Verkoopofferte

In een offerte bied je producten of werkzaamheden (items) aan tegen een bepaalde prijs.

Beschrijving

Een offerte stel je meestal op op verzoek van een potentiƫle verkooprelatie (een prospect) of voor een bestaande verkooprelatie (een debiteur). In Profit voeg je een offerte toe en verstrekt deze aan de verkooprelatie. Op het moment dat de verkooprelatie akkoord is met de offerte, zet je de offerte om naar een order.

Het proces met een offerte kan er zo uitzien:

Als je een offerte toevoegt heeft dit geen invloed op de voorraden van de artikelen. Pas op het moment dat je een offerte overneemt naar een order, wordt er voorraad gereserveerd.

Offertes kun je koppelen aan een forecast. Gekoppelde offertes zijn dan zichtbaar in de eigenschappen van een forecast. Je kunt vervolgens het 'verwachte bedrag' in de forecast berekenen op basis van de gekoppelde offerte(s).

Status vs Offertestatus

  • Status

    Is de 'orderstatus' en is hetzelfde in het hele ordertraject. Dus de order, pakbon en factuur hanteren hetzelfde veld en dezelfde tabel. In het geval van de offerte geeft het aan of de offerte nog bewerkt kan worden (Actief), is omgezet naar een verkooporder/balie-directfactuur (Afgehandeld) of niet meer behandeld hoeft te worden (Handmatig afgehandeld).

  • Offertestatus

    Is uniek voor de offerte en geeft aan in hoeverre de verkooprelatie akkoord is met de offerte.

Voorbereiding

Werkwijze

Zie ook