Standaard gebruikersgroepen inrichten

Met Profit wordt een volledige set gebruikersgroepen (rollen) met autorisatie meegeleverd. Een deel van de autorisatie kan niet worden gewijzigd, sommige onderdelen kun je wel wijzigen.

Voordelen van standaard gebruikersgroepen:

• De standaard gebruikersgroepen zijn gebaseerd op best business practices en de rijke ervaring van onze consultants.
  • Bij elke nieuwe Profit-versie zal AFAS de standaardrollen uitbreiden en aanpassen waar nodig. Je wordt als klant zoveel mogelijk ontzorgd.
  • De autorisatiegroepen dekken een standaard bedrijfsmodel, waarbij we ook rekening houden met eventuele activeringen. Als je bepaalde activeringen inschakelt, komen de bijbehorende standaard gebruikersgroepen dus automatisch in beeld.
  • Zoals je in de onderstaande tabel ziet, kun je de standaard autorisatiegroepen ook gebruiken voor eigen/vrije inrichting.

Inhoud

Beschrijving

Hieronder zie je welke onderdelen van een autorisatiegroep je kunt wijzigen en welke niet.

Vaste onderdelen van een autorisatiegroep

Wat moet je zelf doen

Profit

Code en omschrijving

Menu-items, acties en tabbladen

Autorisatiefilters en het activeren van het juiste autorisatiefilter per gebruikersgroep.

Menu-items, acties en tabbladen voor vrije bestanden en vrije contactbestanden.

Tabbladen voor vrije inrichting.

InSite

Een standaard autorisatiegroep kan standaard autorisatierollen hebben.

Je kunt eigen autorisatierollen aanvinken.

Een autorisatierol heeft standaard functionaliteiten

Je kunt eigen functionaliteiten toevoegen.

Een standaard functionaliteit heeft standaard pagina-onderdelen en pagina's.

Per standaard functionaliteit kun je pagina-onderdelen van eigen inrichting (zoals dossieritems) of vrije inrichting autoriseren.

OutSite

n.v.t.

n.v.t.

De autorisatie loopt niet via de Autorisatie tool, zie verder de autorisatie van OutSite.

Pocket

n.v.t.

Autoriseer de juiste items op het tabblad Pocket, zie verder de autorisatie van AFAS Pocket.

Je kunt een standaard gebruikersgroep kopiƫren, inclusief alle autorisatie die deze groep bevat. Hierdoor ontstaat een eigen gebruikersgroep waarin je de autorisatie helemaal zelf kunt bepalen.

Profit

Gebruik de volgende stappen om een standaard gebruikersgroep in gebruik te nemen en eigen gebruikersgroepen buiten gebruik te stellen.

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Autorisatie tool.
  2. Selecteer de standaard gebruikersgroep.

De standaard gebruikersgroepen hebben een blauwe achtergrond en de code begint met PR.

3. Controleer de vaste (niet wijzigbare) autorisatie op de tabbladen Menu en Autorisatie.
  4. Deel indien nodig autorisatie uit op de volgende onderdelen:
    • Autorisatiefilters

• Menu-items van vrije bestanden

• Tabbladen van vrije inrichting

5. Plaats de gebruikers in de autorisatiegroep. Hiervoor heb je twee methoden:
    • Doe dit automatisch, door een selectie/rol aan een gebruikersgroep te koppelen. Dit is ook de werkwijze in de Template-omgevingen. De gebruikers worden daadwerkelijk toegevoegd na het actualiseren van de gebruikersgroep.
    • Doe dit handmatig op tabblad Gebruikers in groep.
  6. Gebruikersgroepen worden ook op andere plaatsen gebruikt. Koppel de juiste standaard gebruikersgroepen:
    • Definities (zoals signalen, rapporten, analyses en documenten)

Je kunt definities autoriseren op basis van gebruikersgroepen.

• Signalen

Een signaal kan een gebruikersgroep als bestemming hebben.

• Workflows

Een workflow kan een gebruikersgroep als bestemming hebben.

• App connector

De autorisatie van een app connector verloopt via een gebruikersgroep. Als je een nieuwe gebruikersgroep aan een app connector koppelt, moet je ook alle tokens opnieuw uitdelen. Dit is een ingrijpende stap.

7. Als je zeker weet dat je een eigen gebruikersgroep niet meer gebruikt, kun je deze blokkeren in de Autorisatie Tool.

InSite

Elke standaard gebruikersgroep heeft standaard autorisatierollen voor InSite, elke rol bevat een vaste set standaard functionaliteiten. Deze functionaliteiten bevatten de juiste autorisatie van pagina's en onderdelen. Deze onderdelen kun je niet wijzigen, met uitzondering van eigen inrichting, zoals de pagina-onderdelen van je eigen dossieritemtypen.

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Autorisatie tool.
  2. Selecteer de standaard gebruikersgroep.

Op het tabblad InSite zie je de standaard gekoppelde autorisatierollen.

Klik op Nieuw om autorisatierollen toe te voegen.

3. Ga naar: Algemeen / In & OutSite / Inrichting / Autorisatierol.
  4. Je ziet welke standaard functionaliteiten aan een standaard autorisatierol gekoppeld zijn. Deze kun je niet wijzigen, wel kun je je eigen functionaliteiten toevoegen.

5. Ga naar: Algemeen / In & OutSite / Inrichting / Functionaliteit.

Bij een standaard functionaliteit kun je geen gekoppelde pagina's of pagina-onderdelen wijzigen. Wel kun je pagina-onderdelen autoriseren voor eigen typen dossieritem en voor tabbladen van de vrije inrichting.

Autorisatie documenten:

1. Ga naar: Algemeen / In & OutSite / Documentsjabloon.
  2. Open een documentsjabloon.
  3. Kijk op de tabbladen Lezers, Auteurs of Beoordelaars of je de gebruikersgroepen moet aanpassen.
Overzicht alle autorisatierollen

Alle standaard autorisatiegroepen zijn beschreven in de help die je nu raadpleegt. Zoek op een bepaalde term en vink de onderstaande velden aan om alleen gebruikersgroepen te zien. Houdt er rekening mee dat bovenaan nog enkele algemene onderwerpen getoond kunnen worden.