Subproductieorder maken

Je kunt van maakartikelen in een maakartikel op alle niveaus, tot 10 niveaus diep, Subproductieorders maken. Profit houdt daarbij rekening met de volgorde van productie en relatie tussen de maakartikelen.

Je produceert bijvoorbeeld een promotiepakket dat bestaat uit een pc, die is samengesteld uit onderdelen als monitor, harde schijf, én een accessoirepakket dat bestaat uit een monitorstandaard, optische muis, e.d. Het is belangrijk dat je de pc eerst produceert voordat je het promotiepakket laat produceren.

Methode subproductieorder instellen:

Je kunt instellen dat je bij het genereren van subproductieorders ze allemaal apart per samenstelling wilt hebben of juist verzameld per niveau.

1. Ga naar: Ordermanagement / Beheer / Instellingen.
  2. Ga naar het tabblad: Voorraad.
  3. Selecteer bij Subproductieorders of je wel of niet wilt verzamelen bij samenstellingen. Je hebt daarvoor de instellingen Samenstellingen niet verzamelen en Samenstellingen per niveau verzamelen.
  4. Klik op: Opslaan en sluiten.
  5. Klik op: Opslaan en sluiten.
  6. Open de omgeving opnieuw als dat gevraagd wordt.

Instellen Voorraadcontrole productie

Als je bij subproductieorders wilt instellen hoe bij productievoorstel rekening moet worden gehouden met toewijzen voor verkoop, moet je in de boekingslay-out voor het toevoegen van het maakartikel (samenstelling) het veld Voorraadcontrole productie toevoegen. Bijvoorbeeld aan de boekingslay-out Samenstellingen onderhoud (Profit).

Het al of niet wijzigbaar zijn van het veld hangt af van de instelling bij Methode productievoorstel. Daar moet één van de opties voor subproductieorder zijn ingesteld en niet de optie Eén niveau (geen subproductieorder).

Bij het veld Voorraadcontrole productie heb je een aantal keuzes met betrekking tot het al of niet rekening houden met vrije voorraad en het toewijzen van verkooporders aan productieorders.

Zie ook: Boekingslay-out wijzigen

Maakartikel voor subproductieorder maken:

1. Ga naar: Ordermanagement / Item / Samenstelling.
  2. Voeg een nieuw maakartikel toe.
  3. Open de eigenschappen van de samenstelling.
  4. Ga naar het tabblad: Voorraad.
  5. Selecteer een voorraadprofiel of stel de voorraadcontrole- en bestelvoorstelvelden handmatig in:
  6. Vink Voorraadaanvulling aan.
  7. Vul bij Minimum voorraad een aantal in waar de voorraad niet onder mag komen, bijvoorbeeld 1.
  8. Vul bij Aanvullen tot een aantal in tot waar je nieuwe wilt produceren/inkopen, bijvoorbeeld 2.
  9. Selecteer Controle op vrije voorraad (verkooporder en pakbon) bij Voorraadcontrole.

Er is geen meegeleverd voorraadprofiel met deze instellingen. Als je deze instellingen vaak gebruikt, kun je hiervoor een eigen voorraadprofiel toevoegen.

10. Selecteer Produceren bij Methode voorraadaanvulling.
  11. Selecteer bij Methode productievoorstel een van de manieren voor het genereren van subproductieorders voor deze samenstelling:

Bij Alle niveaus (subproductieorder) wordt een productievoorstel voor alle niveaus gemaakt.

Bij Hoofdniveau (subproductieorder indien hoofdniveau) wordt alleen een productievoorstel gemaakt voor alle niveaus als de samenstelling het hoofdniveau is (dus als de samenstelling in een andere samenstelling voorkomt, niet).

Max. productiegrootte is niet van invloed bij subproductieorders.

12. Selecteer eventueel bij Voorraadcontrole productie een van de opties voor het al of niet rekening houden met vrije voorraad en toewijzen van productieorders.
    • Geen rekening houden met vrije voorraad: de onderdelen van een productieorder (die zelf ook weer een maakartikel zijn) worden volledig gebruikt in een dieper niveau productieorder (dus ongeacht of daar al voorraad van is of niet).
    • Wel rekening houden met vrije voorraad: de onderdelen van een productieorder (die zelf ook weer een maakartikel zijn) worden zover mogelijk uit de vrije voorraad betrokken. Alleen als dat niet voldoende is, wordt voor het tekort een dieper niveau productieorder gegenereerd.
    • Geen productieorders toewijzen: tussen de niveaus van de productieorders en subproductieorders wordt geen toewijzing gelegd.
    • Wel productieorders toewijzen: tussen de niveaus van de productieorders en subproductieorders wordt wel een toewijzing gelegd. Dit zal doorgaans de voorkeur hebben.
  13. Vul de overige velden in.
  14. Voeg als onderdelen andere samenstellingen toe. In die samenstellingen moet je ook subproductieorder aan hebben staan en de voorraadcontrole ingesteld hebben.
  15. Klik op: Opslaan en sluiten.

Productievoorstel genereren:

Het maakartikel heeft nog geen voorraad. Hiervan kun je nu een productievoorstel laten maken.

1. Ga naar: Ordermanagement / Productie / Productievoorstel.
  2. Klik op de actie: Selecteren.

Je hebt in de samenstelling zojuist de minimum voorraad ingesteld op 1 en de aanvulling van de voorraad tot 2. Je ziet nu een nieuwe regel in het Productievoorstel voor 2 stuks van het maakartikel.

3. Klik op: Voltooien.

Vervolgens worden de gegevens verwerkt waarna je een melding krijgt dat een nieuwe productieorder is toegevoegd. Je kunt het maakartikel nu laten produceren.

4. Klik op: Opslaan en sluiten.

Als er niet genoeg voorraad is van één van de onderdelen van de productieorder, krijg je de melding (als dit bij de artikelen is ingesteld) dat je de voorraad moet controleren.

5. Klik op: Opslaan en sluiten.
  6. Klik op: Annuleren.

Je ziet nu de nieuwe productieorders in de weergave met erachter het niveau, 0 is het hoofdniveau.

7. Open de weergave: Onderdelen productieorder.
  8. Filter eventueel op de hoofdsamenstelling.
  9. Sorteer op Niveau om de volgorde van produceren te zien.

Hier zie je een uitgebreid overzicht inclusief niveau en volgorde van de subproductieorders. Als het veld Voorraad zichtbaar is, zie je waar zich eventueel problemen kunnen voordoen.

Als je de melding kreeg dat er onvoldoende voorraad is van één of meer van de samenstellingsonderdelen, kun je nu een bestelvoorstel genereren voor de onderdelen die je moet inkopen. Je kunt daar ook Incl. in te kopen of te produceren maakartikel aanvinken om de regels uit het maakartikel voor te stellen voor inkooporder. De samenstelling moet dan wel de methode voor voorraadaanvulling ingesteld hebben op Inkopen of op Inkopen of produceren en ook de artikelen moeten de juiste instelling voor bestelvoorstel hebben.

Als de samenstelling door de productieafdeling geproduceerd is, voeg je de productiebon toe.

Zie ook

Direct naar

1. Productieorder
  2. Productievoorstel instellen
  3. Productieorder handmatig toevoegen
  4. Productieorder via Productievoorstel maken
  5. Subproductieorders maken
  6. Maakartikel afwisselend inkopen via Bestelvoorstel en produceren via Productievoorstel
  7. Productieorder handmatig afhandelen