Artiestenregeling
In de Profit CAO en Basis CAO zijn hiervoor de volgende looncomponenten aanwezig:
- 100.008.012 'Kleine vergoedingsregeling artiesten en beroepssporters'
- 100.008.013 'Kostenvergoedingsbeschikking artiesten en beroepssporters'
- 100.001.044 'Brutogage artiesten en beroepssporters'
- 100.001.045 'Brutogage artiesten en beroepssporters Netto'
Let op:
Iedere looncomponent heeft een toelichting waarin de werking van de looncomponent staat uitgelegd. Raadpleeg deze altijd op het tabblad Toelichting in de eigenschappen van de looncomponent in de cao. Als je niet over de looncomponent beschikt, activeer je deze eerst.
Het bedrag aan gage boek je als vaste of variabele loonmutatie op de looncomponent 100.001.044 'Brutogage artiesten en beroepssporters' of 100.001.045 'Brutogage artiesten en beroepssporters Netto'.
Berekening
Voor de loonberekening van artiesten en beroepssporters zijn speciale regels van toepassing. Deze vind je in de 'Handleiding Artiesten en beroepssporters' op de site van de Belastingdienst.
Kostenvergoedingsbeschikking
Als de artiest of beroepssporter veel kosten moet maken voor een optreden of sportbeoefening, of een reeks daarvan, dan kan hij vooraf bij de Belastingdienst een verzoek doen om deze kosten bij beschikking vast te stellen. Ook kan hij verstrekkingen die in de inkomstenbelasting voor een lagere waarde in de belastingheffing zullen worden betrokken, in deze kostenvergoedingsbeschikking laten meenemen. Voorbeelden van vergoedingen en verstrekkingen die in zo’n beschikking kunnen worden opgenomen, zijn kosten van muziekinstrumenten en reiskosten bij eigen vervoer.
De artiest of beroepssporter kan bij zijn belastingkantoor een Aanvraag kostenvergoedingsbeschikking aanvragen. Op dit formulier moet hij een begroting maken van zijn inkomsten en kosten. Op basis van deze begroting stelt de Belastingdienst bij beschikking het bedrag van de gage vast dat als kostenvergoeding mag worden aangemerkt.
Let op:
De artiest of beroepssporter kan jou, als opdrachtgever, ook vragen om voor hem een kostenvergoedingsbeschikking aan te vragen. Je vraagt de beschikking aan bij het belastingkantoor. Als je de beschikking aanvraagt, moet je dat doen binnen een maand na het optreden of de sportbeoefening. In dat geval krijg je uitstel voor het aangifte doen en betalen.
Het bedrag van de kostenvergoedingsbeschikking komt in mindering op de brutogage. Op de gage hoef je geen loonbelasting in te houden als na aftrek van dat bedrag geen (positief) saldo resteert. Je moet in dit geval wel aan de overige administratieve verplichtingen voldoen, zoals het aanleggen van een loonadministratie en het insturen van loonbelastingkaarten.
Let op:
Voeg de kostenvergoedingsbeschikking toe als dossieritem in het dossier van de medewerker.
Het bedrag van de kostenvergoedingsbeschikking boek je als vaste of variabele loonmutatie op de looncomponent 100.008.013 'Kostenvergoedingsbeschikking artiesten en beroepssporters'.
Kleine vergoedingsregeling
Als je geen rekening hoeft te houden met een kostenvergoedingsbeschikking, kun je op grond van de kleinevergoedingsregeling een vast bedrag voor basiskosten van de brutogage aftrekken. Per optreden neem je per artiest of beroepssporter het voor dat jaar vastgestelde bedrag als onbelaste vergoeding in aanmerking. Dit betekent dat een artiest of beroepssporter geen kostenvergoedingsbeschikking hoeft aan te vragen bij de Belastingdienst voor bedragen van € 163 (2012) of minder per optreden.
De artiest of beroepssporter kan ook verzoeken om het bedrag van € 163 te verlagen. Hij kan ook vragen om helemaal geen rekening te houden met de kleinevergoedingsregeling.
Het bedrag van de kleinevergoedingsregeling komt in mindering op de brutogage. Op de gage hoeft geen loonbelasting te worden ingehouden als na aftrek van dat bedrag geen (positief) saldo resteert.
Je boekt op de looncomponent 100.008.012 'Kleine vergoedingsregeling artiesten en beroepssporters' hoe vaak je de kleine vergoedingsregeling wilt toepassen voor de medewerker in de betreffende periode. Van het bedrag per keer kun je bij de medewerker op het tabblad Looncomponent afwijken. De loonberekening houdt rekening met het maximum toepasbare per keer.
Zie ook