Herrekening

Sociale verzekeringspremies worden op jaarbasis vastgesteld. Het deel van de sociale verzekeringspremies dat de medewerker betaalt, wordt elke periode ingehouden op het loon van de medewerker. Daarbij komt dan nog het deel dat de werkgever moet betalen.

Aan het begin van het kalenderjaar bepaalt de UWV aan de hand van een aantal criteria wat zij denken dat de werkgever voor dat jaar aan sociale verzekeringspremies zal moeten afdragen. Via voorschotnota's worden deze bedragen in rekening gebracht aan de werkgever. Als het jaar is afgelopen, moet de werkgever het zogenaamde jaarwerk aanleveren aan de UWV via een digitaal bestand. Dit moet voor 1 februari van het nieuwe jaar zijn gebeurd. In dit digitale bestand zijn de belangrijkste gegevens per medewerker: het totale loon SV en het totale aantal SV-dagen van het jaar. Aan de hand hiervan bepaalt de UWV de definitieve (afreken)nota voor de werkgever. In de wet is bepaald dat deze berekeningen moeten plaatsvinden op jaarbasis. Voor de maxima en franchises worden dan ook in eerste instantie jaarbedragen vastgesteld die worden omgerekend tot dagbedragen.

Als je (zoals in de voorbeelden hiervoor) elke periode berekent, zonder rekening te houden met voorgaande perioden, kun je op jaarbasis een heel ander resultaat krijgen dan wat de UWV berekent. Daarom kun je ervoor kiezen om elke periode rekening te houden met de cumulatieven van al berekende perioden. Dit heet herrekening.

Er bestaan veel verschillende methodes van herrekening. Welke je kiest maakt op zich niet uit (ook al kies je ervoor om helemaal niet te herrekenen), zolang je aan het einde van het jaar maar op hetzelfde uitkomt als wat de UWV berekent.

Dat is de reden waarom elk salarispakket zo is gemaakt, dat in de laatste periode van het jaar of in de laatste periode dat iemand in dienst is van zijn werkgever, altijd de cumulatieven worden herrekend.

Dat gaat als volgt:
Stel iemand krijgt per maand betaald en werkt het hele jaar. Na de berekening van november 2003 heeft hij dan een bepaald bedrag aan loon SV opgebouwd van januari tot en met november, evenals een cumulatief aantal SV-dagen tot en met november. Bij de berekening van december wordt dan het totale loon SV van januari tot en met december bepaald. Hierover worden de premies berekend (rekening houdend met het totale aantal SV-dagen, maxima en eventuele franchises). Dit is dus de jaarpremie. Hierop in mindering gebracht de al berekende premie van januari tot en met november. Wat overblijft, is de premie van december.

Let op:

Als er zowel premie normaal als bijzonder tarief wordt berekend, vindt afronding als volgt plaats.
De premie voor het normaal tarief wordt berekend en op twee decimalen afgerond. Hetzelfde gebeurt voor de premie voor het bijzonder tarief. Daarna wordt premie normaal en bijzonder tarief bij elkaar geteld om tot de totale premie te komen.