Niveaustructuur korting (inkoop)

Op basis van het niveau waarop je een korting vastlegt, bepaalt Profit welke korting geldt als je een (basis)order, ontvangst of factuur toevoegt.

Welke structuur gehanteerd wordt voor de bepaling van de juist korting, zie je in het volgende schema:

Let op: 

Bij de niveaustructuur voor kortingen geldt binnen de bovenstaande structuur ook nog de volgende onderliggende volgorde:

  • Item
  • Artikelgroep
  • Prijsgroep

    Dit betekent dus dat een korting op een artikelgroep altijd vóór een korting op prijsgroep gaat als deze zijn vastgelegd op hetzelfde niveau. Een korting op een item gaat altijd vóór een korting op een artikelgroep als deze zijn vastgelegd op hetzelfde niveau.

Actiekorting en Korting inkooprelatie

In de eigenschappen van een inkooprelatie kun je zowel actiekortingen als gewone kortingen toevoegen.

Actiekortingen zijn kortingen die je toevoegt voor een bepaalde periode. Je voegt deze actiekortingen dus toe met een begin- en een einddatum. De Actiekorting bij een inkooprelatie wordt toegevoegd op het hoogste niveau. Dit betekent dat als er een geldige Actiekorting bij een inkooprelatie aanwezig is, deze ook gehanteerd wordt.

De 'gewone' kortingen die je bij de inkooprelatie toevoegt, zijn kortingen die je hebt afgesproken met de inkooprelatie. De korting bij de inkooprelatie geldt op het tweede niveau. Als er geen geldige Actiekorting bij de inkooprelatie aanwezig is, wordt de geldige gewone Korting bij de inkooprelatie gehanteerd.

Actiekorting kortingsgroep

In een kortingsgroep kun je zowel actiekortingen als kortingen toevoegen. Deze gelden alleen voor inkooprelaties die aan de kortingsgroep gekoppeld zijn.

Actiekortingen zijn kortingen die je toevoegt voor een bepaalde periode, dus met een begin- en een einddatum. De Actiekorting in de kortingsgroep voegt Profit toe op het derde niveau. Als er geen geldige kortingen aanwezig zijn op een hoger niveau, dan geldt de actiekorting in de kortingsgroep.

De gewone korting in de kortingsgroep voegt Profit toe op het vijfde niveau. Als er geen geldige Actiekortingen kortingsgroep of Actiekortingen aanwezig zijn op een hoger niveau, dan hanteert Profit de geldige korting op de kortingsgroep.

Actiekorting

Een actiekorting is een algemene actiekorting. Deze actiekortingen worden dus niet toegevoegd voor een specifieke inkooprelatie of voor een groep inkooprelaties (kortingsgroep), maar gelden voor alle inkooprelaties. De Actiekorting voegt Profit toe op het vierde niveau. Als er geen geldige kortingen aanwezig zijn op een hoger niveau, dan hanteert Profit de geldige Actiekorting.

Basiskorting

De basiskorting voeg je toe als basiskorting voor de items, artikelgroepen of prijsgroepen. Als er geen geldige kortingen aanwezig zijn op een hoger niveau, dan hanteert Profit de Basiskorting. Heb je ook geen basiskorting toegevoegd, dan wordt er geen korting gehanteerd. Je kunt dan wel zelf een korting invullen bij het toevoegen van een (basis)order, ontvangst of factuur.

Combinatie prijzen en kortingen

Allereerst wordt de geldige prijs opgehaald volgens bovenstaande schema, vervolgens controleert Profit of er korting toegestaan is bij de gehanteerde prijs. Als er korting toegestaan is, haalt Profit de geldige korting op volgens bovenstaand schema. Is er geen korting toegestaan bij de gehanteerde prijs, dan wordt er geen korting opgehaald, ook al is er wel korting aanwezig.