa op twee manieren afschrijven:

• Fiscaal afschrijven

Je schrijft af volgens een methode die fiscaal is toegestaan en je journaliseert de betreffende afschrijving.

• Commercieel afschrijven

Je schrijft af volgens een alternatieve methode die in bedrijfsadministratief opzicht een beter zicht geeft op het resultaat.

Bepaal of je alleen fiscaal afschrijft, of beide methodes wilt hanteren.

5. Selecteer een waarde bij Journaalposten verdichten.

Je kunt verdichten per actief of per activagroep.

6. Vink Non-profitinstelling (Controle 'Wet werken aan winst' niet van toepassing) aan als dit voor de organisatie van toepassing is. Dit geldt onder andere voor stichtingen.

Dit veld is alleen beschikbaar als je Fiscaal afschrijven geselecteerd hebt bij Afschrijvingsmethode. Als je dit veld aanvinkt, vervalt een aantal controles bij het toevoegen van activa (bijvoorbeeld de minimum looptijd van 5 jaar).

Je kunt dit veld niet invullen als je beschikt over een Profit-licentie voor België of de Caribbean.

Direct naar

1. Vaste activa inrichten
  2. Locaties inrichten
  3. Autorisatie
  4. Locaties inrichten
  5. Periodetabel Vaste activa
  6. Dagboek toevoegen
  7. Grootboekrekeningen toevoegen
  8. Instellingen vaste activa
  9. Activagroep toevoegen
  10. Boekjaar vaste activa blokkeren