Btw vrijstelling instellen

Niet iedere onderneming hoeft btw-aangifte te doen. Als je een stichting of vereniging bent, dan geldt geen btw-plicht. Je activeert hiervoor de algehele btw-vrijstelling. Je hoeft dan verder niets meer in te richten.

Je stelt dit in in de Instellingen administratie, bij het veld Vrijgesteld van btw.

In het ordermanagement gedeelte van Profit (Artikel, Facturering) is onderdrukking van de btw-functionaliteit niet mogelijk. Wel is het mogelijk om op niveau van de btw-plicht aan te geven dat er geen btw berekend en gefactureerd moet worden. Deze omzet wordt dan niet meegenomen in de btw-aangifte.

In een aantal situaties is een transactie vrijgesteld van de btw-plicht:

  • Vrijstelling op basis van de aard van de goederen of diensten. Bijvoorbeeld bij medische dienstverlening en op onroerend goed.

    Hiervoor leg je bij het item vast dat er geen btw berekend (Nultarief) wordt. Dit kun je bij het item ook per land vastleggen in tabblad Btw-tariefgroepen.

  • Vrijstelling op de levering van goederen waarvan de btw bij aankoop van het goed niet aftrekbaar was, bijvoorbeeld als een medische instelling een gebruikt apparaat verkoopt.

    Bij de debiteur en crediteur leg je bij de btw-plicht vast dat de transacties met deze relatie vrijgesteld zijn. De facturering rekent dan niet met het tarief op basis van het item, maar met 0%. Dit is btw-plicht Vrijgesteld.

Raadpleeg voor meer informatie de website van de Belastingdienst.

Direct naar

  1. Btw/icp inrichten
  2. Btw-vrijstelling
  3. Aangiften btw en ICP instellen
  4. Btw-rekeningen toevoegen
  5. Btw-tariefgroepen
  6. Btw-tarieven toevoegen
  7. Btw-codes toevoegen
  8. Btw-secties indelen
  9. Btw-plicht bij debiteur/crediteur instellen
  10. Btw-instellingen per Item
  11. Belastingdienst automatisch betalen inrichten
  12. Uitwisseling Belastingdienst
  13. Kleineondernemersregeling (KOR) vanaf 2020 inrichten