Arbeidskorting

De arbeidskorting wordt in de verloning per periode bepaald aan de hand van de loonbelastingtabellen. In sommige gevallen kan bij het invullen van de aangifte IB een melding komen over een te hoge arbeidskorting.

Door deze melding lijkt het dat de arbeidskorting verkeerd zou zijn, maar dat is niet het geval. Deze melding treedt op omdat er bij de berekening van de arbeidskorting sprake is van twee systematieken.

Het verschil in berekeningswijze is terug te voeren op de arbeidskorting van de bijzondere beloning. Deze behoort in de Inkomstenbelasting tot het totale arbeidsinkomen, terwijl bij de berekening van de loonheffingen in kolom 18 van de loonstaat alleen de arbeidskorting mag worden vermeld op grond van het loon dat belast wordt volgens de tijdvaktabellen, het 'Loon loonheffing normaal tarief'. En het bedrag van kolom 18 wordt vervolgens op de jaaropgave gezet, dus zonder de verrekende arbeidskorting via de tabel bijzondere beloningen. Hierdoor kan een verschil ontstaan door wat iedere periode aan arbeidskorting wordt berekend en wat bij de aangifte IB wordt berekend. Dit valt helaas niet aan het einde van het jaar te herrekenen.

Ook in een jaar met 53 weken (zoals 2020) kan via de loonheffing meer arbeidskorting worden berekend dan toegestaan via de inkomstenbelasting. Het handboek loonheffingen geeft hier meer uitleg over. Zoek op '53e week'.

Voorbeeld:

Het reguliere loon van een medewerker is lager dan € 40.248. De vakantietoeslag, bonussen, 13e maand, overwerk of andere beloningen van deze medewerker worden belast tegen de tabel bijzondere beloningen. Hierdoor komt het bedrag boven € 40.248 uit. Deze medewerker krijgt bij de aangifte inkomstenbelasting een melding dat te veel arbeidskorting is verrekend. Dit wordt de terugval arbeidskorting genoemd.

Om dit te voorkomen kun je een hoger bedrag loonheffing boeken, in de looncomponent 100.006.003 'Extra loonheffing'. Ook kun je het Jaarloon BT percentage verhogen zodat er meer wordt afgedragen. Dit mag echter alleen met goedkeuring van de medewerker.

Let op:

Iedere looncomponent heeft een toelichting waarin de werking van de looncomponent staat uitgelegd. Raadpleeg deze altijd op het tabblad Toelichting in de eigenschappen van de looncomponent in de cao. Als je niet over de looncomponent beschikt, activeer je deze eerst.