Pensioenoverstappers per 2023 / PAWW via UPA

Per 01-01-2023 stappen er verschillende cao's over naar de UPA. In onderstaand schema zie je welke cao's overgaan op de UPA.

Pensioenfonds

Cao

Uitvoerder

PAWW

Basis Cao (alle) (incl. Flex-Cao)

Stichting PAWW

Nieuwe UPA

Bpf Banden en Wielen

Groothandel Banden- en Wielenbranche

Appel

Van AZL naar Appel en sluit aan op UPA

Stap Algemeen Pensioenfonds

Eigen looninrichting

TKP

Nieuwe UPA

Beton

Betonproductenindustrie

Appel

Communicatieprofiel wijzigt niet

Inhoud

Stichting PAWW

Let op:

Onderstaande werkwijze is ook geldig voor de Flex-cao.

Wat verandert er?

Vanaf 2023 biedt Stichting PAWW, naast het werkgeversportaal,de mogelijkheid aan om via het uniforme pensioenaangifte (UPA) formaat aan te leveren. De UPA-berichten genereer je samen met de loonaangifte in de aangiftecockpit. Deze worden na klaarzetten aangeleverd aan Stichting PAWW via het communicatieprofiel van PAWW.

UPA deelname inschakelen

Via het werkgeversportaal van Stichting PAWW kan je zelf aangeven of je gebruik wil maken van de UPA koppeling. Op het werkgeversportaal vind je daarnaast je gebruikersnaam voor het communicatieprofiel en kan je zelf een wachtwoord instellen. De machtiging voor welke werkgevers/loonheffingsnummer je mag inzenden regel je eveneens via het werkgeversportaal.

Looninrichting

Wordt geregeld via CAO update versie 20230101.

Instantie

Activeer de functionaliteit Uniforme pensioenaangifte. Meer informatie over het activeren van de functionaliteit vind je hier.

Voeg een nieuwe instantie toe van het soort 'Uniforme pensioenaangifte' met sector 'Stichting PAWW'.

Voeg deze toe bij de werkgever en medewerkers met begindatum 01-01-2023.

Vanaf 2024 wordt de medewerker/instantie-regel niet meer gebruikt voor UPA-berichten in de loon- en pensioenaangifte. Eerst worden de benodigde sectoren bepaald op basis van gekoppelde UPA-instanties en de 'pensioenaangifte'-instellingen. Daarna wordt een match gemaakt tussen regelingkenmerken/varianten en berekende loongegevens op basis van lijstbegripgroeppen met kenmerk Deelnemer en Begindatum. Je kan de instantie op medewerkerniveau daarom een einddatum geven van 31-12-2023.

Het deel zonder 'deb-' van de 'UPA gebruikersnaam' van Stichting PAWW exclusief (lees: alleen de cijfers) gebruik je in Profit voor het aansluitnummer bij de instantie van de werkgever. Het veld 'Nummer leverancier' hoeft je voor PAWW niet te vullen.

Heb je naast de UPA voor stichting PAWW ook voor een andere pensioenuitvoerder de UPA in gebruik? Zorg er dan voor dat je in de eigenschappen van instantieregel Belastingdienst op tabblad Loonheffingsnummer onder Pensioenaangifte geen waarde hebt ingevuld bij Instantie pensioenaangifte.

Communicatieprofiel

Richt het communicatieprofiel in via de volgende stappen:

1. Ga naar: Algemeen / Communicatieservice / Communicatieprofiel.
  2. Open de eigenschappen van het communicatieprofiel Communicatie met Stichting PAWW en vink Geblokkeerd uit.
  3. Ga naar tabblad: Instellingen en vul de velden in het kader Authenticatie met de 'UPA gebruikersnaam' en wachtwoord van het werkgeversportaal.

Let op:

De gebruikersnaam van het communicatieprofiel in Profit vul je inclusief 'deb-'. Dit veld is hoofdlettergevoelig.Wanneer je 'DEB-xxxx' invult ontstaat er een foutmelding.

Ben je een administratiekantoor?

Maak dan gebruik van het veld Nummer leverancier in de eigenschappen van de instantie bij alle werkgevers en zorg dat deze overeen komen met de gebruiker in de eigenschappen van het communicatieprofiel.

Heb je meerdere werkgevers?

Wanneer je meerdere werkgevers hebt dan wordt er vanuit PAWW één van de werkgevers gekozen als 'hoofdwerkgever'. De aanlevering van de andere werkgever(s) lopen via de 'hoofdwerkgever'. Dit richt je als volgt in:

Stel je hebt 2 werkgevers

• Werkgever A met aansluitnummer deb-00123456
  • Werkgever B met aansluitnummer deb-00654321

Werkgever A is de hoofdwerkgever. In het communicatieprofiel geef je de gebruikersnaam op. In dit voorbeeld is de gebruikersnaam deb-00123456. In de eigenschappen van werkgever A vul je bij Inhoudingsplichtige en Aansluiting 00123456 in.

Bij werkgever B vul je bij Inhoudingsplichtige en Aansluiting 00654321 in. Vink op tabblad Inhoudingsplichtige 'Pensioenaangifte verloopt via intermediair' aan. Vul hier vervolgens het nummer van werkgever A (00123456) in.

Meer informatie vind je bij SPAWW:

Bpf Banden en Wielen

Wat verandert er?

Pensioenfonds Banden en Wielen verhuist per 2023 van AZL naar Appel en sluiten zij aan op het Uniforme Pensioenaangifte (UPA) formaat. De UPA-berichten genereer je tezamen met de loonaangifte in de aangiftecockpit en worden na klaarzetten aangeleverd aan Appel via het communicatieprofiel van Appel.De volgende zaken vraag je bij Appel aan en vul je in Profit in:

• Het aansluitnummer per werkgever
  • Een account voor het communicatieprofiel.

Looninrichting

Wordt geregeld via CAO Update versie 20230101 ‘Groothandel Banden- en Wielenbranche’. Houd de CAO Releasenotes in de gaten.

Instantie

Activeer de functionaliteit Uniforme pensioenaangifte. Meer informatie over het activeren van de functionaliteit vind je hier. Voeg een nieuwe instantie toe van het soort 'Uniforme pensioenaangifte' met sector 'Banden en Wielen’. Voeg deze toe bij de werkgever en medewerkers met begindatum 01-01-2023.

Communicatieprofiel

Richt het communicatieprofiel in via de volgende stappen:

1. Ga naar: Algemeen / Communicatieservice / Communicatieprofiel.
  2. Open de eigenschappen van het communicatieprofiel Communicatie met Appel Pensioenuitvoering en vink Geblokkeerd uit.
  3. Ga naar tabblad: Instellingen en vul de velden binnen het kader Authenticatie met de gegevens die je van Appel hebt ontvangen.
Stap Algemeen Pensioenfonds

Wat verandert er?

TKP sluit Stap Algemeen pensioenfonds per 2023 aan op het uniforme pensioenaangifte (UPA) formaat. De UPA-berichten genereer je tezamen met de loonaangifte in de aangiftecockpit en worden na klaarzetten aangeleverd aan TKP  het communicatieprofiel van TKP. De volgende zaken vraag je bij TKP aan en vul je in Profit in:

• Een aansluitnummer per werkgever.
  • Een account voor het communicatieprofiel.

Looninrichting

Eigen looninrichting

Instantie

Activeer de functionaliteit Uniforme pensioenaangifte. Meer informatie over het activeren van de functionaliteit vind je hier. Voeg een nieuwe instantie toe van het soort 'Uniforme pensioenaangifte' met sector 'Stap Algemeen Pensioenfonds’. Voeg deze toe bij de werkgever en medewerkers met begindatum 01-01-2023.

Communicatieprofiel

Richt het communicatieprofiel in via de volgende stappen:

1. Ga naar: Algemeen / Communicatieservice / Communicatieprofiel.
  2. Open de eigenschappen van het communicatieprofiel Communicatie met TKP (UPA) en vink Geblokkeerd uit.
  3. Ga naar tabblad: Instellingen en vul de velden binnen het kader Authenticatie met de gegevens die je van TKP hebt ontvangen.

Beton

Wat verandert er?

Appel heeft per 01-04-2022 de pensioenadministratie voor Beton overgenomen van Centric. Voor boekjaar 2023 blijf je gebruik maken van het communicatieprofiel Communicatie met Centric (UPA), er verandert niets.

Direct naar

1. Uniforme pensioenaanlevering inrichten (UPA)