Voor het eerst starten met btw/ICP-aangiften in Profit

Als je voor het eerst gaat starten met btw/icp-aangiften in Profit dan adviseren wij om eerst een jaarsuppletie(s) te maken tot het jaar waarin je wilt beginnen en 'dummy'-aangifte(n) te maken van de laatste periode die voor de gewenste startperiode ligt. In de jaarsuppleties komen dan btw-boekingen van voorgaande jaren. In de 'dummy'-aangifte(n) komen dan alle boekingen t/m die periode.

Je maakt 'dummy'-aangiften vanaf de laatste periode van voorafgaand jaar (aan het jaar waarin je wilt beginnen met verzenden van de aangifte) tot en met de periodeaangifte die je al hebt aangeven bij de Belastingdienst.

In deze dummy-aangiften worden dan alle oude boekingen (bijvoorbeeld icp) meegenomen zodat ze niet de eerste echte aangifte vervuilen. Als je niet eerst een dummy-aangifte maakt, dan bevat de eerste btw-aangifte namelijk ook allemaal historische gegevens van voorgaande jaren (perioden) die afkomstig zijn van voor deze aangifte.

Zorg ervoor dat zoveel mogelijk financiële mutaties zijn vastgelegd in Profit, voordat je de jaarsuppletie en dummy-aangiften toevoegt.

Deze jaarsuppletie(s) en dummy-aangifte(n) moet je definitief maken, maar je verstuurt deze niet naar de Belastingdienst (dus deze moet je niet klaarzetten).

Daarna kan de eerste echte aangifte gemaakt worden.

Voorbeeld:

Je wilt starten met de btw/icp-aangiften per januari 2024. Voor een correcte aangifte maak je eerst een jaarsuppletie tot 2024. Dan komen de btw-boekingen van voorgaande jaren in de jaarsuppleties, deze moet je definitief maken en onderdrukken voor verzenden (status omzetten). Vervolgens moet je eerst de aangiften (btw en icp) in het oude jaar toevoegen (2023), waarin de historische gegevens terecht komen. De dummy-aangifte moet je definitief maken, maar verstuur je niet naar de Belastingdienst. Daarna voeg je de aangifte voor de periode van 2024 toe.

Let op:

Indien je automatisch de journaalposten genereert bij het definitief maken van de aangifte wordt er wél een journaalpost gegenereerd voor de dummy aangifte. Om dit te voorkomen onderdruk je de dummy-aangifte. Op deze manier wordt er geen journaalpost aangemaakt.

Dummy btw/icp-aangifte toevoegen en definitief maken voor het starten in Profit:

In dit voorbeeld voeg je een jaarsuppletie toe van 2023 en een dummy btw-aangifte voor Periode 12, Jaar 2023 als je wilt starten met de btw/icp-aangiften per januari 2024.

  1. Ga naar: Financieel / Btw/icp / Btw/icp-aangifte.
  2. Klik op: Meer acties / Jaarsuppletie.
  3. Voeg de jaarsuppletie toe tot het jaar waarin je wilt starten, in dit voorbeeld tot 2024.

    De jaarsuppletie is nog niet-definitief. Je ziet in de weergave dat Definitief is uitgevinkt. Een voorlopige aangifte kun je nog wijzigen of verwijderen en een definitieve aangifte niet.

  4. Maak deze jaarsuppletie(s) definitief en onderdruk deze voor verzending door te status om te zetten met de actie Suppletieaangifte onderdrukken. Deze jaarsuppletie(s) verstuur je NIET naar de Belastingdienst.
  5. Ga naar: Financieel / Btw/icp / Btw/icp-aangifte.
  6. Klik op: Nieuw.

    Als je de eerste keer een btw/icp-aangifte toevoegt doe je dat voor de periode die vóór de werkelijke eerste aangifteperiode ligt, waarmee je wilt beginnen om een 'dummy'-aangifte te doen. Als je dit niet doet bevat de eerste btw-aangifte of icp-aangifte ook allemaal historische gegevens van voorgaande jaren (perioden) die afkomstig zijn van voor deze aangifte.

    De periode waarover je een dummy-aangifte doet moet de laatste periode zijn vóór de gewenste startperiode, bijvoorbeeld Periode 12, Jaar 2023.

    Deze btw/icp-aangifte is een voorlopige aangifte, deze is nog niet-definitief.

  7. Controleer deze dummy btw/icp-aangifte(n).
  8. Maak de aangifte(n) definitief. Of onderdruk deze dummy-aangifte om te voorkomen dat Profit een journaalpost aanmaakt, als je hebt ingericht dat Profit automatisch een journaalpost voor de Belastingdienst genereert.
  9. Deze dummy aangifte(n) verstuur je NIET naar de Belastingdienst. Deze dummy-aangifte(n) moet je dus NIET Klaarzetten.
  10. Nu kun je de eerste echte btw/icp-aangifte aanmaken.

Direct naar

  1. Btw/ICP-aangifte
  2. Btw/icp inrichten
  3. Btw/icp-begrippen en scenario's
  4. Voor het eerst starten met btw/icp-aangiften in Profit
  5. Icp-register bijhouden
  6. Btw/icp-aangifte doen
  7. Btw-aangifte betalen
  8. Suppletie btw-aangifte indienen
  9. Btw/icp-aangifte FE doen
  10. Btw/icp-aangifte accorderen via OutSite (Accountancyportal)
  11. Btw/icp-aangifte België
  12. Btw/icp-aangifte Luxemburg
  13. Aangifte omzetbelasting Caribbean
  14. Aangifte omzetbelasting Aruba