Pensioenregeling Rail & OV

Geldigheid

De regeling is geldig vanaf 2025.

Profit CAO's

De premieberekening voor de pensioenregeling Rail & OV is beschikbaar in deze Profit CAO's:

  • 29.00 SPOV/SPF Algemeen
  • 29.01 Openbaar Vervoer (SPOV)
  • 29.04 SPF Algemeen
  • 32.04 Multimodaal Vervoer
  • 68.01 Railinfra

Omdat SPOV en SPF vanaf 2025 niet meer bestaan, zullen de namen van sommige Profit CAO's worden aangepast. Vanaf 2025 ziet de lijst er mogelijk als volgt uit:

  • 29.00 Rail & OV Algemeen (voorheen SPOV/SPF)
  • 29.01 Openbaar Vervoer (Rail & OV)
  • 29.04 Rail & OV Algemeen (voorheen SPF)
  • 32.04 Multimodaal Vervoer
  • 68.01 Railinfra

Regelingen

Je kunt de volgende pensioenregelingen toepassen:

  • Basispensioen A
  • Basispensioen C
  • Basispensioen D
  • WIA Excedent
  • ANW Hiaat
  • Pensioen bijsparen

Pensioenaangifte

De pensioengegevens worden aangeleverd aan pensioenuitvoerder Rail & OV via een digitale pensioenaangifte: de UPA.

Pensioengevend inkomen

Het pensioengevend inkomen (regelingloon) bestaat uit de onderdelen zoals beschreven in de cao of arbeidsvoorwaarden. Ten opzichte van de berekening van vóór 2025 zijn hier in Profit geen wijzigingen in aangebracht.

Alle onderdelen van het pensioengevend komen samen in grondslag 129.000.500 'Pensioengrondslag'. Dit is een parttime bedrag per periode. Hierin zitten ook de variabele onderdelen die pensioengevend zijn. Daarnaast worden die variabele onderdelen apart via de UPA aangeleverd via looncomponent 129.004.602 'Pensioen: variabel deel grondslag tbv UPA'. Deze looncomponent haal grondslag 129.000.521 'Pensioengrondslag variabel tbv UPA' op.

Let op:

De grondslag zoals die door ons is uitgeleverd bevat alleen de standaardcomponenten. Omdat iedere cao en werkgever zelf de inrichting kan bepalen, is dit dus niet volledig. Controleer daarom welke variabele onderdelen je hebt ingeteld in grondslag 129.000.500 'Pensioengrondslag'. Die moeten daarin blijven tellen. Maar deze moeten ook tellen in grondslag 129.000.521 'Pensioengrondslag variabel tbv UPA'.

Pensioenfonds Rail & OV gebruikt dit veld in de UPA alleen om de werkgever of medewerkers te ondersteunen bij vragen over het doorgegeven pensioengevend salaris.

Premiedagen

Bij in/uit dienst gedurende de periode, moet prorata worden toegepast op basis van kalenderdagen. Ofwel Kalenderdagen in de periode volgens contract / Kalenderdagen in de periode volgens rooster.

In een periode met week 53 blijft het aantal kalenderdagen in de periode bij een periode van 5 weken 28 dagen en bij een periode van 2 weken 7 dagen.

Parttime percentage

De premies worden berekend volgens de methode van voortschrijdend cumulatief rekenen (vcr). Daarvoor zijn de pensioengevende cumulatieve uren ten opzichte van de cumulatieve normuren belangrijk.

Normuren

De normuren worden berekend via looncomponent 129.004.610 'Pensioen: normuren' door: uren per week volgens de cao x 52 weken in het jaar, gedeeld door het aantal periodes in het jaar, eventueel gecorrigeerd met de premiedagen bij in/uit dienst gedurende de periode.

Verwerkte uren

De pensioengevende uren worden berekend via looncomponent 129.004.612 'Pensioen: loonuren'. De uren bestaan uit vaste uren, variabele uren (meer/minderuren en uren verlof over die uren), een correctie bij toepassing van het generatiepact (pensioen loopt door alsof er normaal zou zijn gewerkt) en correcties bij diverse vormen van onbetaald verlof. Dit is nodig voor de bepaling van het parttime percentage in de premieberekening. Deze wordt afgerond op 2 decimalen omdat deze uren met deze afronding moeten worden aangeleverd in de pensioenaangifte

Voor alle pensioengevende uren geldt hetzelfde premiepercentage. Rail & OV maakt geen onderscheid in pensioengevende verlofuren en pensioengevende gewerkte uren. Of uren pensioengevend zijn en wat de verdeling is tussen werkgever en medewerker, wordt bepaald in cao of arbeidsvoorwaarden.

Bij verloning per maand worden alle uren omgerekend naar gemiddelde uren per maand, dus ook bij oproepkrachten.

Als er sprake is van een generatiepact, volg dan de instructies in de toelichting van looncomponent 129.009.500 'Pensioen: correctie parttime percentage ivm generatiepact'. Daar vind je tevens een rekenvoorbeeld.

De cao of arbeidsvoorwaarden bepaalt of bij verlof pensioenopbouw wordt voortgezet, verplicht of vrijwillig. Dit geldt ook voor de premieverdeling.

Voortzetting tijdens onbetaald verlof

De instellingen voor verlof zijn te vinden in looncomponent 129.004.620 'Pensioen: instellingen verlof bij vrijwillige voortzetting'. De premie is voor alle verlofsoorten standaard volledig voor rekening van de medewerker. Dit kan je aanpassen door in looncomponent 129.004.022 'Pensioen tijdens verlof' het veld 'Percentage verhaal medewerker' aan te passen.

Let op:

De keuzes die voor aanvullend geboorteverlof, ouderschapsverlof en onbetaald verlof worden gemaakt, hebben geen invloed op de berekening van ANW-Hiaat en pensioen bijsparen.

Ouderschapsverlof

De medewerker heeft de keuze om pensioen niet door te laten lopen (standaard) of om dit voor 100% door te laten lopen. Wil de medewerker de premie voortzetten, zet dan het veld 'Pensioen over betaald ouderschapsverlof' en/of het veld 'Pensioen over onbetaald ouderschapsverlof' op JA in looncomponent 129.004.620 'Pensioen: instellingen verlof bij vrijwillige voortzetting'.

Er wordt standaard over 100% vrijwillig voortgezet. Wil je bij betaald ouderschapsverlof alleen vrijwillig voortzetten over het betaalde deel, zet dan parameter Betaald ouderschapsverlof via 'Pensioen bet oud verl gedeeltelijk voortzetten' op JA in looncomponent 129.004.620 'Pensioen: instellingen verlof bij vrijwillige voortzetting'.

Aanvullend geboorteverlof

De medewerker heeft de keuze om pensioen niet door te laten lopen (standaard) of om dit voor 100% door te laten lopen. Wil de medewerker de premie voortzetten, zet dan parameter 'Pensioen over aanvullend geboorteverlof' op JA in looncomponent 129.004.620 'Pensioen: instellingen verlof bij vrijwillige voortzetting'.

Er wordt standaard over 100% vrijwillig voortgezet. Wil je alleen vrijwillig voortzetten over het betaalde deel, zet dan parameter Betaald ouderschapsverlof via 'Pensioen bet oud verl gedeeltelijk voortzetten' op JA in looncomponent 129.004.620 'Pensioen: instellingen verlof bij vrijwillige voortzetting'.

Ander onbetaald verlof

De medewerker heeft de keuze om pensioen niet door te laten lopen (standaard) of om dit voor 100% door te laten lopen. Wil de medewerker de premie voortzetten, zet dan parameter 'Pensioen over onbetaald verlof' op JA in looncomponent 129.004.620 'Pensioen: instellingen verlof bij vrijwillige voortzetting'.

Staking

Als de medewerker staakt, betaalt deze de volledige premie. Over de stakingsuren wordt het werkgeversdeel berekend dat vervolgens wordt ingehouden bij de medewerker. Het is ook mogelijk dat de werkgever (een deel van) de premie betaalt. Via parameter 'Percentage verhaal medewerker' kan worden opgegeven hoeveel procent van de werkgeverspremie voor rekening komt van de medewerker. Standaard is dit 100%.

Premieberekening

Iedere premie bestaat uit een aantal looncomponenten:

  • Premiegrondslag
  • Premie medewerker en/of afdracht
  • Deelnemer

Daarnaast zijn er auditcomponenten toegevoegd.

Keuze A, C of D

De pensioenregeling kent 3 varianten: A, C en D.

Standaard wordt keuze A berekend. Je maakt deze keuze per werkgever. Als alle werkgevers onder dezelfde regeling vallen, maak je de keuze op cao-niveau. Je wijzigt de keuze via looncomponent 129.004.614 'Pensioen: keuze voor regeling A, C of D'. Afhankelijk van de keuze kan er verschil zijn in maximum, franchise en/of premiepercentages.

Deelnemer uitsluiten

Niet iedereen is deelnemer aan de pensioenregeling. Standaard is een medewerker deelnemer aan de pensioenregeling als in de premiecomponent 'Berekenen' op JA staat en de leeftijd van de medewerker aan de voorwaarden voldoet, zoals de leeftijdsgrenzen. Via looncomponent 129.004.618 'Pensioen: deelnemer uitsluiten' worden een aantal typen medewerkers van deelname uitgesloten. Daarnaast kunnen er aanvullende voorwaarden zijn die medewerkers uitsluiten van deelname, zoals bijvoorbeeld bij stagiaires. Deze aanvullende voorwaarden worden verwerkt in de premiegrondslag en in de looncomponenten met als omschrijving 'Deelnemer xx tbv pensioenaangifte' door grondslag 129.000.522 'Pensioen: deelnemer uitsluiten' een waarde groter dan 0 te geven. Deze looncomponent telt in die grondslag. Op dit moment worden de volgende situaties uitgesloten:

  • De stagiair (code 7 in de tabel 'Aard arbeidsverhouding' van de loonaangifte). Mocht een stagiair toch vrijwillig deelnemen, zet dan het veld 'Stagiair deelnemer aan pensioen' op Ja.
  • De niet verzekerde DGA (code 17 in de tabel 'Code soort inkomstenverhouding / inkomenscode' van de loonaangifte). Mocht een DGA vrijwillig deelnemen, zet dan het veld 'DGA deelnemer aan pensioen' op Ja.
  • De medewerker met een transitievergoeding (code 62 in de tabel 'Code soort inkomstenverhouding / inkomenscode' van de loonaangifte).

Je kunt zelf met eigen looninrichting aanvullende voorwaarden toevoegen om een medewerker uit te sluiten door deze in de eerder genoemde grondslag te tellen.

Pensioen

Deze wordt berekend via de looncomponenten:

  • 129.004.615 'Pensioen: fulltime periodemaximum binnen contract'
  • 129.004.616 'Pensioen: fulltime periodefranchise binnen contract'
  • 129.004.613 'Pensioen: gemiddeld parttime percentage obv cumulatieve uren'
  • 129.004.630 'Pensioen: premiegrondslag'
  • 129.004.632 'Pensioen: percentage medewerker'
  • 129.009.500 'Pensioen: correctie parttime percentage ivm generatiepact'
  • 129.004.020 'Pensioen'
  • 129.004.021 'Pensioen afdracht'
  • 129.004.022 'Pensioen tijdens verlof'
  • 129.004.023 'Pensioen tijdens staking'
  • 129.004.670 'Deelnemer PF regeling A tbv pensioenaangifte'
  • 129.004.671 'Deelnemer PF regeling C tbv pensioenaangifte'
  • 129.004.672 'Deelnemer PF regeling D tbv pensioenaangifte'
  • 129.009.300 'Audit: deelname pensioen gewijzigd'
  • 129.009.301 'Audit: combinatie soort IKV en deelnemer niet toegestaan'

Eerst worden het maximum en de franchise berekend. Voor beiden geldt dat dit een fulltime bedrag in de periode is. In een gebroken periode wordt naar rato van het aantal kalenderdagen in dienst berekend.

Daarna wordt het parttime percentage berekend. Dit is het gemiddelde parttime percentage, door de cumulatieve pensioenuren (contracturen of als er geen rooster is, werkelijke uren) te delen door de cumulatieve normuren, waarbij het parttime percentage maximaal 100% is

Vervolgens wordt de premiegrondslag berekend. Het pensioengevend inkomen (het regelingloon) wordt gemaximeerd en verlaagd met de franchise. Dit resultaat wordt cumulatief berekend tot en met de huidige periode, waarbij de premiegrondslag tot en met de vorige periode wordt afgetrokken (vcr).

Het medewerkersdeel en de afdracht van de premie worden berekend door de premiegrondslag met het premiepercentage te vermenigvuldigen.

Indien er sprake is van aanvullend geboorteverlof, ouderschapsverlof, onbetaald verlof of staking wordt een aparte premie berekend. Dit is nodig omdat niet voor iedere vorm van onbetaald verlof pensioen wordt voortgezet, verplicht of vrijwillig. En de premieverdeling (medewerker/afdracht) kan verschillen per soort verlof.

Het percentage dat bij de medewerker wordt ingehouden, wordt per cao of per werkgever bepaald. In looncomponent 129.004.632 'Pensioen: percentage medewerker' kan dat percentage worden vastgelegd:

  • Een door de werkgever afgesproken percentage (als er een ander percentage dan 0 is ingevuld bij 'Percentage afwijkend').
  • Het percentage conform de cao Multimodaal Vervoer (het veld 'Cao MMV toepassen' staat op JA en er is geen afwijkend percentage ingevuld)
  • Het percentage conform de cao Openbaar Vervoer (het veld 'Cao MMV toepassen' staat op NEE en er is geen afwijkend percentage ingevuld)

Als een medewerker deelnemer is aan de pensioenregeling, moet iedere periode gegevens worden aangeleverd via de pensioenaangifte, ook als er een periode niet wordt gewerkt. De enige uitzondering zou zijn dat een medewerker de pensioenleeftijd bereikt maar blijft doorwerken. Auditcomponent 129.009.300 'Audit: deelname pensioen gewijzigd' controleert hierop: als de medewerker in de vorige periode deelnemer was, is deze dat ook in de huidige periode. Indien niet, dan verschijnt de audit als controlemiddel.

Auditcomponent 129.009.301 'Audit: combinatie soort IKV en deelnemer niet toegestaan' controleert op de soort inkomstenverhouding. Indien de code soort inkomstenverhouding uit de loonaangifte ongelijk is aan [11,13,15,17,61,63] is het niet toegestaan om de gegevensgroep 'pensioengegevens' aan te leveren. Dit is conditie p0112 uit de specificaties van de UPA. Alleen de controle op stagiair wordt buiten de audit gehouden. Controleer of de medewerker een ander soort inkomstenverhouding zou moeten hebben. Klopt het soort inkomstenverhouding van de medewerker en moet deze worden uitgesloten van deelneming? Zet dan premiecomponenten op NEE.

WIA-excedent

Deze wordt berekend via de looncomponenten:

  • 129.004.617 'WIA-excedent: fulltime periodefranchise binnen contract'
  • 129.004.631 'WIA-excedent: premiegrondslag'
  • 129.004.024 'WIA-excedent'
  • 129.004.025 'WIA-excedent afdracht'
  • 129.004.026 'WIA-excedent tijdens verlof'
  • 129.004.027 'WIA-excedent tijdens staking'
  • 129.004.673 'Deelnemer WIAex tbv pensioenaangifte'

Net als bij het pensioen wordt op een vergelijkbare wijze een premiegrondslag berekend. Vervolgens wordt een medewerkersdeel en afdracht berekend. Bij verlof en staking vind er, afhankelijk van de gemaakte keuze zoals bij pensioen beschreven, een correctie van het medewerkersdeel plaats.

Het percentage dat bij de medewerker wordt ingehouden, staat standaard op 0. Volgens zowel de cao Openbaar Vervoer als de cao Multimodaal Vervoer is de premie volledig voor rekening van de werkgever.

ANW-hiaat

Deze wordt berekend via de looncomponenten:

  • 129.004.633 'ANW-hiaat: totaalpremie'
  • 129.004.028 'ANW-hiaat'
  • 129.004.029 'ANW-hiaat afdracht'
  • 129.004.674 'Deelnemer ANW-hiaat tbv pensioenaangifte'

De premiegrondslag wordt berekend per periode, omgerekend naar een bedrag op basis van kalenderdagen bij in/uit dienst gedurende de periode. Er wordt geen parttime percentage toegepast. De premie wordt niet berekend:

  • Als een oproepkracht niet heeft gewerkt (vinkje staat bij de oproepkracht aan in één van de velden 'Oproep-/invalkracht met verplichting' of 'Oproep-/invalkracht zonder verplichting')
  • Bij volledig onbetaald verlof en niet voortzetten van de pensioenregeling tijdens dat verlof
  • Bij een stagiair
  • Bij een niet verzekerde DGA

Standaard wordt de premie volledig bij de medewerker ingehouden, behalve voor de cao Multimodaal Vervoer, waar een deel wordt ingehouden.

Pensioen bijsparen

Deze wordt berekend via de looncomponenten:

  • 129.004.030 'Pensioen bijsparen'
  • 129.004.031 'Pensioen bijsparen afdracht'
  • 129.004.675 'Deelnemer Pensioen bijsparen tbv pensioenaangifte'

Dit is een vrijwillige regeling.

Via Boeken loonmutaties of bij de medewerker wordt het in te houden bedrag vastgelegd op looncomponent 129.004.030 'Pensioen bijsparen'. Zet tevens bij de medewerker 'Berekenen' op JA. De premie wordt volledig bij de medewerker ingehouden.