Uitwerken kolommenbalans

Je kunt een uitgewerkte kolommenbalans afdrukken met uitgebreide mogelijkheden voor toelichtingen.

Met de functie Kolommenbalans uitwerken kun je extracomptabel (buiten de boekhouding) voorafgaande journaalposten verwerken en ook weer (eventueel tijdelijk) ongedaan maken.

De voorafgaande journaalposten kun je desgewenst definitief in de financiƫle administratie verwerken. Groot voordeel is dat de volledige historie van de voorafgaande journaalposten bewaard wordt, waardoor je op elk gewenst moment de historische gegevens kunt oproepen en de wijzigingen kunt traceren.

Kolommenbalans uitwerken:

1. Ga naar: Financieel / Verslaglegging / Verslagleggingscockpit.
  2. Selecteer het project.
  3. Klik op de actie: Kolommenbalans uitwerken.

Profit start de boekingslay-out. Onder in het scherm staan de totalen van Saldo, Voorafgaand journaal, Winst/Verlies en Balans. Dit betreft het totaalsaldo en niet alleen de getoonde grootboekrekeningen.

Hieronder worden een aantal gegevens uit de regels in de lay-out toegelicht:

• Gemarkeerd

Na het uitwerken in een controleslag kun je de akkoord bevonden rekeningen markeren.

• Memo

Je kunt een memotekst bij de grootboekrekening opgegeven. Deze memotekst toont Profit op het rapport 'Dossierlijst (Profit)'.

• Voorafgaande jp

In deze kolom totaliseert Profit de voorafgaande journaalposten.

4. Klik op de actie:
    • Voorafg. jp's

Je kunt voorafgaande journaalposten boeken.

• Info rekening

Je opent de detailinformatie van de geselecteerde rekening. De detailinformatie bevat de voorafgaande journaalposten en alle financiƫle mutaties binnen de verslagperiode op de betreffende rekening.

• Afdruk kolbal

Je genereert een kolommenbalans inclusief de voorafgaande journaalposten.

• Afdruk vjp's

Je genereert een overzicht van alle actieve voorafgaande journaalposten, inclusief de aan de journaalpost gekoppelde memovelden.

• Afdruk dossier

Je drukt een dossier af. Dit is een uitgewerkte kolommenbalans uitgebreid met de memovelden gekoppeld aan een grootboekrekening en de voorafgaande journaalposten.

• Verwerken

Je kunt de voorafgaande journaalposten verwerken in de administratie. Hiervoor moet de betreffende administratie op het systeem beschikbaar zijn. Na verwerking van de voorafgaande journaalposten wordt de omgeving vernieuwd. Dit houdt in dat Profit de bijgewerkte saldi en mutaties opnieuw ophaalt uit de administratie en de verwerkte voorafgaande journaalposten uit het project verwijdert.

Let op:

Om deze journaalposten te kunnen verwerken heb je het dagboek Kolommenbalans uitwerken van het memoriaaltype nodig. Je legt dit dagboek vast via Financieel / Beheer / Instellingen, tabblad Algemeen, het veld Code dagboek.

• Export vjp's

Is de bronadministratie niet of niet meer beschikbaar op het systeem, dan kun je de voorafgaande journaalposten exporteren naar een ASCII-bestand. Je importeert dit bestand in de administratie.

• Import vjp's Vaste activa
    • Vernieuwen
    • Hist. vjp's

Alle voorafgaande journaalposten worden ook opgeslagen in een historisch bestand. Je kunt deze posten onderhouden. De werking is gelijk aan Voorafg. jp's.

• Overnemen

Je kunt voorafgaande journaalposten overnemen uit het historisch bestand naar het actuele bestand.