Inloggen met single sign-on

Bij single sign-on gebruik je een oplossing van een andere partij of een eigen oplossing om in te loggen op AFAS Online. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat bij het inloggen op AFAS Online je Windows-inloggegevens worden toegepast. Hierdoor hoef je niet apart in te loggen op de portal.

De meewerkgebruiker (van de accountant) logt altijd in met twee-factorauthenticatie, niet via single sign-on.

Hieronder vind je de stappen voor single sign-on. Het is vanaf 20 december 2019 echter mogelijk, dat een gebruiker die al is ingelogd op basis van twee-factorauthenticatie, niet opnieuw hoeft in te loggen via single sign-on. Dit is bijvoorbeeld relevant voor partners, consultants en meewerkgebruikers die inloggen op een klantomgeving waarin SSO ingericht is. De klant bepaalt of je alsnog moet inloggen via zijn single-sign on oplossing, of niet. Je leest hier meer over in de inrichting van single sign-on.

Inhoud

Inloggen Profit Windows

1. Log in via single sign-on.
  2. Ga naar www.afasonline.nl/12345.

Vervang in deze URL 12345 door je eigen deelnemernummer.

3. Klik op een tegel om Profit Windows of InSite te starten.

Je beheerder moet de InSite-tegel toevoegen.

Let op:

Je kunt InSite ook starten door naar https://12345.afasinsite.nl gaan. Vervang 12345 door je eigen deelnemernummer. De URL https://12345.afasinsite.nl is altijd een snelle manier om InSite te starten.

4. Bij de keuze voor Profit zal de Portal direct detecteren of Citrix Receiver geïnstalleerd is. Zo niet, klik dan op Download om Citrix Receiver te downloaden en installeren.

5. Mocht het detecteren wat langer duren terwijl je Citrix Receiver al geïnstalleerd hebt, dan kun je het detecteren overslaan met de keuze Al geïnstalleerd.
  6. Geef je toestemming voor het starten van Citrix Receiver.

AFAS beveelt Citrix Receiver aan voor het werken met Profit Windows. Als je Citrix Receiver niet wilt of kunt installeren, kun je Profit Windows in een browser draaien met de keuze Gebruik webversie. Gebruik een door AFAS ondersteunde browser. Zie verder Webversie gebruiken in plaats van Citrix Receiver.

Inloggen bij meerdere deelnemernummers:

Als je een omgeving van een ander deelnemernummer wilt openen, ga je terug naar www.afasonline.nl/12345. Vervang 12345 door het juiste nummer.

Uitloggen Profit Windows

Je hoeft niet uit te loggen, het is voldoende om de toepassing te sluiten.

Druk op Alt+F4 of klik op het sluitkruisje.

Geforceerd uitloggen:

Dit kan nodig zijn bij een vastgelopen sessie van Citrix Receiver.

1. Open de System Tray.
  2. Klik met de rechermuisknop op Citrix Receiver.
  3. Klik op Connection Center.

4. Klik op Log Off.

Geforceerd uitloggen via het toetsenbord:

Druk op Ctrl+F1 en kies Sign out.

Webversie gebruiken in plaats van Citrix Receiver

AFAS beveelt Citrix Receiver aan voor het werken met Profit Windows. Als je Citrix Receiver niet wilt of kunt installeren, kun je Profit Windows in een browser draaien met de keuze Gebruik webversie. Gebruik een door AFAS ondersteunde browser. Zie ook de uitgebreide informatie op de pagina Webversie in plaats van Citrix Receiver.

Webversie starten:

Bij het starten van Profit Windows via de AFAS Online portal kies je onderaan Gebruik webversie.

Voorkeur instellen voor webversie of Citrix Workspace/ Receiver:

1. De AFAS Online Portal onthoudt je keuze voor webversie of Citrix Workspace/ Receiver. Als je de webversie gebruikt hebt en je wilt naar Citrix of omgekeerd, dan moet je eerst een instelling verwijderen.
  2. Open de AFAS Online portal.
  3. Klik op Instellingen / Voorkeuren.
  4. Klik op Verwijder voorkeursinstelling voor Citrix Receiver.
  5. Start Profit Windows.

Direct naar

1. Inloggen op AFAS Online
  2. Eerste keer inloggen op AFAS Online met twee-factorauthenticatie
  3. Inloggen via twee-factor-auhenticatie
  4. Telefoon vergeten bij twee-factorauthenticatie
  5. Webversie gebruiken in plaats van Citrix Receiver
  6. Eigen gegevens wijzigen / ik heb een nieuwe telefoon
  7. Inloggen via Single sign-on
  8. Aandachtspunten voor Windows-gebruikers
  9. Aandachtspunten voor Mac-gebruikers

Process

Inloggen Autorisatie