Velden in rapport plaatsen, positioneren en uitlijnen

Je plaatst de velden in de rapportlay-out.

Inhoud

Rapportvelden in een rapport plaatsen

De beschikbare velden staan in het vak Gegevens velden. Als je een veld in de rapportlay-out sleept, kun je automatisch de veldomschrijving meenemen. Je bepaalt met de knoppen onder het vak Gegevens velden waar Profit de veldomschrijving plaatst, als je een veld in de rapportlay-out sleept:

Je kunt de veldomschrijving later aanpassen, verplaatsen, weghalen, etc. Bovenstaande knoppen zijn alleen bedoeld om zo snel mogelijk de velden met omschrijving in de lay-out te plaatsen.

Als je een fout maakt, kun je deze ongedaan maken met Ctrl+Z.

Velden in het rapport plaatsen:

1. Klik op: (dit houdt in: Plaats veldomschrijving in vorige sectie).
  2. Sleep het veld Naam in de Detailsectie.

Als je een veld in de Detailsectie sleept, plaatst Profit de veldomschrijving automatisch in de bovenliggende sectie.

Velden staan altijd tussen «haakjes», omschrijvingen (labels) niet.

3. Sleep ook de andere velden in de lay-out.

Je beschikt over diverse hulpmiddelen om velden uit te lijnen en te positioneren.

4. Selecteer een veld en maak dit breder of smaller.

5. Verbreed ook de andere velden. In de praktijk maak je de velden zo breed mogelijk, om te voorkomen dat bijvoorbeeld namen en omschrijvingen afbreken.

Velden op een rapport positioneren

Je kunt velden in een rapport postioneren met de pijltjestoetsen, maar er zijn ook enkele andere middelen die je het werk makkelijk maken.

Velden verplaatsen met de pijltjestoetsen:

1. Selecteer een veld.
  2. Verplaats het veld met de pijltjestoetsen.
  3. Verplaats het veld met kleine stapjes door Ctrl ingedrukt te houden, en dan op de pijltjestoetsen te drukken.

Veld vergroten of verkleinen:

1. Selecteer een veld.
  2. Wijzig de grootte door een hoekpunt te verslepen met de muis.
  3. Wijzig de grootte met Shift+Pijltjestoets.
  4. Wijzig de grootte in kleine stapjes met Ctrl+Shift+Pijltjestoets.

Velden uitlijnen:

1. Selecteer een veld dat al goed uitgelijnd is.
  2. Houdt Ctrl ingedrukt en selecteer de velden die je wilt uitlijnen.

Dat_Velden op een rapport positioneren - selecteren

3. Klik op: een van deze knoppen:

Dat_Velden op een rapport positioneren - uitlijnen

• Elementen links uitlijnen (+Shift = formaat aanpassen)
    • Elementen rechts uitlijnen (+Shift = formaat aanpassen)
    • Elementen aan bovenkant uitlijnen (+Shift = formaat aanpassen)
    • Elementen aan onderkant uitlijnen (+Shift = formaat aanpassen)

Velden horizontaal of verticaal centreren:

1. Selecteer een veld.
  2. Klik op: een van deze knoppen:

Dat_Velden op een rapport positioneren - centreren

• Element(en) horizontaal centreren
    • Element(en) verticaal centreren

Velden vergroten of verkleinen:

Je geeft alle velden dezelfde breedte of hoogte.

1. Selecteer een veld met de juiste afmetingen.
  2. Houdt Ctrl ingedrukt en selecteer de velden waarvan de afmetingen (breedte of hoogte) overeen moeten komen met het veld dat je als eerste hebt geselecteerd.
  3. Klik op: een van deze knoppen:

Dat_Velden op een rapport positioneren - afmertingen

• Gelijke breedte instellen
    • Gelijke hoogte instellen
Rapportvelden uitlijnen t.o.v. elkaar

De rapportgenerator heeft enkele handige knoppen om velden uit te lijnen, zodat ze allemaal netjes naast elkaar of onder elkaar staan.

Velden positioneren:

1. Klik op: het veld dat je wilt positioneren.
  2. Verplaatst dit met Ctrl+Pijltoets, bijvoorbeeld Ctrl+PijlLinks of Ctrl+PijlRechts. Met deze toetsencombinatie kun je een veld heel precies plaatsen.

Rapportvelden uitlijnen t.o.v. elkaar:

Nadat je de velden hebt geselecteerd, gebruik je de volgende knoppen:

1. Verplaats enkele velden in de Detailsectie zodat deze niet meer op de juiste plaats staan.
  2. Sleep een rechthoek om de velden om deze te selecteren.

3. Ga naar: Element / Element uitlijning / Bovenkant of klik op .

Profit lijnt alle velden uit tegen de bovenkant van het hoogste veld:

4. Selecteer de velden die je links wilt uitlijnen.

5. Ga naar: Element / Element uitlijning / Links of klik op .

Direct naar

1. Eenvoudig rapport opzetten
  2. Rapport toevoegen
  3. Rapportvelden aan gegevensverzameling toevoegen
  4. Velden in lay-out plaatsen
  5. Velden opmaken
  6. Tekst, kaders en lijnen in een rapport plaatsen
  7. Formaat, afdrukstand en marges vastleggen
  8. Achtergrondkleur detailsectie rapport vastleggen
  9. Afbeelding opnemen in een rapport
  10. Koptekst indelen met documentvelden
  11. Voettekst indelen met documentvelden