Google Maps API Keys (afstand berekenen) activeren

Je stelt de Google Maps Api key in zodat je via de plug-in Google Route de afstand kunt berekenen voor kilometerdeclaraties, in dienst en een adreswijziging.

Verder geef je in het profiel Aanmaken declaratie aan dat je een declaratie met afstandberekening wilt aanmaken.

Gebruik van de Api key

Je moet een Google Maps Api key instellen in Profit (t.b.v InSite, OutSite en/of Pocket) voor de Google Maps plug-ins.

Let op:

Na de gratis proefperiode moet je, nadat je de billing account ingericht hebt, de billing account nog 'upgraden' ofwel 'activeren'. Doe je dit niet, dan functioneert de Google Route plug-in na de proefperiode niet meer tot je de 'upgrade' ofwel 'activering' van de billing account voltooid hebt.

Zie voor meer informatie: https://cloud.google.com/free/docs/gcp-free-tier#how-to-upgrade

Schakel ‘facturering’ (billing) in in de Google-account waaronder de api key is aangevraagd. Daarbij is het opvoeren van een creditcard noodzakelijk. Je kunt direct controleren of je al een creditcard gekoppeld hebt aan de Google-account via https://console.cloud.google.com/billing.

Na het koppelen van een creditcard krijg je een maandelijks terugkerend 'credit' voor een groot aantal requests. Je gaat pas betalen als het krediet op is. Bekijk Pricing for Maps, Routes and Places voor meer informatie over het aantal requests dat je standaard per maand krijgt.

Zie ook: Waarom berekent de analyse 'Meerdere dienstreizen km met Google Maps' geen kilometers meer?

Als je AFAS Pocket gebruikt, leg de API key dan ook in de instellingen van Pocket vast. Dit geldt ook voor het wijzigen van de API Key.

De demo's van AFAS bevatten een API-key, maar deze mag niet worden gebruikt. Als je deze toch gebruikt, dan wordt het maximum aantal calls snel bereikt en dan werkt de koppeling niet meer.

Google Maps API Keys inrichten:

1. Ga naar: Algemeen / In & OutSite / Site.
  2. Open de eigenschappen van de site.
  3. Ga naar het tabblad: Google.
  4. Klik op Api-console of ga naar de site https://console.cloud.google.com/cloud-resource-manager.
  5. Log in op de website van Google.
  6. Voeg een project toe, dit is verplicht voor een goede werking! Als je al een project hebt, dan hoef je dit (waarschijnlijk) niet te doen.

7. Open het menu en klik op API's en services.

8. Klik op: 'Enable API'S and services' (API'S en services inschakelen).
  9. Bovenaan moet het juiste project geselecteerd zijn.

10. Zoek en Enable de volgende API's:
    • Google Static Maps API
    • Google Maps Directions API'
  11. Ga naar het onderdeel Inloggegevens (Credentials).

Let op:

Verwijder eventuele key restrictions die worden toegepast op de API key die voor de AFAS Pocket wordt gebruikt. Wil je voor InSite of OutSite key restrictions instellen, maak daar dan aparte API keys voor aan.

12. Klik op: Inloggegevens maken.

13. Klik op: 'API Key'.
  14. De API-sleutel verschijnt in een apart venster, kopieer deze naar het Klembord.
  15. Keer terug naar Profit.
  16. Plak de code in het veld Google Maps Api key.

Als je Google Route / Afstandsberekening wilt gebruiken, herhaal je de stappen onder punt 9 voor de volgende API's. Hiermee voorkom je dat je door Google wordt geblokkeerd.

• Google Maps Geocoding API
  • Google Maps Directions API
  • Google Maps Javascript API
  • Google Maps Geolocation API
  • Google Static Maps API (als je AFAS Pocket gebruikt of gaat gebruiken)

Profiel Aanmaken declaratie aanpassen:

1. Ga naar: Algemeen / In & OutSite / Profiel.
  2. Open de eigenschappen van het profiel Aanmaken declaratie.
  3. Vink Declaratie met afstandsberekening aan.
  4. Klik op: Opslaan en sluiten.

Je kunt nu de plug-in Google Route toevoegen.

Google Route werkt niet

Check eerst of de onderstaande punten allebei correct zijn uitgevoerd:

• Heb je alle benodigde API's (inclusief Google Static Maps API) gekoppeld aan de API key / het project?
  • Heb je Billing / Facturering ingeschakeld?

Werkt de plug-in Google Route (afstandsberekening) nog niet? Kies dan in de console voor Regenerate Key en koppel deze nieuwe API key in de eigenschappen van de site en AFAS Pocket.

Ins_Google maps Afstand berekenen

Verwijder eventuele key restrictions die worden toegepast op de API key die voor de AFAS Pocket wordt gebruikt. Wil je voor InSite of OutSite key restrictions instellen, maak daar dan aparte API keys voor aan.

Direct naar

1. Site inrichten
  2. Cookiemelding tonen op OutSite
  3. Type pagina activeren
  4. Type pagina voor downloadbaar bestand inrichten
  5. Externe content tonen in iFrame
  6. Zoeken in InSite inrichten
  7. Afstand berekenen activeren