thumb_up
thumb_down
link
Copy link
Copied
insert_emoticon
lmatfy
Copied

Het beginsaldo in het bestand komt niet overeen met het saldo van het dagboek plus het totaal van de niet-verwerkte bankafschriftmutaties van bankafschriften met de status ingelezen of onderhanden

Let op:

Deze melding kijkt vanaf nu ook naar oude geblokkeerde afschriften. Krijg je deze melding? Dan is het belangrijk dat je ook oude geblokkeerde bankafschriften verwerkt of verwijdert, zodat de kolom Saldo in de weergave Saldocontrole op €0,00 komt te staan.

Je krijgt deze melding bij:

 • Het inlezen van bankafschriften. Profit controleert of het saldo van het bankafschrift overeenkomt met het saldo van het dagboek bank/grootboekrekening bank.
 • Controleren van een geblokkeerd bankafschrift.

  Let op:

  Dit is een signalerende melding en dit is altijd het gevolg van de manier waarop de financiële mutaties worden verwerkt. Deze melding is geen fout in Profit. Omdat bankmutaties per klant verschillen, ligt de verantwoordelijkheid hiervan bij de klant. AFAS Support kan je hierin niet ondersteunen.

Oorzaak

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk:

 1. Het saldo van het bankafschrift klopt niet met het saldo van de grootboekrekening bank/dagboek bank in Profit.
 2. Er zijn handmatige boekingen gemaakt buiten bankafschriften om.
 3. Er zijn wijzigingen doorgevoerd in eerdere geboekte mutaties (zie loggegevens Gewijzigd door en Gewijzigd op)
 4. Het bankafschrift is meerdere keren ingelezen.
 5. Er zijn nog eerder ingelezen bankafschriften die niet op verwerkt staan.
 6. Er zijn nog oude, geblokkeerde bankafschriften die niet correct zijn.

Oplossing

Je lost de melding op door de precieze oorzaak te achterhalen met de volgende tips:

 • Controleer of de grootboekrekening voor de bank een rekening is voor vreemde valuta, terwijl je de afschriften voor een EURO-rekening inleest.
 • Controleer of er ingelezen bankafschriften ontbreken of zijn overgeslagen. Voeg hiervoor het veld ID (van het bankafschrift) toe aan de weergave met bankafschriften.
 • Controleer in het bankafschrift of de datum die de bank meegeeft voor de rente overeenkomt met de datum die je inboekt in Profit.
 • Raadpleeg het rapport Dagboekjournaal (Profit) en leg dit naast het dagafschrift. Doorloop post voor post alle regels tot het verschil gevonden is.
 • Als er nog oude, geblokkeerde bankafschriften zijn, doe je het volgende. Verwerk of verwijder deze oude bankafschriften, zodat de kolom Saldo in de weergave Saldocontrole op € 0,00 komt te staan.

Je kunt het saldo van de bankafschriften controleren in de weergave van de bankafschriften.

 1. Ga naar: Financieel / Boeken / Bankafschrift
 2. Open de weergave: Saldocontrole. Deze weergave toont of het verschil tussen het begin- en eindsaldo van het dagafschrift daadwerkelijk geboekt is als journaalpost op de bank.

Meer informatie hierover lees je in het artikel Geblokkeerd bankafschrift controleren en Bankafschrift vrijgeven.

Process

Bankafschrift Dagboek

Work area

Financieel