thumb_up
thumb_down
link
Copy link
Copied
insert_emoticon
lmatfy
Copied
Confrontatieverschil instellen

Je kunt een percentage instellen waarmee de ontvangst maximaal mag afwijken van de inkoopfactuur. Normaal staat de toegestane afwijking op nul, waardoor de inkoopfactuur en de ontvangst precies moeten overeenkomen.

Let op:

Met het opgegeven maximaal confrontatieverschil houdt Profit alleen rekening als je confronteert vanuit Ordermanagement en niet als je confronteert vanuit Profit Financieel.

De reden is dat bij het confronteren vanuit Ordermanagement de al bestaande factuur geconfronteerd en bijgewerkt wordt. Bij confronteren vanuit het inkoopboek in Financieel kan dit niet. De factuur wordt daar pas aangemaakt als je de dagboeksessie voltooit.

Voor deze gevallen kun je beter nog niet confronteren in het inkoopboek, maar later vanuit ordermanagement. Of de factuur later op Niet confronteren zetten. Of gebruik verplichtingen.

Als je hebt aangegeven dat er geen sprake mag zijn van een confrontatieverschil of als het confrontatieverschil groter is dan de ingestelde maximale afwijking, geeft Profit een melding en wordt er geen journaalpost gemaakt van het confrontatieverschil. Profit markeert de factuur dan als 'niet volledig geconfronteerd'.

Het percentage maximale afwijking is niet bedoeld voor het verwerken van prijsverschillen. Dit moet je in de regels zelf wijzigen door de prijs per eenheid aan te passen.

In de volgende situaties is sprake van gedeeltelijke confrontatie:

 • Als van één ontvangstregel twee facturen komen en de eerste is al geconfronteerd, en nu wordt gewacht op de tweede factuur.
 • Als van een ontvangst een aantal regels wel en een aantal regels niet zijn geconfronteerd.

Ook kun je via de Ordermanagement instellingen instellen dat inkoopfacturen die nog niet geconfronteerd zijn met de ontvangst, moeten worden geblokkeerd voor betaling.

Maximaal confrontatieverschil instellen:

 1. Ga naar: Ordermanagement / Beheer / Instellingen.
 2. Ga naar het tabblad: Confrontatie.

 3. Vul bij Max. afwijk. confrontatie (%) een percentage in waarmee de ontvangst maximaal mag afwijken van de inkoopfactuur.

  Of vul bij Maximaal verschil (bedrag) een bedrag in.

 4. Vink Inkoopfactuur bij volledige confrontatie vrijgeven aan als je altijd eerst wilt confronteren voordat je de inkoopfactuur betaalt.

  Als je confronteert via Financieel en je hebt de workflow inkoopfactuur ingericht, dan maakt Profit bij volledige confrontatie van de inkoopfactuur met de ontvangst direct een gedeblokkeerde openstaande post aan. De inkoopfactuur komt dan niet in de workflow. Ook de gevulde beoordelaar in de eerste financiële inkoopboekingsregel wordt dan door Profit leeggehaald.

  Als je dit veld uit zet, blijven 'Blokkering voor betaling' en de ingevulde beoordelaar in de inkoopboekingsregel wel staan en gaat de inkoopfactuur de worklow in, ook als hij al helemaal geconfronteerd is. Aan de andere kant krijg je dus ook inkoopfacturen via de workflow die nog niet volledig geconfronteerd zijn.

 5. Sla de wijziging op en open de omgeving opnieuw.

Direct naar

 1. Inrichting Confrontatie Ontvangst
 2. Activeren functionaliteit Confrontatie
 3. Autoriseren Confrontatie
 4. Integratiesoorten inrichten
 5. Artikelgroep met voorraad inrichten voor confrontatie
 6. Artikelgroep zonder voorraad inrichten voor confrontatie
 7. Confrontatieverschil instellen
 8. Boekingslay-out inkoopboek voor confrontatie

Process

Confrontatie

Work area

Ordermanagement