Voorbeeld pensioenberekening controleren

In dit voorbeeld doorloop je alle stappen om de pensioenberekening te controleren.

Let op:

De looncomponenten en parameters kunnen in jouw situatie andere nummers en omschrijvingen hebben.

Profit berekent de waarde van een looncomponent met behulp van een rekenregel. Als een rekenregel gebruik maakt van grondslagen en looncomponenten, achterhaal je de waarde hiervan in de salarisverwerking. De salarisverwerking biedt inzicht in de waarde van alle berekende looncomponenten en grondslagen in de betreffende periode. Op deze manier reken je de waarde van de looncomponent na.

Vanuit de salarisverwerking kun je direct de eigenschappen van de looncomponent en grondslag openen, met de beschikbare acties Loonstrook en Grondslag.

Door te dubbelklikken op de parameterwaarde in de salarisverwerking zie je alle waarden waarmee Profit heeft gerekend.

Looncomponent in salarisverwerking:

De medewerker Andre de Oude geeft aan dat het bedrag aan pensioen verkeerd is. In dit voorbeeld raadpleeg je de salarisverwerking.

1. Ga naar: HRM / Medewerker / Medewerker.
  2. Selecteer de medewerker Andre de Oude.
  3. Klik op: ActiesRaadplegen salaris.
  4. Wijzig de sortering zodat de laatst geaccordeerde periode bovenaan staat.

5. Open december van vorig jaar.

In het scherm Bruto/netto Berekening staat de looncomponent 'Pensioen' met de waarde -111,20.

6. Dubbelklik op de parameterwaarde.

Je ziet alle waarden waarmee Profit heeft gerekend.

Rekenregel looncomponent bepalen:

Voor de looncomponent 'Pensioen' bepaal je in dit voorbeeld, welke rekenregel de looncomponent gebruikt.

1. Selecteer de looncomponent 'Pensioen' in het scherm Bruto/netto Berekening.
  2. Klik op: ActiesLooncomponent.
  3. Ga naar het tabblad: Classificering.

Je ziet dat de looncomponent gebruik maakt van de rekenregel 'Premie berekening'.

4. Klik op: Opslaan en sluiten.

Rekenregel controleren:

In dit voorbeeld zoek je de beschrijving op van de rekenregel 'Premie berekening'.

1. Open het AFAS Help Center.
  2. Zoek op 'Premie berekening 10.006'.
  3. Klik op: Rekenregel 10.006: Premie berekening.

De AFAS Help Center opent de Profit Help over de rekenregel 'Premie berekening (10.006)'.

Methode looncomponent achterhalen:

De berekening van de rekenregel is afhankelijk van een toegepaste methode in de looncomponent. In dit voorbeeld achterhaal je de methode die wordt toegepast.

1. Selecteer de looncomponent 'Pensioen' in het scherm Bruto/netto Berekening.
  2. Klik op: ActiesLooncomponent.
  3. Ga naar het tabblad: Parameter.
  4. Open de eigenschappen van de parameter 'Methode'.
  5. Ga naar het tabblad: Waarden.
  6. Open de eigenschappen van de regel met begindatum 01-01-2005. Als je de regel niet ziet, moet je de weergave aanpassen naar 'Historie parameter Klant cao en Profit cao'.

Je ziet de methode die wordt toegepast.

7. Klik op: Opslaan en sluiten.

Rekenregel met methode controleren:

In dit voorbeeld zoek je de beschrijving op van de rekenregel 'Premie berekening' met de methode 10.

1. Open het AFAS Help Center.
  2. Zoek op 'Premie berekening 10.006'.
  3. Klik op: Rekenregel 10.006: Premie berekening.

De AFAS Help Center opent de Profit Help over de rekenregel 'Premie berekening (10.006)'.

4. Scroll naar beneden en klik op: Methode 10: Periode x Factor (Franchise, max met Parttime % met prorata).

Hierin staat de rekenmethode(formule) van de rekenregel. De formule is: ((Grondslag * Factor * Parttime %) -/- (Franchise * Parttime %)) * Percentage / Aantal perioden in jaar. Je kunt nu de verschillende elementen van de formule controleren in Profit.

Achterhalen welke grondslag wordt gebruikt:

De rekenregel 'Premie berekening (10.006)' maakt gebruik van een grondslag. In dit voorbeeld raadpleeg je de looncomponent 'Pensioen' om de grondslag te achterhalen.

1. Selecteer de looncomponent 'Pensioen' in het scherm Bruto/netto Berekening.
  2. Klik op: ActiesLooncomponent.
  3. Ga naar het tabblad: Parameter.

Je ziet de grondslag die gebruikt wordt.

4. Klik op: Opslaan en sluiten.

Grondslag raadplegen in de salarisverwerking:

In dit voorbeeld raadpleeg je de grondslag 'Pensioengrondslag' in de salarisverwerking.

1. In het scherm Grondslagen zie je de grondslag 'Pensioengrondslag'. Deze grondslag heeft de waarde 57.645,84.

Pensioenfranchise, pensioenpercentage en factor raadplegen:

De formule maakt gebruik van een franchise, percentage en factor. In dit voorbeeld raadpleeg je de waarden hiervan.

1. Selecteer de looncomponent 'Pensioen' in het scherm Bruto/netto Berekening.
  2. Klik op: ActiesLooncomponent.
  3. Ga naar het tabblad: Parameter.

Je ziet de parameter 'Franchise', 'Percentage' en 'Factor' met de actuele waarde. In dit voorbeeld achterhaal je de waarde van december vorig jaar. De actuele waarde kan daarom veranderd zijn. Je bekijkt daarom per parameter de historische waarden op het tabblad Waarden. Op deze manier zie je welke waarde van toepassing is voor december vorig jaar.

De parameter 'Factor' is leeg. In de rekenregel rekent Profit dan niet met de waarde nul. Profit neemt de parameter niet mee in de berekening.

Je ziet deze waarden ook als je dubbelklikt op de waarde in de salarisverwerking.

4. Klik op: Opslaan en sluiten.

Eigenschappen medewerker raadplegen:

De formule maakt gebruik van het parttimepercentage van de medewerker en het aantal verloningsperioden in het jaar. In dit voorbeeld raadpleeg je de waarden hiervan.

1. Klik op: Medewerker.

Je opent de eigenschappen van de medewerker Andre de Oude.

2. Ga naar het tabblad: Salaris.

Je ziet het parttimepercentage (90%) en de periodetabel (Maand) dat van toepassing is in december van vorig jaar. Het aantal verloningsperioden in een jaar is dus 12.

3. Klik op: Opslaan en sluiten.

Waarde looncomponent berekenen:

Je hebt alle elementen van de formule geraadpleegd. In dit voorbeeld bereken je de waarde van de looncomponent 'Pensioen' voor de medewerker Andre de Oude.

1. De formule van de rekenregel is: ((Grondslag * Factor * Parttime %) -/- (Franchise * Parttime %)) * Percentage / Aantal perioden in jaar.
  2. De formule voor de medewerker Andre de Oude is: ((57.646 * 90%) -/- (9.819 * 90%)) * 3,10% / 12 = 111,20

De parameter 'Factor' is zoals je hebt gezien leeg in de looncomponent. Deze komt dan ook niet terug in de berekening.

Je ziet dat de uitkomst overeenkomt met de waarde op de loonstrook.

Opbouw grondslag raadplegen:

Andre de Oude houdt voet bij stuk. Volgens hem heeft hij recht op een hogere pensioenpremie en is de grondslag waarmee wordt gerekend te laag. In dit voorbeeld controleer je de opbouw van de grondslag.

1. Open de grondslag 'Pensioengrondslag' in het scherm Grondslagen.

Je ziet de looncomponent 'Pensioengevend jaarloon (definitief) (1882)' die intelt op de grondslag.

2. Klik op: Sluiten.

Berekening looncomponent achterhalen:

Je weet nu hoe de grondslag aan de waarde komt. In dit voorbeeld achterhaal je de berekening van de looncomponent 'Pensioengevend jaarloon (definitief)'.

1. Selecteer de looncomponent 'Pensioengevend jaarloon (definitief)' in het scherm Overige componenten.
  2. Klik op: ActiesLooncomponent.
  3. Ga naar het tabblad: Classificering.

Je ziet dat de looncomponent gebruik maakt van de 'Flexibele rekenregel'.

4. Ga naar het tabblad: Formule.

Je ziet de formule van de looncomponent, doordat de looncomponent gebruik maakt van de 'Flexibele rekenregel'. De looncomponent gebruikt alleen de parameter 'Waarde D'.

5. Ga naar het tabblad: Parameter.

'Waarde D' is een parameter die zijn waarde krijgt van looncomponent 'Pensioengevend jaarloon (berekend)'.

6. Klik op: Opslaan en sluiten.

Berekening looncomponent achterhalen:

De looncomponent 'Pensioengevend jaarloon (definitief)' krijgt zijn waarde uit looncomponent 'Pensioengevend jaarloon (berekend)'. In dit voorbeeld achterhaal je de berekening van deze looncomponent.

1. Selecteer de looncomponent 'Pensioengevend jaarloon (berekend)' in het scherm Overige componenten.
  2. Klik op de actie: Looncomponent.
  3. Ga naar het tabblad: Classificering.

De looncomponent maakt gebruik van de rekenregel 'Samengestelde grondslag (10040)'.

4. Klik op: Opslaan en sluiten.

Rekenregel controleren:

In dit voorbeeld zoek je de beschrijving op van de rekenregel 'Samengestelde grondslag (10040)'.

1. Open het AFAS Help Center.
  2. Zoek op 'Samengestelde grondslag 10040'.
  3. Klik op: Rekenregel 10040: Samengestelde grondslag.

De AFAS Help Center opent de Profit Help over de rekenregel 'Samengestelde grondslag (10040)'.

Methode looncomponent achterhalen:

De berekening van de rekenregel is afhankelijk van een toegepaste methode in de looncomponent. In dit voorbeeld achterhaal je de methode die wordt toegepast.

1. Selecteer de looncomponent 'Pensioengevend jaarloon (berekend)' in het scherm Overige componenten.
  2. Klik op de actie: Looncomponent.
  3. Ga naar het tabblad: Parameter.
  4. Open de eigenschappen van de parameter 'Methode 1'.
  5. Ga naar het tabblad: Waarden.
  6. Open de eigenschappen van de regel met begindatum 01-01-2012.

Je ziet de methode die wordt toegepast en de bijbehorende formule: 'Grondslag periode leeftijd vanaf x aantal perioden + vakantietoeslag'.

7. Klik op: Opslaan en sluiten.
  8. Klik op: Opslaan en sluiten.

Achterhalen welke grondslag wordt gebruikt:

De rekenregel 'Samengestelde grondslag (10040)' maakt gebruik van een grondslag. In dit voorbeeld raadpleeg je de looncomponent 'Pensioengevend jaarloon (berekend)' om de grondslag te achterhalen.

1. Selecteer de looncomponent 'Pensioengevend jaarloon (berekend)' in het scherm Overige componenten.
  2. Klik op: ActiesLooncomponent.
  3. Ga naar het tabblad: Parameter.

Je ziet dat de grondslag 'Pensioen: Vast loon' wordt gebruikt.

4. Klik op: Opslaan en sluiten.

Grondslag raadplegen in de salarisverwerking:

In dit voorbeeld raadpleeg je de grondslag 'Pensioen: Vast loon' in de salarisverwerking.

1. In het scherm Grondslagen zie je de grondslag 'Pensioen: Vast loon'. Deze grondslag heeft de waarde 4.291,00.

Waarde looncomponent berekenen:

Je weet nu de waarde van de grondslag en je hebt het aantal verloningsperioden al eerder achterhaald. De vakantietoeslag is volgens de cao 8% jaarsalaris. In dit voorbeeld bereken je de waarde van de looncomponent 'Pensioengevend jaarloon (berekend)' voor de medewerker Andre de Oude.

1. De formule van de rekenregel is: Grondslag periode leeftijd vanaf x aantal perioden + vakantietoeslag.

De waarde van de vakantietoeslag hoef je niet zelf na te rekenen, deze kun je terugvinden in de salarisverwerking.

2. De formule voor de medewerker Andre de Oude is: 4.323 x 12 + 4.110,97 = 55.986,97

Je ziet dat de berekende waarde niet overeenkomt met de waarde van de looncomponent 'Pensioengevend jaarloon (berekend)'. Het verschil is 55.611,36 - 51.492 = 4.119,36. Dit verschil komt overeen met de vakantietoeslag. De vakantietoeslag gaat dus niet mee in de berekening van de looncomponent 'Pensioengevend jaarloon (berekend)'. Andre de Oude krijgt dus inderdaad een te lage pensioenpremie.

Parameters raadplegen:

Doordat de vakantietoeslag niet meegaat in de berekening, raadpleeg je in dit voorbeeld de parameters van de looncomponent 'Pensioengevend jaarloon (berekend)'.

1. Selecteer de looncomponent 'Pensioengevend jaarloon (berekend)' in het scherm Overige componenten.
  2. Klik op de actie: Looncomponent.
  3. Ga naar het tabblad: Parameter.

Je ziet dat de parameter 'Percentage' geen waarde bevat. Doordat deze parameter geen waarde bevat, neemt Profit geen 8% vakantietoeslag mee in de berekening van de rekenregel 'Samengestelde grondslag (10040)'. Je kunt zelf een waarde opgeven in de parameter.

Direct naar

1. Looncomponent narekenen
  2. Voorbeeld pensioenberekening controleren