thumb_up
thumb_down
link
Copy link
Copied
insert_emoticon
lmatfy
Copied
E-facturen verwerken (Profit 14)

Nieuw in Profit 14

Je hebt de volgende nieuwe mogelijkheiden met betrekking tot het verwerken van e-facturen:

 • Je kunt de btw-plicht wijzigen bij de e-factuur.

  Het kan voorkomen dat je van dezelfde leverancier facturen krijgt die verschillende btw-plicht hebben, bijvoorbeeld btw-verlegd of btw-standaard. Je kunt dit veld Btw-plicht toevoegen in de boekingslay-out.

  De btw-plicht op de e-factuur wordt overgenomen van de btw-plicht van de crediteur bij het verwerken van de e-factuur. Dit veld kun je wijzigen als de e-factuur de status Geen match gevonden, Onbekende crediteur of Onbekende administratie heeft. De Btw-code op de e-factuurregel wordt bepaald op basis van dit nieuwe veld. Uiteraard moet dit dan wel kloppen met het bedrag van de ubl, anders krijg de e-factuur de status Alle regels verwerkt (btw verschil).

  Fin_E-factuurregels handmatig verwerken (30)

 • Je kunt nu het veld Referentie aanpassen.

  Het komt voor dat de leverancier codes toevoegt voor het ordernummer. Bijvoorbeeld 230329540 wordt PO\230329540 Hierdoor wordt er niet automatisch gematcht. Dit veld kun je bij het verwerken van de e-factuur wijzigen als de e-factuur de status Geen match gevonden, Onbekende crediteur of Onbekende administratie heeft.

 • Je kunt een afwijkende boekingsdatum vastleggen bij Afwijkende datum boeking.

  De e-factuur wordt dan gejournaliseerd op deze boekingsdatum. Indien je bijvoorbeeld de factuur nog in de vorige periode wilt boeken.

  Standaard is het veld Afwijkende datum boeking leeg en worden de e-facturen gejournaliseerd in de periode van de factuurdatum of in een afwijkende periode die je opgeeft bij het journaliseren.

Daarnaast zijn nog een aantal optimalisaties voor het verwerken van e-facturen doorgevoerd:

 • Het veld Btw-code is bij het aanmaken van een inkoopcontract in InSite toegevoegd .

  Maak je nu een contract aan in Insite en maak je hierbij automatisch verplichtingen aan, dan wordt de btw-code nu ook gevuld in de verplichting en kan daardoor de e-factuur netjes gematcht worden.

 • Negatieve verplichting mogelijk

  Als je een verplichting hebt en de factuur is uiteindelijk hoger, dan kun je e-factuur als volgt verwerken:

  1. Je krijgt een vraag als het verschil binnen de tolerantiegrens valt of je het restsaldo van de verplichting wilt afboeken. Bevestig je deze met Ja, dan wordt in de e-factuurregel bij Matchverschil het bedrag van het matchingverschil ingevuld. Klik je op Nee en klapt het teken om, dan kun je na bevestiging de verplichting negatief/positief maken en wordt bij Matchverschil 0,00 ingevuld.
  2. Als het verschil buiten de grenzen valt en het teken klapt, dan kun je na bevestiging het saldo van de verplichting negatief/positief maken en wordt in de e-factuurregel bij Matchverschil 0,00 ingevuld.
 • Matchen item (artikel) met lopende ontvangsten

  Voorheen werd eerst de itemcode bepaald en daarna dit gevonden item gematcht met de ontvangst. Dit kon mis gaan als bijvoorbeeld het item vaker is vastgelegd, dan werd niet automatisch geconfronteerd. Nu wordt bij het opzoeken van een item en matchen met de ontvangst eerst naar de ontvangst gekeken en dan naar de itemcode.

  Lees hier meer.

Direct naar

 1. E-factuur (inkoopfactuur)
 2. E-factuur inrichten (inkoopfactuur)
 3. E-factuur inlezen
 4. Ingelezen e-factuur raadplegen
 5. Nieuwe inkooprelatie aanmaken voor e-factuur met onbekende crediteur
 6. Bijlage pdf van e-factuur raadplegen
 7. E-factuur met e-factuurregels verwerken en journaliseren
 8. E-factuur boeken als inkoopfactuur
 9. E-facturen verwerken
 10. E-factuur overslaan bij het boeken als inkoopfactuur
 11. Pdf-factuur inlezen en boeken als inkoopfactuur
 12. E-facturen collectief verwijderen
 13. Workflow E-factuur in InSite
 14. Condities in de workflow E-factuur
 15. Van UBL naar e-factuur (inkoopfactuur)

Process

Inkoopfactuur

Work area

Financieel