Wat moet ik doen als een stagiair/oproepkracht/uitzendkracht als vaste medewerker in dienst komt?

Maak je gebruik van de workflow Onboarden die in Profit 3 is uitgeleverd? Dan regel je daarmee eenvoudig de indienstmelding van een stagiair, oproepkracht of uitzendkracht die in vaste dienst komt. Meer informatie lees je in het artikel Onboarden.

Heb je onboarden nog niet ingericht? Lees dan hieronder verder.

Als een medewerker wisselt van soort medewerker, hangt het van onderstaande situaties af wat je moet doen:

Let op:

Als de functionaliteit Meerdere dienstverbanden is geactiveerd in de omgeving, dan meld je de medewerker niet uit dienst en weer in dienst. In dit geval maak je gebruik van een nieuw nevendienstverband. Alleen in de situatie dat de medewerker een andere arbeidsvoorwaarde krijgt, meld je diegene uit dienst en weer in dienst.

Medewerker komt in vaste dienst aan het begin van de periode

Je meldt de medewerker uit dienst (datum uit dienst op het tabblad Arbeidsverhouding in de eigenschappen van het contract moet gevuld zijn) en daarna weer in dienst vanaf de eerste dag van de periode.

Medewerker komt in vaste dienst halverwege de periode

Je meldt de medewerker uit dienst. Hierna voeg je een nieuwe (tweede) medewerker toe. Dit is nodig omdat Profit in deze situatie alleen de laatste contractregel bij de medewerker berekent. Ook de loonaangifte is gebaseerd op de laatste instantieregel. Hierdoor berekent Profit niet het salaris over de hele maand. Door de medewerker opnieuw vast te leggen, los je dit op.

Hierbij zijn een paar aandachtspunten:

Nieuwe medewerkercode en nieuwe persoon

De tweede medewerker die je aanmaakt geef je een nieuwe medewerkercode. Ook maak je een nieuwe persoon aan. Meld je de medewerker in dienst via Profit, kies dan niet voor een overeenkomstige persoon. Je kunt namelijk maar één medewerker aan een persoon koppelen.

Nieuw nummer inkomstenverhouding

Je geeft de nieuwe medewerker ook een nieuw nummer inkomstenverhouding. Als dit nummer bij de bestaande medewerker 2301 is, pas je het nummer bij de nieuwe medewerker aan naar 2302.

Nieuwe medewerker toevoegen via InSite

Je kunt de tweede medewerker via InSite toevoegen. Belangrijk is dan wel dat in het indienstprofiel is aangegeven dat een nieuwe medewerker wordt aangemaakt als de medewerker al bestaat. Dit wil je misschien niet in het standaard indienstprofiel, dus je kunt ervoor kiezen voor deze situaties een apart profiel aan te maken.

Let op:

Als je een stagiair in dienst neemt als vaste medewerker, dan raden wij aan de toelichting van de looncomponent 100.005.545 'Stagiair is in dienst: rekencomponent' door te nemen.