Samenstellingen importeren

Je kunt samenstellingen importeren. Dit is bijvoorbeeld handig als je de productie-instructies uitgereikt krijgt van de relaties.

In Profit bevat een samenstelling een kop met een aantal bijhorende regels. In de import is de structuur anders: elke te importeren samenstellingsregel moet zowel de kop als de regel bevatten. Het is dus niet mogelijk om een kop los van de regels te importeren.

Er zijn twee imports:

 • Ordermanagement / Beheer / Import item / Samenstelling nieuw

  Je kunt via deze import alleen nieuwe samenstellingen importeren of nieuwe onderdelen bij bestaande samenstellingen.

  Nieuwe samenstellingen:

  Bij het importeren van nieuwe samenstellingen hoeft het item hiervoor niet aanwezig te zijn. Samenstellingsregels moeten wel als item aanwezig zijn en worden dan toegevoegd aan de betreffende samenstelling. Als er unieke onderdelen zijn, dan is er een controle, anders kunnen dubbelen toegevoegd worden.

  Het is mogelijk om een geneste structuur (een samenstelling die bestaat uit één of meerdere samenstellingen) te importeren. Als een regel bestaat uit een samenstelling, dan moet deze voor de import bekend zijn in Profit.

  Bij een import van een maakartikel met het veld Verrekenprijs automatisch bepalen aangevinkt, wordt de prijs direct bepaald.

  Nieuwe onderdelen bij bestaande samenstellingen:

  Van de samenstellingskop moeten de gele verplichte velden meegegeven worden ook al wil je ze niet wijzigen. Dit zijn o.a. Basiseenheid (Kop), Land wetgeving (Kop), BTW tariefgroep (kop) en Inkooprelatie (Kop). En natuurlijk Itemcode (Kop), maar die is sowieso nodig om aan te geven aan welke bestaande samenstelling je nieuwe regels wilt toevoegen.

 • Ordermanagement / Beheer / Import item / Samenstelling (mutatie)

  Je kunt via de import Samenstelling (mutatie) de velden in de kop van bestaande samenstellingen wijzigen, bv. om een omschrijving aan te passen of een barcode te vullen. Het gaat dus niet om de onderdelen in de samenstelling.

1 onderdeel actief

Er moet in de samenstelling minstens één onderdeel 'actief' zijn. Als dit niet het geval is krijg je de melding: Er moet minimaal 1 onderdeel 'actief' zijn in de samenstelling. Een onderdeel is actief als in een variabele samenstelling 'ja' aanstaat bij het veld 'Verplicht onderdeel' óf bij het veld 'Standaard voorstellen'. Het verplichte onderdeel mag niet verwijderd worden en ook niet op niet-actief gezet worden. Het standaard onderdeel mag wel verwijderd of op niet-actief gezet worden.

Maakartikelen

Bij het importeren van maakartikelen moeten de volgende velden/veldwaarden worden meegegeven:

 • Type samenstelling (Kop) = 0
 • Met Kopregel (Kop) = 0

Itemcode wijzigen

Bij het importeren van de samenstelling kun je ook de itemcode wijzigen.

Zie ook

Direct naar

 1. Samenstelling
 2. Maakartikel-samenstelling toevoegen
 3. Explosie-samenstelling toevoegen
 4. Product-samenstelling toevoegen
 5. Onderdeel samenstelling vervangen
 6. Samenstelling kopiëren
 7. Artikel in samenstelling raadplegen
 8. Prijs toevoegen aan samenstelling
 9. Magazijntoewijzing bij samenstelling
 10. Samenstelling met serienummer/partijnummer
 11. Automatisch bepalen vaste verrekenprijs
 12. Samenstelling importeren
 13. Inrichten