Begrippen voor de bouw

Hier vind je een toelichting van een aantal begrippen rond calculatie voor de bouw.

Calculatie en .CUF-bestand

Vous ne faites pas le calcul (budget de soumission) dans Profit, mais dans un logiciel spécifique pour le bâtiment. Vous lisez ce calcul dans le coût prévisionnel dans Profit avec un fichier CUF (Calculatie Uitwisselings Formaat). Il s'agit d'un fichier d'échange générique dans le secteur du bâtiment, qui est pris en charge par plusieurs logiciels de calcul. Le format du fichier .CUF est XML. La source du fichier .CUF est un logiciel de calcul, par exemple IBIS-TRAD.

Opbouw van een .CUF-bestand

Een .CUF-bestand bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Projectgegevens
  • Begroting

    - Bundeling

    - Begrotingsregel

    - Sorteercode

  • Staartgegevens

De vet gedrukte onderdelen worden ingelezen in Profit. De overige onderdelen niet.

  • De begroting is een optelling van de bundelingen of begrotingsregels. In Profit kunnen we dit zien als het totaal van de voorcalculatie.
  • De projectgegevens worden niet overgenomen naar Profit. Het project moet voor inlezen al aangemaakt zijn in Profit. Het .CUF bestand bevat te weinig gegevens om het project goed aan te maken in Profit.
  • De staartgegevens worden niet meegenomen bij het inlezen van het .CUF-bestand in Profit. De staartgegevens bevatten onder andere indirecte kosten zoals Algemene bedrijfskosten, Winst en Risico. In de praktijk worden deze totalen verrekend in de begrotingsregels.

Model .CUF-bestand

Pro_Model CUF-bestand (10)

Eén type MAMO per begrotingsregel

Het .CUF-bestand kent een structuur waarbij één begrotingsregel kan bestaan uit zowel uren, materiaal, materieel als onderaanneming (MAMO). In Profit voorcalculatie is elke regel van één type projectkosten. Combinatie van meerdere MAMO-kosten op één regel is niet toegestaan. Profit ondersteunt in de boekingsgangen maximaal één item per regel.

Mapping van .CUF-bestand in Profit voorcalculatie

Elke bundeling en begrotingsregel wordt ingelezen in Profit voorcalculatie. De hiërarchische opbouw van het XML bestand wordt bij het inlezen vertaald naar voorcalculatieregels met niveaus.

  • Bundelingen zijn van het type regel ‘Subtotaal’.
  • Begrotingsregels zijn van het type kosten of werksoort.

De waarde van element CODE van het .CUF-bestand wordt overgenomen naar het veld Code item in Profit. Voorwaarde is dat de itemcode bestaat in Profit. Bestaat de itemcode niet, dan kan deze vanuit de wizard Lire calcul direct aangemaakt worden. In IBIS-TRAD moet de juiste itemcode gevuld worden in het veld CODE.

Het veld Type d'élément is geen gegeven van het .CUF bestand. Dit veld wordt tijdens het inlezen van het .CUF-bestand als volgt bepaald:

  • Bundeling. Een bundeling is altijd van het type ‘subtotaal’.
  • Begrotingsregel. Het itemtype van de begrotingsregel is afhankelijk van de Type coûts de projet van de bewakingscode.
    • A: Type de travail
    • MA: Coûts
    • ME: Coûts
    • OA: Coûts
    • OV: Coûts
    • Alle andere ‘type projectkosten’: Coûts

Als de bewakingscode leeg is, dan wordt de itemtype bepaald op basis van de type projectkosten van de begrotingsregel. Dus:

UUR_TARIEF : Type de travail

MATERIAALPRIJS: Coûts

MATERIEELPRIJS: Coûts

ONDERAANNEMINGSPRIJS: Coûts

OVERIGE_KOSTEN: Coûts

In de werkbegroting in Profit toon de kolom Type d'élément het type item Coûts (Kst) of Type de travail (Wst). Bij een regel met een subtotaal toont de kolom Type d'élément de waarde Sous.

De waarde van het veld Unité wordt bij een bundeling altijd overgenomen vanuit het .CUF-bestand. De eenheid van een begrotingsregel wordt ook overgenomen vanuit het .CUF-bestand. Uitzondering hierop is een begrotingsregels van type projectkosten arbeid. Dit wordt in Profit voorcalculatie een werksoort, waarvan de eenheid altijd UUR is.

De waarde van het veld Nombre van de voorcalculatieregel wordt berekend. De berekening verschil per type begrotingsregel.

Arbeid: Hoeveelheid * Hoeveelheid_factor * UUR_NORM

Materiaal, Materieel, Onderaanneming en Overig: Hoeveelheid * Hoeveelheid_factor

Als het veld HOEVEELHEID_FACTOR leeg is of 0 is, wordt er niet mee gerekend en is het dus 1. In de praktijk is de hoeveelheidsfactor meestal 1.

Aller directement à

  1. Bâtiment
  2. Configuration du bâtiment
  3. Calcul / Budget de travail pour le bâtiment
  4. Achat pour le bâtiment
  5. Saisie du coût réel pour le bâtiment
  6. Factures d'achat et saisie des coûts (saisie de projet) pour le bâtiment