Samenloop loon (via werkgever) en uitkering (niet via werkgever)

Deze beschrijving heeft betrekking op de volgende situatie:

  • De medewerker ontvangt loon via de werkgever,
  • én de medewerker ontvangt een uitkering die door de uitkeringsinstantie direct wordt betaald aan de medewerker.

Deze situatie kan zich bijvoorbeeld voordoen als de medewerker een WIA-uitkering heeft, maar niet volledig arbeidsongeschikt is. In die situatie kan het voorkomen, dat de medewerker op korte termijn weer gaat deelnemen aan het arbeidsproces. Het is dan mogelijk dat de uitkering door UWV wordt overgemaakt aan de medewerker. Deze beschrijving is ook relevant bij WAZO-uitkering via werknemer, WAZO-uitkering via UWV en zwangerschapsverlof uitkering via UWV.

Om correct te kunnen verlonen volgens de VCR-methode, moet Profit ook rekening houden met franchises en maximumbedragen die al door de uitkeringsinstantie zijn toegepast. De uitkeringsinstantie geef je daarom het bruto-uitkeringsbedrag en het aantal SV-dagen door. Profit berekent op basis van deze gegevens de voor de uitkering gebruikte franchises en maximumbedragen en houdt hier rekening mee bij de loonberekening.

De uitkering wordt rechtstreeks vanuit het UWV gestort, echter het aantal SV-dagen blijft onveranderd. Dit heeft tot gevolg dat SV-dagen dubbel worden berekend (in Profit en bij het UWV). Om dit te voorkomen pas je het rooster van de medewerker aan of boek je onbetaald verlof, deze kan je bijvoorbeeld hernoemen naar 'ziekte-uren betaald door uwv'. Bij een wisselend arbeidspartoon boek je zowel de dagen als de uren.

In de Profit CAO en Basis CAO zijn hiervoor de volgende looncomponenten aanwezig:

  • 100.005.507 'Uitkering via instantie'

    Op deze looncomponent boek je het bruto-uitkeringsbedrag. Als dit bedrag elke periode hetzelfde is, boek je een vaste loonmutatie. Bij afwijkende bedragen boek je een variabele loonmutatie.

  • 100.005.506 'Dagen uitkering via instantie'

    Het aantal uitkeringsdagen wordt berekend zodra de grondslag 'Uitkering via instantie' een waarde heeft. Het aantal dagen is gelijk aan het aantal werkdagen in de periode volgens het contract.

    Als de uitkering halverwege de periode is begonnen, moet je het correcte aantal dagen handmatig boeken op de looncomponent 100.005.506 'Dagen uitkering via instantie'.

  • 100.001.204 'Aanvullende WAO/WGA/IVA uitkering'

    Als IVA-uitkering van de medewerker onder het WML valt, dan kan je met dit looncomponent het loon aanvullen.

    Let op:

    De uitkeringsinstantie betaalt loonheffing over de uitkering en zal daarom ook de arbeidskorting toepassen. Daarom mag je de arbeidskorting niet toepassen. Eventuele verschillen moeten worden verrekend via de aangifte inkomstenbelasting van de medewerker. Voeg in de eigenschappen van de medewerker een nieuwe instantieregel toe voor de instantie Belastingdienst. Selecteer in de nieuwe instantieregel Niet toepassen bij Loonheffingskorting.

Na het boeken van de uitkering, past Profit het salaris niet automatisch aan.

Er zijn meerdere opties om het salaris van de medewerker aan te passen:

  1. Verminderen van salaris is geen optie. Allerlei berekeningen gaan dan niet goed. Denk aan: pensioen, minimumloon, reserveringen (zoals minimum vakantietoeslag), aanlevering contractloon voor de loonaangifte
  2. Gaat het om een langdurige vermindering, pas dan het rooster aan (naar 0 uren, of naar een gedeeltelijke vermindering). Je kunt er ook voor kiezen om het salaris te verminderen op basis van variabele (geboekte) of vaste (parameter) uren zoals bij onbetaald verlof of aanvullend geboorteverlof.

    Als je het rooster op 0 uren zet, dan berekent Profit een salaris van 0,00. In dit geval boek je een aanvullende uitkering via de looncomponent 100.001.204 'Aanvullende WAO/WGA/IVA uitkering'.