Waarom kan ik bepaalde financiële mutaties niet wijzigen? Deze velden zijn grijs.

Probeer je via Financieel / Grootboek / Financiële mutaties een mutatie te wijzigen? En zijn de velden binnen de mutatie niet aan te passen?

Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • De journaalpost is al betaald. Dit is een meest voorkomende oorzaak. Om dit te controleren ga je naar de weergave Financiële mutaties en zoek je op het veld Boekstuknummer met de gegevens van de financiële mutatie. Wanneer er een mutatie verschijnt op de rekening Betalingen onderweg is dit de reden dat de mutatie niet wijzigbaar is. Een oplossing hiervoor is om de factuur te crediteren en een nieuwe factuur aan te maken. Een alternatief is om de journaalpost te verwijderen uit het betreffende dagboek. Ga hiervoor naar de eigenschappen van het dagboek en vervolgens naar het tabblad Mutaties. Met de actie Dagboek nulstellen kan je de journaalposten verwijderen. Hierna kan de journaalpost gewijzigd worden. Vergeet daarna niet de betaling weer in te boeken. Dit boek je bijvoorbeeld in Dagboek betaling onderweg.
  • De inkoopfactuur is volledig geconfronteerd. Wanneer een factuur volledig geconfronteerd is, verdwijnt de mogelijkheid om deze later nog te wijzigen. Een mogelijke oplossing kan dan zijn om de confrontatie tijdelijk te ontkoppelen via Ordermanagement / Inkoopproces / Confrontatie. Daar zoek je het nummer van de factuur en je verwijdert de confrontatie met de knop Verwijderen. Daarna kan je de financiële mutatie wijzigen. Vergeet niet de confrontatie weer via de bovenstaande stappen ook weer te creëren!
  • De inkoopfactuur is transitorisch opgedeeld. Je maakt dan eerst de regels ongedaan voordat de grootboekrekening kan worden aangepast.

Tip: Voeg het veld Status wijziging (omschrijving) toe aan de weergave met financiële mutaties. Na het toevoegen van dit veld, kan je zien of een financiële mutatie wel of niet te wijzigen is en waarom.

Zie ook: