Lengte grootboekrekeningen raadplegen en wijzigen

Bij het toevoegen van een omgeving stel je in de omgevingsinstellingen de grenzen van het grootboek in. Deze grenzen bepalen het laagste én hoogste rekeningnummer en de lengte van de rekeningnummers.

Bij het vergroten van de lengte wordt het cijfer nul toegevoegd aan het eind van de al toegevoegde rekeningnummers. Bij verkleinen vervalt het laatste cijfer. Profit geeft een waarschuwing dat de laatste cijfers verdwijnen en niet meer hersteld kunnen worden. Ook vindt een controle plaats op dubbele nummers die onterecht zijn ontstaan door het verkleinen.

Voorbeeld:

Je beschikt over de grootboekrekeningen 1000, 1001 en 1010. Je verkleint de lengte naar 3 posities. Doordat de laatste positie vervalt, ontstaan de nummers 100, 100 en 101. Dubbele rekeningnummers zijn niet toegestaan, dit resulteert in een foutmelding.

Lengte en grenzen grootboekrekeningen raadplegen:

1. Ga naar: Financieel / Beheer / Instellingen.
  2. Ga naar het tabblad: Algemeen.

Als je een nieuw grootboekrekeningnummer toevoegt, moet dit liggen tussen de grenzen van de velden Grootboek van en Grootboek t/m.

3. Sluit het scherm af.

Lengte (aantal posities) grootboekrekeningen wijzigen:

Via de actieknop Acties / Wijzig lengte rek.nr. kun je de lengte (aantal posities) van de grootboekrekeningnummers wijzigen.

1. Ga naar: Financieel / Beheer / Instellingen.
  2. Ga naar het tabblad: Algemeen.
  3. Klik op: Acties / Wijzig lengte rek.nr.

Let op:

Op de actie Wijzig lengte rek.nr. is actie-autorisatie van toepassing. Je autoriseert de actie via  Algemeen / Beheer / Autorisatie tool.

4. Vul het aantal posities van de grootboekrekeningnummers in.

De lengte van rekeningnummers mag variëren van 3 t/m 9 cijfers.

5. Klik op: Voltooien.