Rekening-courantverhouding dagboek toevoegen

Je voegt een nieuw dagboek toe aan de ontvangende, andere administratie. In dit nieuwe dagboek legt Profit de rekening-courantboekingen vast voor het deel van de administratie van de ontvangende kant.

Je kiest altijd een dagboek van de soort variabel memoriaal. De instelling van het veld Btw-bedrag automatisch berekenen bepaal je afhankelijk van het soort rekening-courant: voor inkoopfacturen of voor bankboekingen.

Workflows

Bij een rekening courantboeking wordt een boeking gemaakt in twee administraties. Als in beide administraties een workflow was ingesteld in de  eigenschappen van de betrokken dagboeken, dan ontstonden er teveel workflows (namelijk ook voor de rekening courant boeking).

Er wordt nu één workflow (type dossieritem Memoriaalboeking (Profit)) gestart in de initiële administratie waarin de rekening-courantboeking is aangemaakt/gestart.

Let op:

De rekening/courant boeking kan een bijlage bevatten. De bijlage wordt apart opgeslagen in een dossieritem op basis van het type dossieritem dat gekoppeld is in de gebruikte boekingslay-out (tabblad Algemene instellingen). Aan dit type dossieritem kan een workflow gekoppeld zijn, maar dit heeft geen invloed op de procuratie. Stel in de boekingslay-out een ander type dossieritem in dan het type dossieritem Memoriaalboeking (Profit).

Dagboek inkoopfacturen toevoegen

Je voegt een nieuw dagboek toe aan de ontvangende administratie voor het boeken van inkoopfacturen. Bij een inkoopfactuur boek je de btw in de hoofdomgeving en de inkoop(kosten) in de subomgeving. Voor een juiste rekening-courantverhouding moet je Btw-bedrag automatisch berekenen aanvinken.

Rekening-courantverhouding dagboek voor inkoopfacturen toevoegen:

1. Ga naar: Algemeen / Administratie / Openen.
  2. Open de ontvangende, andere administratie.
  3. Ga naar: Financieel / Grootboek / Dagboek.
  4. Klik op: Nieuw.
  5. Vul een waarde in bij Code dagboek.
  6. Vul de omschrijving in.
  7. Selecteer bij Soort dagboek altijd Variabel memoriaal.
  8. Vink Btw-bedrag automatisch berekenen aan voor een correcte rekening-courantverhouding.
  9. Vul de overige velden in.
  10. Klik op: Volgende.
  11. Selecteer de boekingslay-outs.
  12. Klik op: Voltooien.