thumb_up
thumb_down
link
Copy link
Copied
insert_emoticon
lmatfy
Copied

Medewerker blijft werken na AOW gerechtigde leeftijd

Als de medewerker na het bereiken van de AOW gerechtigde leeftijd blijft werken, doe je het volgende:

 1. Je meldt de medewerker uit dienst.
 2. Je voegt een nieuwe persoon en medewerker toe.
 3. Je meldt de nieuwe medewerker in dienst.

Let op:

Wanneer je werkt met de activering Meerdere dienstverbanden, dan is het niet nodig om de medewerker uit dienst te melden en een tweede nieuwe medewerker aan te maken. In dit geval voeg je een nevendienstverband toe. Lees hier meer.

Stap 1: Medewerker blijft werken na bereiken AOW gerechtigde leeftijd:

 1. Ga naar: HRM / Medewerker / Medewerker.
 2. Open de eigenschappen van de medewerker.
 3. Ga naar het tabblad: Instantie.
 4. Open de instantie Belastingdienst.
 5. Klik op: Nieuw.

  Voeg een nieuwe instantieregel Belastingdienst toe met de volgende gegevens:

  1. Vul de eerste dag in van de periode waarin de medewerker de AOW gerechtigde leeftijd bereikt, in bij Begindatum.
  2. Selecteer Niet toepassen bij Loonheffingskorting (deze verloopt meestal via de AOW-uitkering die vanaf de dag dat de medewerker de AOW gerechtigde leeftijd bereikt, ontvangen wordt).
  3. Vink WW, WAO en UFO uit in de eigenschappen van de instantie Belastingdienst bij de medewerker. De medewerker is immers niet meer hiervoor verzekerd. Vanaf 01-01-2016 is een medewerker wel verzekerd voor de ZW, daarom vink je deze wel aan. Dit laatste geldt niet als je eigenrisicodrager (bijvoorbeeld DGA) bent.

   De medewerker blijft namelijk verzekerd tot de AOW gerechtigde leeftijd. Profit zorgt door het uitvinken ervoor dat de premies in deze periode niet meer worden ingehouden.

 6. Klik op: Voltooien.

Stap 2: Medewerker uit dienst melden

 1. Ga naar: HRM / Medewerker / Uit dienst.
 2. Meldt de medewerker uit dienst via de Uit dienst wizard. De uitdienstdatum is de dag vóór de medewerker de AOW gerechtigde leeftijd bereikt. Dus als een medewerker op 24 mei de AOW gerechtigde leeftijd bereikt, dan is de uitdienstdatum 23 mei.

Stap 3: Nieuwe medewerker toevoegen

 1. Ga naar: HRM / Medewerker / Medewerker.
 2. Klik op: Nieuw.

  Voeg een nieuwe persoon en medewerker toe.

  Je voegt een nieuwe medewerker toe, omdat je per de datum dat de medewerker de AOW gerechtigde leeftijd bereikt, een nieuwe inkomstenverhouding moet toevoegen voor de medewerker (zie Handboek Loonheffingen). Een nieuwe inkomstenverhouding ontstaat na het opnieuw in dienst melden van de medewerker.

  Dit is niet mogelijk bij het indienst houden van de bestaande medewerker. In dat geval zou je halverwege de periode de instantie moeten wijzigen. Profit houdt bij het berekenen van het loon over een periode rekening met de laatste instantieregel. Als je geen nieuwe medewerker zou toevoegen, dan rekent Profit ook voor het deel van de periode dat de medewerker nog niet de AOW gerechtigde leeftijd heeft bereikt, met de gegevens van de nieuwe instantieregel. Dit laatste zorgt voor een foutieve berekening.

  Als een medewerker op de eerste dag van de periode de AOW gerechtigde leeftijd bereikt, dan kun je wel dezelfde medewerker gebruiken.

  Je krijgt de melding 'Er zijn personen gevonden met één of meer overeenkomstige gegevens'. Je kiest hier voor Nieuwe Persoon, omdat je niet twee medewerkers aan dezelfde persoon kunt koppelen.

  Let op:

  Als de medewerker weer in dienst treedt in een periode na de periode van uitdiensttreding, hoef je geen nieuwe medewerker toe te voegen. Dan kun je de bestaande medewerker opnieuw in dienst melden.

 3. Meldt deze medewerker in dienst. De indienstdatum is de dag waarop de medewerker de AOW gerechtigde leeftijd bereikt.
 4. Vink WW, WAO en Pseudo-WW uit in de eigenschappen van de instantie Belastingdienst bij de medewerker. De medewerker is immers niet meer hiervoor verzekerd. Vanaf 01-01-2016 is een medewerker wel verzekerd voor de ZW, daarom vink je deze wel aan. Dit laatste geldt niet als je eigenrisicodrager bent.
 5. Bepaal of voor de medewerker de groene of witte tabel van toepassing is. Raadpleeg hiervoor Handboek Loonheffingen.
 6. Voeg de pensioeninstantie toe, dit hangt af van de betreffende pensioeninstantie.

  Sommige gegevens kunnen nog van belang zijn voor medewerkers die doorwerken, zoals de beroepencode in de bouwsector. Aan de hand van de documentatie van bijvoorbeeld de betreffende PLO of OLP kan worden gecontroleerd welke aanpassingen nodig zijn voor de pensioeninstantie.

  Voor de instantie APG richt je het volgende in:

  Doorwerken na bereiken AOW-gerechtigde leeftijd bij instantie APG (onderwijs).

 7. Controleer Nr. inkomstenverhouding in het nieuwe contract van de medewerker.

  Het nummer mag in het nieuwe contract niet overeenkomen met het nummer in het oude contract. Als het nummer overeenkomt, kun je de loonaangifte niet verzenden. Als het nummer hetzelfde is, wijzig je het nummer in het nieuwe contract.

Als de medewerker uiteindelijk stopt met werken, kun je deze gebruiken voor de uitbetaling van pensioen.

Direct naar

 1. Instantie medewerker
 2. Instanties toevoegen
 3. Instanties bij een werkgever
 4. Belastingdienst
 5. Instantie per dienstverband
 6. Medewerker stopt met werken op AOW-gerechtigde leeftijd
 7. Medewerker blijft werken na AOW gerechtigde leeftijd
 8. Instantie Zorg en welzijn toevoegen
 9. IZZ-koppeling

Process

Medewerker

Work area

HRM