thumb_up
thumb_down
link
Copy link
Copied
insert_emoticon
lmatfy
Copied
Werkweek in een cao

De werkweek bevat het aantal dagen en uren dat standaard per week gewerkt wordt.

Er kan slechts één werkweek in een cao/arbeidsvoorwaarde aanwezig zijn. Wil je een afwijkende werkweek gaan gebruiken of de standaard werkweek in de cao wijzigt, dan voeg je een nieuwe arbeidsvoorwaarde toe. Na het inrichten van deze nieuwe arbeidsvoorwaarde moet je bij alle relevante medewerkers een nieuw contract met de nieuwe arbeidsvoorwaarde toevoegen.

Let op: 

Met Werkweek wordt niet bedoeld: de openingstijden van het bedrijf. Het gaat uitsluitend om het aantal uren en dagen dat standaard wordt gewerkt.

Profit gebruikt de werkweek om het parttimepercentage te bepalen, door per medewerker het aantal uren per week (uit het rooster) te vergelijken met het aantal uren in de werkweek uit de cao/arbeidsvoorwaarde. Als je de werkweek wijzigt of een nieuwe werkweek toevoegt, bepaalt Profit het parttimepercentage opnieuw. Wij raden daarom aan om bij alle medewerkers het nieuwe parttimepercentage te controleren. Als je met een medewerker een vast parttimepercentage hebt afgesproken, kun je bij de medewerker het parttimepercentage aanpassen.

Profit gebruikt de werkweek ook om het verlofrecht per medewerker te bepalen. Bij een nieuwe werkweek moet je ook nieuwe verlofsoorten toevoegen met dezelfde ingangsdatum als de werkweek.

Werkweek toevoegen:

 1. Ga naar: HRM / Organisatie / Cao.
 2. Ga naar het tabblad: Arbeidsvoorwaarde.
 3. Open de eigenschappen van de arbeidsvoorwaarde.
 4. Ga naar het tabblad: Werkweek.

  Je kunt een werkweek toevoegen als deze nog niet aanwezig is.

 5. Klik op: Nieuw.
 6. Vul de begindatum in.
 7. Vul het aantal dagen en uren per week.

 8. Vul het aantal uren voor de Payroll werkweek in bij Werkweek t.b.v. uurloon.

  Hiermee leg je een afwijking vast tussen de HRM- en Payroll werkweek. De uren per week voor de HRM werkweek gebruiken we voor verlof, verzuim, bezetting, etc. De uren voor de Payroll werkweek wordt gebruikt voor het uurloon van de medewerker en de verloonde uren voor de loonaangifte. Meer informatie hierover voor het vullen bij de activering van de functionaliteit Onderwijs, vind je hier.

  Als je dit veld hebt gevuld en je wil de uurloonberekening in Payroll rekening laten houden met deze waarde, dan zet je de parameter 'Werkweek t.b.v. uurloon toepassen' op Ja in de looncomponent 100.009.500 'Uurloonberekening'.

  Let op:

  Iedere looncomponent heeft een toelichting waarin de werking van de looncomponent staat uitgelegd. Raadpleeg deze altijd op het tabblad Toelichting in de eigenschappen van de looncomponent in de cao. Als je niet over de looncomponent beschikt, activeer je deze eerst.

 9. Klik op: Voltooien.

  Profit meldt de consequenties van het aanpassen van de werkweek.

 10. Klik op: Ja.
 11. Klik op: OK.
 12. Herbereken het verlofrecht.

Direct naar

 1. Arbeidsvoorwaarde
 2. Vrije tabel Dienstbetrekking aanvullen
 3. Arbeidsvoorwaarde toevoegen
 4. Arbeidsvoorwaarde toevoegen (België)
 5. Dienstbetrekkingen toevoegen
 6. Arbeidsvoorwaarde kopiëren
 7. Werkweek toevoegen
 8. Arbeidsvoorwaarde cao importeren

Process

Cao

Work area

HRM