Verpakking inrichten

Het inrichten van verpakkingen bestaat uit het activeren en autoriseren van de functionaliteit.

Let op:

In Profit Abonnementen kun je geen artikelen en samenstellingen gebruiken waaraan verpakkingen zijn gekoppeld. In Profit Projecten heb je ook niet de mogelijkheid om het verbruik van verpakkingen te registreren.

Inhoud

Emballage, verpakkingen en verwijderingsbijdrage activeren

Deze functionaliteit is niet standaard beschikbaar, je moet hiervoor een activering inschakelen. Schakel de activering bij voorkeur in aan het einde van de werkdag of in het weekend. Tijdens het activeringsproces kan namelijk een conversie plaatsvinden en tijdens deze conversie kunnen de medewerkers niet in Profit werken. Het is aan te raden een nieuwe activering eerst te testen in een testomgeving, voordat je deze doorvoert in de productie-omgeving.

Naam van de in te schakelen activering:

• Verpakking/emballage/verwijderingsbijdrage.

Deze activering geldt ook voor de Afvalbeheersbijdrage.

Stappen om een activering in te schakelen

Verpakkingen autoriseren

Als je een verpakking of retourverpakking wilt boeken in een verkooporder moet je dit eerst autoriseren.

Autorisatie inrichten:

Hieronder zie je welke onderdelen je autoriseert voor de applicatiebeheerder, zodat de applicatiebeheerder de inrichting kan doen.

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Autorisatie tool.
  2. Ga naar het tabblad: Onderhoud groepen.
  3. Selecteer de te autoriseren groep.
  4.  Ga naar het tabblad: Autorisatie.
  5. Ga naar: Ordermanagement / Verkoopproces / Pakbon / Pakbonkop / Acties.
  6. Autoriseer de acties: Retourverpakking en Verpakking.
  7. Sluit de Autorisatie tool.
  8. Klik op Ja bij de melding..

De omgeving opent automatisch opnieuw, met de nieuwe instellingen.

Zie ook

Verpakking toevoegen

Een normale verpakking voeg je toe als een artikel waarbij je de indicatie Verpakking instelt.

Verpakkingsartikelen worden behandeld als normale artikelen: je kunt op deze artikelen voorraad bijhouden, ze kunnen worden ingekocht en verkocht. Je kunt prijzen en kortingen vastleggen die worden gebruikt als je een verpakkingsartikel in een normale artikelregel gebruikt.

Let op:

Bij een verpakkingsartikel gaat Profit er vanuit dat geen btw berekend hoeft te worden (de btw-tariefgroep is nul). Als je toch btw wilt berekenen dan voeg je het artikel als orderregel op de normale wijze toe. Je maakt dan geen gebruik meer van de koppeling tussen een artikel en een verpakkingsartikel en boekt het verpakkingsartikel handmatig in de verkooporder zodat Profit ook het omzetbedrag berekent.

Verpakking toevoegen:

1. Ga naar: Ordermanagement / Item / Artikel.
  2. Klik op: Nieuw.

3. Vul de velden in.
  4. Vink Voorraad bijhouden aan als je van de verpakking ook voorraad bij wilt houden.
  5. Selecteer Nul bij Btw-tariefgroep.

Als je toch btw wilt berekenen over de verpakking verkoop je het artikel op de normale wijze zodat ook het omzetbedrag (de btw-grondslag) wordt berekend.

6. Klik op: Volgende.

7. Selecteer Verpakking bij Type subartikel.
  8. Vul de Verkoopprijs in.
  9. Klik enkele malen op: Volgende. Dit doe je tot je het schermonderdeel Instellingen verpakking ziet.

10. Vink In ordertraject gebruiken aan. Hiermee wordt voor ieder artikel in de orderregel waaraan een verpakkingsartikel is gekoppeld een regel toegevoegd in de tabel Verpakking.
  11. Klik op: Voltooien.
Verpakking koppelen aan artikel

Je moet een verpakking aan 'echte' (normale) artikelen (of samenstellingen) koppelen. Zodra een gekoppeld artikel in een regel in de order wordt gebruikt, wordt ook de verpakking/emballage of verwijderingsbijdrage voor die regel berekend.

Je kunt per artikel per eenheid vijf verschillende verpakkingen koppelen.

De factor bepaalt het aantal dat wordt geleverd in de verpakking.

Voorbeeld: Factor en Deling bij verpakkingsartikel

Bij het artikel wit brood is de basiseenheid Zak wit brood aangemaakt waarvoor geldt: Verpakking 1 = broodzak met aantal/factor = 1.

Het artikel wit brood wordt geleverd in zakken en kratten. Voor de eenheid krat brood bij dit artikel geldt:

• Verpakking 1 = broodzak met aantal/factor = 1.
  • Verpakking 2 = krat met aantal/factor = 20 waarbij je het veld Deling aanvinkt. Als je dan 100 broden verkoopt worden die verpakt in 100/20 = 5 kratten.
  • Voor de eenheid geldt dat hierin is vastgelegd dat deze 20 basiseenheden bevat, ten behoeve van de prijsberekening en de voorraad.

Artikel aan verpakkingsartikel koppelen:

1. Ga naar: Ordermanagement / Item / Artikel.
  2. Open de eigenschappen van het artikel.
  3. Ga naar het tabblad: Eenheden per item.
  4. Open de eigenschappen van de eenheid.
  5. Ga naar het tabblad: Verpakking.

6. Selecteer het verpakkingsartikel.
  7. Vink Ladingdrager aan als het artikel wordt verstuurd in de geselecteerde verpakking. Op deze verpakking kun je dan de barcode (SSCC-label) plakken.
  8. Vink Omverpakking aan als bij het opgegeven artikel een bovenliggende verpakking is opgegeven. Per omverpakking kun je dan een SSCC-label genereren met daarop het aantal verpakkingen van de huidige eenheid.
  9. Vul de Factor in.
  10. Vink Deling aan als door de Factor gedeeld moet worden in plaats van vermenigvuldigd. Je kunt dit gebruiken om een heel aantal in te geven in de situatie dat de factor 1/3 is en er een probleem ontstaat omdat de factor niet  precies kan worden vastgelegd.
  11. Klik op: Opslaan en sluiten.
  12. Herhaal dit voor alle artikelen die je aan het verpakkingsartikel wilt koppelen.

Direct naar

1. Verpakkingen (normaal)
  2. Verpakkingen, emballage en verwijderingsbijdrage inrichten
  3. Normale verpakking in verkooporders boeken